Moderne Tijd: belangrijke personen en gebeurtenissen
Met de Moderne Tijd wordt de periode vanaf 1850 na Christus bedoeld. Omstreeks 1850 kende onze geschiedenis een aantal belangrijke personen en gebeurtenissen die tot op heden belangrijk voor ons zijn! Als vanzelfsprekend is het daarom van belang om deze personen en gebeurtenissen niet te vergeten. Om dat te vergemakkelijken is een chronologisch overzicht van de belangrijkste personen en gebeurtenissen opgesteld.
Belangrijke personen
Claude Monet (1840-1926)
Claude Oscar Monet werd op 14 november 1840 geboren in Parijs, Frankrijk. Hij was een Frans impressionistisch kunstschilder. Hij wordt dan ook gezien als een van de grondleggers van het Impressionisme, een vernieuwende stroming in de schilderkunst in de tweede helft van de negentiende eeuw. De meest bekende werken van hem zijn de schilderijen van De Waterlelies, die hij vaak naschilderde vanuit zijn eigen tuin. Claude Monet stierf op 5 december 1926 te Giverny, Frankrijk.
Vincent van Gogh (1853-1890)
Vincent van Gogh werd in 1853 in het Brabantse dorp Zundert geboren. Van Gogh schilderde anders dan de schilders in zijn tijd, hij liep op de tijd vooruit. Bewust week hij af van de natuurgetrouwe weergave van de aanschouwende werkelijkheid om wille van de symbolische uitdrukkingswaarde. Door dit verschil met andere schilders werd van Gogh tijdens zijn leven niet gewaardeerd. Een zeer bekende serie stillevens is Zonnebloemen. Hij heeft in totaal tijdens zijn leven één schilderij verkocht. In 1890 maakte van Gogh zelf een einde aan zijn leven.
Willem Kloos (1859-1938)
Willem Johannes Theodorus Kloos werd op 6 mei 1859 in Amsterdam geboren. Hij was dichter en een belangrijk vertegenwoordiger van de Tachtigers. Willem is voornamelijk bekend van zijn denkbeelden over klankexpressie en beeldspraken. Een aantal bekende werken van hem zijn: Het boek van kind en God en Julia. Een verhaal van Sicilië. Willem Kloos stierf op 31 maart 1938 in den Haag.
Annie M.G. Schmidt (1911-1995)
Anna Maria Geertruida Schmidt werd op 20 mei 1911 geboren te Kapelle, Zeeland. Vanaf 1948 is ze begonnen met schrijven; een wekelijks column voor volwassenen en versjes voor kinderen voor de krant. Annie M.G. Schmidt is onder ons het meest bekend door de boeken van Jip en Janneke, maar ook door Abeltje, Pluk van de Petteflet en Otje. In 1965 ontving zij de staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en in 1987 kreeg ze de Constantijn Huygensprijs. Op 21 mei 1995, de nacht van haar vierentachtigste verjaardag, stierf Annie M.G. Schmidt.
Anne Frank (1929-1945)
Annelies Marie (Anne) Frank werd op 12 juni 1929 geboren te Framfurt am Main. In 1933 verhuisde het Joodse gezin Frank naar Amsterdam om aan vervolging van de nazi’s te ontkomen. In 1942 dook Anne met haar familie onder in Het Achterhuis. Na twee jaar werden de onderduikers verraden. Ze werden gearresteerd en via kamp Westerbork naar concentratiekamp Auschwitz-Birkenau weggevoerd. Een maand later werden ze overgebracht naar Bergen-Belsen. Rond maart 1945 stierf Anne Frank in Bergen-Belsen. Van de familie Frank overleefde alleen vader Otto de oorlog. Anne hield tijdens haar onderduiking een dagboek bij. Ze schreef haar dagboek in de vorm van brieven aan een fictieve vriendin Kitty. Nadat Anne en haar familie waren verraden en weggevoerd, heeft helpster Miep Gies de dagboekpapieren bewaard. Na de oorlog gaf Miep Gies het dagboek aan Otto Frank, die het dagboek in 1947 onder de titel ‘Het Achterhuis’ publiceerde. Sindsdien is het een van de meest gelezen boeken ter wereld.
Neil Armstrong (1930-heden)
Neil Alden Armstrong werd op 5 augustus 1930 te Ohio (Amerika) geboren. Hij heeft als gevechtspiloot in de Koreaanse Oorlog gediend en behaalde het diploma van luchtvaartkundig ingenieur. In 1962 werd hij door de NASA geselecteerd als astronaut.
In 1969 was hij de commandant van de Apollo-11 –missie, die voor het eerst een poging deed om op de maan te landen. Armstrong nam de besturing van de Apollo net voor de landing over. Hij zette op 21 juli 1969 om 02:56:20 als eerste mens een voet op de maan, terwijl hij zei: ‘That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.’ In 1970 verliet Armstrong de NASA.
Belangrijke gebeurtenissen
Panamakanaal (eind 19e eeuw)
Het Panamakanaal is een kanaal van ruim 81 meter lang dat door Centraal-Amerikaanse Panama loopt. Het verbindt de Caribische Zee met de Grote Oceaan. Het kanaal is van groot belang voor het intercontinentale transport, omdat de schepen niet meer om Zuid-Amerika heen hoeven te varen. De eerste poging om het kanaal te graven, was aan het einde van de 19e eeuw. De werkzaamheden werden echter stilgelegd omdat er veel problemen waren. In 1904 werden de werkzaamheden hervat. In 1914 voer het eerste schip door het kanaal en werd het kanaal geopend onder de slogan: ‘A man, a plan, a canal.’
First Space Shuttle (1981)
De eerste Space Shuttle die werd gebouwd was de Enterprise. Deze Space Shuttle was klaar in 1976. De Enterprise is nooit de ruimte in gegaan, want daarvoor was hij niet uitgerust. Hij werd door de NASA gebruikt als testobject. De eerste Space Shuttle die ‘’normaal’’ kon vliegen was de Columbia. Hij werd gebouwd in de Verenigde Staten. De eerste vlucht die (bemand) werd gemaakt was op 12 april 1981; dit was de zogenaamde “STS-1-missie’’. De shuttle verongelukte tijdens de terugkeer van missie ‘’STS-107’’ op 1 februari 2003.
Eerste computer (1983)
De eerste computer werd in 1938 door Konrad Zuse gebouwd. Deze computer was mechanisch, maar maakte al wel gebruik van het binaire stelsel (stelsel met enen en nullen). Zuse bouw enkele jaren later de eerste elektromechanische computer. De Tweede Wereld Oorlog zorgde ervoor dat de verdere ontwikkeling van de computer erg snel verliep.
Lees verder