Romantiek: belangrijke personen en gebeurtenissen

Romantiek: belangrijke personen en gebeurtenissen De Romantiek is de periode 1750-1850 na Christus. In deze periode ging het vooral om de emotie in de kunstwereld. Het is dan ook niet vreemd dat de meeste bekende personages uit de Romantiek componist, schrijver of dichter waren. Echter, Rousseau, Darwin en Multatuli hebben in deze periode ook hun invloed uit weten te oefenen op de politiek, de cultuur en de samenleving. Maar wanneer leefden al deze personen exact en wat was hun precieze bijdrage aan de wereld van toen?

Belangrijke personen

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778)

Jean-Jacques Rousseau werd op 28 juni 1712 geboren in het Zwitserse Genève. Hij was Zwitsers-Frans schrijver, componist, filosoof en botanicus en heeft veel invloed uitgeoefend op de filosofie, de literatuur, de smaak, zeden en de politiek. Jean-Jacques is vooral bekend door zijn idee over dat materiële vooruitgang de mogelijkheid van oprechte vriendschap had ondermijnd en vervangen was door jaloezie, angst en wantrouwen. In zijn boek: “Du Contrat Social ou Principes du droit Politique’’, levert hij commentaar tegen het absolutisme. Jean-Jacques stierf op 22 juli 1778 in Ermenonville, Frankrijk.

Goethe (1749-1832)

Johann Wolfgang von Goethe werd geboren op 28 augustus 1749 in Frankfurt am Main, een grote Duitse stad. Hij was een Duits wetenschapper, toneelschrijver, romanschrijver, filosoof, dichter, natuuronderzoeker en staatsman. Goethe was de schrijver van o.a. Faust, Die Leiden des Jungen Werthers en Zur Farbenlehre. Goethe overeleed op 22 maart 1832 in Weimar, een stad in de deelstand Thüringen.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Wolfgang Amadeus Mozart werd op 27 januari 1756 geboren in de Duitse stad Salzburg. Hij was een componist, pianist, violist en dirigent op het gebied van klassieke muziek. Mozart wordt wel beschouwd als wonderkind omdat hij op jonge leeftijd al een aantal instrumenten bespeelde en vrij hoogstaande werken schreef. Hij is een van de belangrijkste en invloedrijkste componisten; zijn werk heeft veel invloed gehad op latere componisten, onder anderen Ludwig van Beethoven en Johannes Brahms. Mozart overleed op 5 december 1791 in het Duitse Wenen.

Napoleon Bonaparte (1769-1821)

Napoleon Bonaparte werd op 15 augustus 1769 geboren op het Franse eiland Corsica. Napoleon is vooral bekend als militaire leider van het Franse leger, van de Slag bij Waterloo en van de verschrikkelijke veldtocht naar Rusland. Ook is hij van belang geweest bij het invoeren van het achternamenstelsel in Nederland. Napoleon stierf op 5 mei 1821 op het eiland waar naartoe hij was verbannen, Sint-Helena.

Franz Schubert (1797-1828)

Franz Schubert werd in 1797 geboren in Himmelpfortgrund, een buitenwijk van Wenen (Oostenrijk). Hij was een goede componist, muziekpedagoog en pianist op het gebied van klassieke muziek. Franz is bekend vanwege zijn symfonieën waaronder die Unvollendete, maar vooral ook vanwege zijn liederen zoals die Winterreise. Franz Schubert stierf in november 1828 te Wenen, aan een ernstige ziekte ten gevolge van de gebrekkige watervoorziening.

Charles Darwin (1809-1882)

Charles Robert Darwin werd op 12 februari 1809 geboren in het Engelse stadje Shrewsbery. Charles Darwin was een Engelse natuurkundige en is vooral bekend als ´bedenker´ van de evolutietheorie. Deze theorie, die vandaag de dag nog door veel mensen wordt aangehangen, leert een geleidelijke ontwikkeling van dieren, waaruit als laatste de mens zou zijn voortgekomen. Darwins´ theorie zorgde voor een revolutie in de wetenschap en voor veranderingen op het gebied van filosofie en religie. Charles Darwin stierf in april 1882 in het Engelse dorpje Downe.

Multatuli (1820-1887)

Multatuli is een pseudoniem voor Eduard Douwes Dekker. Eduard Douwen Dekker werd op 2 maart 1820 geboren in Amsterdam. Hij was een schrijver en ambtenaar in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Multatuli is vooral bekend door zijn kaderroman ‘Max Havelaar’. Hij overleed op 19 februari 1887 in Ingelheim am Rhein, een oude plaats in Duitland.

Belangrijke gebeurtenissen

Eerste foto´s (1816)

In 1816 maakte Joseph Nicéphore Niépce de eerste foto. Dit deed hij door, vanuit een raam, een plaat met een lichtgevoelig materiaal in een camera obscura (donkere kamer) bloot te stellen aan licht. Het beeld dat werd gevormd, was een negatiefbeeld. De beelden die waren gemaakt met deze techniek noemde hij retinas. Later werd deze methode verbeterd door ook grijstinten te kunnen gebruiken en het negatiefbeeld om te kunnen zetten in een positief beeld. Naast Niépce wordt Louis Daguerre ook vaak beschouwd als de uitvinder van de fotografie. Hij zette echter alleen de ‘uitvinding’ van Niépce voort.

Lees verder

© 2014 - 2025 Trude, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klassieke componisten door de jaren heen - ClassicismeHet classicisme is de stroming die volgde op de barok. Ze begon in 1750, met de dood van Bach, en eindigde in de jaren 1…
De kunstgeschiedenis van 1800-1850De kunststroom Romantiek vond plaats tussen 1800 en 1850. Maar wat is nu precies de kunststroom Romantiek en welke kunst…

Hernán Cortés (1485-1547): ontdekkingsreizigerHernán Cortés (1485-1547): ontdekkingsreizigerHernán Cortés was een Spaanse conquistador (soldaat en ontdekkingsreiziger) die het Aztekenrijk in Centraal Amerika vero…
Het huwelijk van Koning Willem III en Koningin SophieOver de omgang van koning Willem III met vrouwen is altijd veel te doen geweest. Geen wonder: zijn eerste huwelijk met P…
Trude (38 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.