InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Vlag van Andorra

Vlag van Andorra

Vlag van Andorra Het is een dwergstaatje midden in de Pyreneeën. Andorra. Ook dit land heeft een nationale vlag. Deze vlag lijkt op vlaggen van Roemenië en Moldavië. En toch is hij anders. Wat het verschil tussen de Andorrese vlag en de Roemeense vlag? Wat zijn de officiële specificaties van deze blauw-geel-rode driekleur? Welke betekenis heeft het wapen en wat betekenen de kleuren? Al deze vragen zullen na het lezen van dit artikel beantwoord zijn.

Andorra

Bron: Bosonic dressing / Wikimedia CommonsBron: Bosonic dressing / Wikimedia Commons
Andorra is een dwergstaatje in de Pyreneeën tussen Spanje en Frankrijk. Het land beslaat amper 500 km2 en heeft nog geen 0,1 miljoen inwoners. Andorra behoort niet tot de Europese unie, maar wel tot de eurozone. Je kan er dus met de euro betalen. Verder is Andorra een constitutioneel covorstendom met als staatshoofden Joan Enric Vives i Sicília en François Hollande. De hoofdstad van het kleine land is Andorra la Vella en de officiële landstaal is Catalaans. Verder staat het land bekend als een belastingparadijs en de economie drijft vooral op het toerisme.

Specificaties

De Andorrese vlag is een verticale driekleur. De vlag heeft een hoogte-breedteverhouding van 7:10. De vlag is opgedeeld in drie verticale banen (blauw, geel, rood) die zich tot elkaar verhouden in de verhouding 8:9:8; de gele baan is dus breder dan de andere twee. De kleuren van de Andorrese vlag zijn officieel vastgelegd. Het onderstaande schema geeft deze kleurafspraken weer.
KleurmodelBlauwGeelRood
PantoneBlauw 072 CGeel C199 C
CMYK100-88-0-50-1-100-00-100-62-0

Verder bevindt zich in het midden het wapen van Andorra. Dit bestaat uit een schild met daarop vier symbolen. Linksboven staat een mijter, rechtsboven drie verticale rode strepen, linksonder vier verticale rode strepen en rechtsonder twee koeien.

Betekenis

De kleuren van de Andorrese vlag zijn gerelateerd aan de vlagkleuren van de buurlanden, Frankrijk en Spanje. Het blauw en rood komen ook voor in de Franse vlag, het geel en rood in de Spaanse vlag.

Verder bevat de vlag het wapen van Andorra. Hierop is linksboven een mijter te zien die verwijst naar de bisschop van Urgell (één van de staatshoofden), rechtsboven zijn drie rode verticale balken te zien die verwijzen naar de graven van Foix, linksonder zijn vier verticale rode balken te zien die verwijzen naar Catalonië, rechtsonder zijn twee koeien te zien. Deze verwijzen naar de graven van Béarn.

Tenslotte staat onder het schild nog de wapenspreuk Virtus Unita Fotior (Verenigde Kracht is Sterker).

Lees verder

© 2014 - 2017 Lsmook, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vlag van AzerbeidzjanVlag van AzerbeidzjanDe nationale vlag van Azerbeidzjan is in Nederland en België niet heel erg bekend. Het is een blauw, rood, groene vlag m…
Vlag van AlbaniëVlag van AlbaniëEen dubbelkoppige adelaar. Een rood vlak. Dit is waaruit de vlag van Albanië bestaat. Het is een vlag die je niet zo vaa…
Vlag van FrankrijkVlag van FrankrijkDe Franse vlag is bij de meeste mensen bekend. Het is een verticale driekleur met de kleuren blauw, wit, rood die ook we…
Vlag van FinlandVlag van FinlandEen wit vak met een blauw Scandinavisch kruis. Zo ziet de Finse vlag eruit. De Finnen hebben deze vlag zelfs een eigen n…
Vlag van DuitslandVlag van DuitslandSchwarz-rot-gold. Dit zijn de kleuren van de Duitse landsvlag. Deze alom bekende horizontale driekleur werd in deze vorm…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Andorra, bezocht op 2-8-2014
  • Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Andorra, bezocht op 2-8-2014
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Andorra, bezocht op 2-8-2014
  • Afbeelding bron 1: Bosonic dressing / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Vlag van Andorra"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Lsmook
Gepubliceerd: 02-08-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Europese landsvlaggen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!