Renaissance & Barok: belangrijke personen en gebeurtenissen
Met de Renaissance en Barok wordt het tijdperk van ongeveer 1500-1750 na Christus bedoeld. Deze twee tijdperken kennen belangrijke personages en gebeurtenissen die we tot op heden tijdens de geschiedenislessen te horen krijgen. En dat is niet voor niets; blijkbaar zijn deze personen en gebeurtenissen van invloed geweest op de geschiedenis! Reden genoeg om een overzicht te maken van de helden van de Renaissance en Barok!
Belangrijke personen
Leonardo da Vinci (1452-1519)
Leonardo da Vinci werd geboren op 15 april 1452 in Anchiano, een klein dorpje in de buurt van de stad Vinci in Italië. Leonardo was bekend als schilder, beeldhouwer, schrijver, wetenschapper, wapenkundige, luchtvaartpionier, natuurkundige en uitvinder. Zijn bekendste werken zijn twee schilderijen; het laatste avondmaal en de Mona Lisa. Op 2 mei 1519 stierf Leonardo da Vinci.
Desiderius Erasmus (1469-1536)
Desiderius Erasmus werd in 1469 geboren in Rotterdam. Hij is vooral bekend geworden door zijn boek ‘’Lof der Zotheid’’ en door zijn schrijven tegen Luther. Erasmus nam het op voor de vrije wil als voorwaarde voor de zedelijke en religieuze opvoeding, in tegenstelling tot Luther die opvattingen baseerde op de absolute afhankelijkheid van Gods werkzaamheid en genade. Daarmee was de tegenstelling tussen de beide grote mannen een feit. Erasmus overleed in 1536.
Michelangelo Buonarroti (1475-1564)
Michelangelo Buonarroti werd in 1475 te Caprese, een gemeente in Italië, geboren. Michelangelo was een Italiaanse beeldhouwer, schilder, architect en dichter uit de Renaissance; algemeen beschouwd als een der grootste kunstenaars ooit. Kenmerkend voor Michelangelo's stijl zijn de forse, gespierde lichamen en de aandacht voor de liefde voor de goddelijke schepping die bijna in al zijn werken wordt weergegeven. Een heel bekend beeldhouwwerk is het marmeren standbeeld van David. Michelangelo overleed in 1564 in Rome en ligt begraven in Florence.
Willem van Oranje (1533-1584)
Willem van Oranje werd in 1533 op slot Dillenburg (Duitsland) geboren. Willem genoot een Franse opvoeding en op latere leeftijd was hij prins van Oranje, graaf van Nassau, Katzenelnbogen, Vianden en Diez, stadhouder voor de koning van Spanje en later leider van de opstand tegen de landsheer van de Spaanse Nederlanden, Filips II. Willem van Oranje wordt ook wel ‘vader de vaderlands’ genoemd, als eigenlijke grondlegger van de Nederlandse Staat. Willems lijfspreuk was ‘Je maintiendrai’ (Ik zal handhaven). In 1584 werd Willem van Oranje door Balthasar Gerards vermoord.
William Shakespeare (1564-1616)
William Shakespeare werd in 1564 te Stratford-upon-Avon (Engeland) geboren. Hij was een Engelse toneelschrijver en dichter. William wordt gezien als de grootste Engelse schrijver vanwege zijn vele literaire werken en de grote invloed op de Engelse taal (waarin nu nog steeds vele woorden en uitdrukkingen aan hem zijn toe te kennen).Shakespeare schreef onder andere veel tragedies, historische stukken, komedies sonnetten en langere gedichten. Bekende werken van hem zijn Romeo en Julia, Hamlet en King Lear. In 1616 is William gestorven.
Joost van den Vondel (1587-1679)
Joost van den Vondel werd op 17 november 1587 in Keulen geboren. Hij was een Nederlandse (Hij is op jonge leeftijd namelijk naar Nederland gekomen.) dichter en toneelschrijver. Tot Van den Vondels bekendste toneelwerken horen zijn stukken Gijsbrecht van Aemstel, een stuk dat door de predikanten verboden werd doordat het Roomse sympathieën zou bevatten, en Lucifer, een stuk over jaloezie. De gedichten die Van den Vondel schreef waren van hekeldichten. Vondels tekst heeft grote invloed gehad op latere Nederlandstalige literatuur. In februari 1697 is Joost van den Vondel overleden.
Rembrandt van Rijn (1606-1669)
Rembrandt van werd op 15 juli 1606 te Leiden geboren. Rembrandt schilderde vooral portretten en schilderijen met Bijbelse en mythologische figuren en geschiedenissen. Zijn schilderwerken waren duur en vooral bedoeld voor elite en welgestelde burgers en kunstkenners. Rembrandt wordt gezien als een van de belangrijkste Hollandse meesters van de 17e eeuw. Zijn (wereldwijd) bekendste werk is de Nachtwacht, dat hij tussen 1640 en 1642 schilderde. In 1669 is Rembrandt te Amsterdam overleden.
Michiel de Ruijter (1607-1676)
Michiel de Ruyter werd in 1607 te Vlissingen geboren. Hij was een Nederlandse admiraal maar voor ons beter bekend als dé zeeheld van de 17e eeuw. In de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen speelde hij een belangrijke rol. Ook nam hij deel aan verschillende oorlogen in de Oostzee en tegen de piraterij in de Middellandse Zee. De Ruyter heeft zowel zelfstandig als in dienst gevaren. In 1676 overleed Michiel de Ruyter in de Baai van Syracuse als gevolg van zijn verwondingen die hij tijdens een gevecht tegen de Fransen had opgelopen. Zijn graf kreeg een plaats in de Amsterdamse nieuwe kerk.
Johann Sebastiaan Bach (1685-1750)
Johann Sebastiaan Bach werd in 1685 in Eisenach geboren. Hij was een Duitse componist en organist. Bach wordt door velen beschouwd als de grootste componist. Hij was de meester van de contrapunttechniek en zijn muziek behoort tot het hoogtepunt van de polifonische stijl van de Barok. Bach is vooral bekend van zijn Mattheüs- en Johannes-Passionen en ook wel van zijn Paas- en Kerstoratoria. Aan het einde van zijn leven kreeg Johann Sebastian Bach last van blindheid. Hij stierf op 28 juli 1750, na een mislukte oogoperatie.
Belangrijke gebeurtenissen
Tachtigjarige Oorlog – Beeldenstorm (1586-1648)
In 1566, ook wel het wonderjaar genoemd, vond de Beeldenstorm plaats. De calvinisten wilden de Rooms-katholieke kerk zuiveren van beelden en altaren. De Beeldenstorm leidde tot de Tachtig Jarige oorlog. De Tachtigjarig Oorlog is de naam voor een opstand of strijd in de Nederlanden. De Tachtigjarige Oorlog of ook wel de Nederlandse Opstand genaamd duurde van 1568-1648. Daartussen zat het Twaalfjarig bestand dat duurde van 1609-1621. In deze periode werd er officieel niet gevochten tussen de partijen.
Statenbijbel (1637)
De Statenvertaling (of Statenbijbel) is de eerste officiële Nederlandstalige Bijbelvertaling, rechtstreeks uit het oorspronkelijke Grieks en Hebreeuws. De opdracht voor de vertaling werd in 1618 gegeven op de Synode van Dordrecht doordat een echte en Nederlandse vertaling nodig werd geacht. Andere vertalingen waren niet zorgvuldig genoeg of in een andere taal geschreven. De Statenvertaling is gemaakt naar het voorbeeld van de King James Version. De Staten-Generaal heeft de vertaling bekostigd. In 1635 was de Statenvertaling gereed en in 1637 werd ze door de Staten geautoriseerd. Een aantal weken terug is er een herziene Statenvertaling uitgegeven waarin alle oude taal is vervangen door hedendaags Nederlands.
Lees verder