Middeleeuwen: belangrijke personen en gebeurtenissen
De Middeleeuwen is een tijdperk dat duurde van ongeveer 500-1500 na Christus. Veel personages die in de middeleeuwen leefden, zijn van groot belang geweest voor onder andere ontdekkingsreizen, evangeliseren, cultuur en beschaving. Tevens was de Middeleeuwen ook een periode waarin zich bijzondere fenomenen en grote ontwikkeling hebben voorgedaan. Reden genoeg om alles eens chronologisch op een rijtje te zetten!
Belangrijke personen
Willibrord (658-739)
Clemens Willibrord werd omstreeks 658 geboren in Northumbrië. Hij was een rooms-katholieke aartsbisschop en zendeling van Angelsaksische afkomst. Willibrord stond ook wel bekend als de Apostel der Friezen en trok evangeliserend door de Nederlanden. Hij heeft zo een belangrijke plaats ingenomen bij het verspreiden van het Christendom. Willibrord overleed in 739.
Karel de Grote (748-814)
Karel de Grote werd in 748 in België geboren. Hij was een belangrijke vorst in het begin van de Middeleeuwen en is hiermee vooral bekend als koning van de Franken en keizer van het Westen. Tijdens zijn leven heeft hij vele oorlogen gevoerd en gewonnen. In 814 overleed Karel de Grote in Aken. In de 12e eeuw is Karel de Grote zalige verklaard.
Willem de Veroveraar (1027-1087)
Willem de Veroveraar werd in 1027 in het Franse stadje Falaise geboren. In 1066 lukte het hem, vanuit het vasteland, Engeland te veroveren en hij werd daar toen koning (tot het einde van zijn leven). Willem is van grote invloed geweest op de cultuur en architectuur van Engeland. In 1087 stierf Willem de Veroveraar.
Franciscus van Assisi (1182-1226)
Franciscus van Assisi werd geboren in 1182, in het Italiaanse stadje Umbrié. Hij is opgegroeid in Assisi. Later leefde hij als kluizenaar en wilde zijn bezittingen met de armen delen. Franciscus van Assisi was de stichter van de kloosterorde van de Franciscanen of Minderbroeders. Franciscus stierf in 1226 en in 1228 werd hij heilig verklaard door paus Gregorius IX.
Marco Polo (1254-1324)
Marco polo werd op 15 september in 1254 in Venetië (Italië) geboren. Marco was handelaar en ontdekkingsreiziger en ging met name op reis naar de Oosterse landen. Het bekendste land dat hij hier heeft bezocht is China. Tijdens zijn gevangenschap van een jaar heeft Marco Polo nog een boek geschreven met veel van zijn belevenissen. Marco Polo overleed in 1324.
Thomas a Kempis (1380-1472)
Thomas a Kempis werd in 1380 in het Duitse Kempis geboren. Thomas was een schrijver, kopiist en mysticus. Hij was lid van de beweging van Moderne Devotie en is vooral bekend van zijn werken, in het bijzonder van De Imitatione Christi. Dit is een boek over de navolging van Christus. Thomas heeft ook zeker vier maal de Bijbel vertaald en een aantal biografieën geschreven. In 1472 overleed Thomas in Zwolle, waar we zijn gebeente nu nog kunnen vinden.
Jeanne d’Arc (1412-1431)
Jeanne d’Arc werd geboren in 1412. Ze leefde in Frankrijk in de tijd van de Honderdjarige Oorlog. Op 17-jarige leeftijd ging ze naar de koning en vroeg om beschikking om een legermacht. Ze ontzette de stad Orléans, die door de Engelsen bezet was. Jeanne werd op 30 mei in 1431 verbrand, omdat de Engelsen zeiden dat haar bedoelingen van de duivel waren. Ze werd in 1909 zalig en in 1920 heilig verklaard door de Rooms-katholieke kerk.
Christoffel Columbus (1451-1506)
Christoffel Columbus werd geboren in 1451, in het Italiaanse stadje Genua. Hij is een van de meest bekende ontdekkingsreizigers. In 1492 was hij op weg om een kortere route naar India te vinden, toen hij per ongeluk Amerika ontdekte. Daarna heeft hij nog twee reizen naar Amerika gemaakt. Pas op de derde reis ontdekte hij het vaste land van Amerika, Venezuela. In 1506 stierf hij in Spanje. Zelf heeft hij nooit geweten dat hij een nieuw werelddeel heeft ontdekt.
Belangrijke begrippen en gebeurtenissen
Gregoriaans (8e en 9e eeuw)
De gregoriaanse muziek is de liturgische muziek die behoort aan de Romeinse liturgie in de Katholieke Kerk. Deze muziek is ontstaan in de 8e eeuw, maar werd pas echt ‘’bekend’’ in de 9e eeuw. De Gregoriaanse muziek heeft een aantal kenmerken waaronder het feit dat de muziek vrij monotoon is en er komen nooit instrumenten in voor. De term Gregoriaans verwijst naar paus en kerkvader Gregorius l de Grote, die van grote invloed is geweest op (de ordening) van de kerkelijke muziek.
Boekdrukkunst (11e eeuw)
De eerste boeken werden al aan het begin van de 11e door de drukkunst vermenigvuldigd. In Nederland werden de eerste boeken rond 1450 gedrukt. Het is onbekend door wie de boekdrukkunst is uitgevonden. Het proces van het boekdrukken is versneld door het idee van de loden letters, die een hele pagina konden samenstellen, en door de komst van de regelzetmachine.
Kruistochten (1096-1272)
In de middeleeuwen waren er ongeveer 7 kruistochten en een Kinderkruistocht, verspreid van 1096 tot 1272. De kruistochten gingen vooral naar het Heilige Land, Israël. Kruistochten waren vaak gevaarlijk en er werden dan onderweg ook veel mensen omgebracht. Het doel van de kruistochten was de bevrijding van het heilige land en van Jeruzalem en de hereniging van de oosterse en de Rooms-katholieke kerk.
Lees verder