InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Vlag van Frankrijk

Vlag van Frankrijk

Vlag van Frankrijk De Franse vlag is bij de meeste mensen bekend. Het is een verticale driekleur met de kleuren blauw, wit, rood die ook wel ‘tricolore’ wordt genoemd. De vlag is gebaseerd op de Nederlandse driekleur en werd voor het eerst gebruikt tijdens de Franse Revolutie. Doordat deze vlag al zo lang in gebruik is, is het één van de oudste vlaggen. Ook is het de oudste verticale driekleur. Maar hoe moet deze vlag officieel worden gemaakt? Wat betekenen de kleuren op de vlag? En wanneer mag men in Frankrijk de vlag uithangen?

Frankrijk

Bron: NuclearVacuum / Wikimedia CommonsBron: NuclearVacuum / Wikimedia Commons
De Franse republiek ligt in het westen van Europa. Het ligt aan de Atlantische Oceaan en het heeft landsgrenzen met België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje, Monaco en Andorra. De Franse democratie heeft nog ruimte voor ontwikkeling volgens de Democratie-index. Frankrijk beslaat een oppervlakte van ruim 551 duizend km2 en heeft bijna 63 miljoen inwoners. Frankrijk behoort tot de Europese Unie en de eurozone. Men kan hier dus gewoon met euro’s betalen.

Specificaties

De Franse vlag heeft een hoogte-breedteverhouding van 2:3. De vlag is dus 50% langer dan hij hoog is. De vlag is opgedeeld in drie verticale, even brede banen. Deze banen waren echter niet altijd even breed. De eerste versie van de vlag had een verhouding van 30:33:37. Door deze verhouding te gebruiken lijken alle banen even breed als de vlag wappert. Ook tegenwoordig worden soms niet alle banen even breed gemaakt. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat door optisch bedrog de witte baan breder lijkt. Deze banen zijn van rechts naar links blauw, wit en rood gekleurd. De kleuren van de Franse vlag zijn nauwkeurig vastgelegd en de specificaties staan hieronder in een tabel.
KleurenschemaBlauwWitRood
PantoneReflex blauwSafeRood 032
CMYK100-70-0-50-0-0-00-90-86-0
RGB (decimaal)0,85,164255,255,255250,60,50
RGB (hexadecimaal)00,55,A4FF,FF,FFEF,41,35

Betekenis

De kleuren blauw en rood worden gezien als de kleuren van Parijs. Ze zijn namelijk te zien in het wapen van deze stad. De kleur blauw wordt geassocieerd met Sint Martinus van Tours (Sint-Maarten) en de rode kleur met Sint Dennis. Later is de witte kleur toegevoegd om de vlag Franser te laten lijken. Wit was namelijk altijd aanwezig geweest op de Franse vlag en daarom besloot Marquis de Lafayette (een belangrijk persoon in tijdens de Franse Revolutie en de Amerikaanse Revolutie) deze kleur ook toe te voegen aan de nieuwe Franse driekleur.

Er zijn ook nog andere interpretaties van de vlagkleuren. Zo zouden ze de drie voornaamste standen van het Ancien Regime weer kunnen geven, te weten de bourgeoisie (blauw), de adel (rood) en de geestelijkheid (wit). Een weer andere interpretatie is dat de kleuren verwijzen naar het motto van de Franse revolutie, liberté (vrijheid: blauw)), égalité (gelijkheid: wit), fraternité (broederschap: rood).

Vlagdata

De Fransen hangen op 14 juli de vlag uit. Dan herdenken ze namelijk dat de Bastille werd bestormd en dit was het begin van de Franse Revolutie. Deze revolutie leidde tot een einde voor de monarchie en was het begin van de huidige Republiek Frankrijk.

Lees verder

© 2014 - 2017 Lsmook, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vlag van AzerbeidzjanVlag van AzerbeidzjanDe nationale vlag van Azerbeidzjan is in Nederland en België niet heel erg bekend. Het is een blauw, rood, groene vlag m…
Vlag van AndorraVlag van AndorraHet is een dwergstaatje midden in de Pyreneeën. Andorra. Ook dit land heeft een nationale vlag. Deze vlag lijkt op vlagg…
Vlag van TsjechiëVlag van TsjechiëBijna iedereen heeft de Tsjechische vlag weleens gezien. Hij bestaat uit twee banen met aan de mastkant een driehoek die…
Vlag van FinlandVlag van FinlandEen wit vak met een blauw Scandinavisch kruis. Zo ziet de Finse vlag eruit. De Finnen hebben deze vlag zelfs een eigen n…
Vlag van GriekenlandVlag van GriekenlandDe Griekse vlag is een vlag die afwijkt van de meeste vlaggen van Europa. De vlag is namelijk gebaseerd op de Amerikaans…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Frankrijk, bezocht op 12-8-2014
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Frankrijk, bezocht op 12-8-2014
  • Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_France, bezocht op 12-8-2014
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Martinus_van_Tours, bezocht op 12-8-2014
  • Afbeelding bron 1: NuclearVacuum / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Vlag van Frankrijk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Lsmook
Gepubliceerd: 12-08-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Europese landsvlaggen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!