InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Vlag van Estland

Vlag van Estland

Vlag van Estland Deze vlag is iets minder bekend: de vlag van Estland. Het is een blauw-zwart-witte vlag. Deze Baltische staat heeft hiermee een vlag met kleuren die iets minder gebruikelijk zijn. Waarom hebben ze voor deze kleuren gekozen? Hoe moet de vlag officieel worden gemaakt? En wanneer mag men de vlag uithangen in Estland? Al deze vragen zullen in dit artikel worden beantwoord.

Estland

Bron: Wikipedia / Wikimedia CommonsBron: Wikipedia / Wikimedia Commons
Estland vormt samen met Letland en Litouwen de Baltische staten. Het land ligt in Noordoost-Europa. Het ligt aan de Oostzee en de Finse golf. Verder deelt het land grenzen met Rusland en Letland. Estland is een republiek met als hoofdstad Tallinn. De democratie is echter onvolledig; Estland heeft een score van 7,61 op de democratie-index. Estland beslaat een oppervlakte van ruim 45 duizend km2 en heeft bijna 1,3 miljoen inwoners. Het land is lid van de Europese unie en sinds 2011 ook van de Eurozone. Men kan in Estland dus gewoon met euro’s betalen.

Specificaties

De Estse vlag is een vlag met een verhouding van 7:11. Het is een horizontale driekleur met drie even hoge banen. Deze banen zijn van boven naar beneden blauw, zwart en wit. Het zwart en wit van deze vlag zijn niet nader gedefinieerd: de zwarte band moet zo zwart mogelijk en de witte zo wit mogelijk. De blauwe kleur is echter wel exact bepaald. In de onderstaande tabel staat de specificatie van dit blauw in verschillende kleursystemen.
KleursysteemBlauw
CMYK91-43-0-0
RGB (hexadecimaal)12 91 FF
RGB (decimaal)18-145-255
Pantone285 C

Betekenis

De kleuren van de Estse vlag kunnen op verschillende wijze worden geïnterpreteerd. Wanneer we op een historische manier naar de kleuren kijken staat het blauw voor de vrijheid die het land had van oudsher, het zwart staat voor de verloren onafhankelijkheid en het wit staat voor een betere toekomst die op handen is.

De kleuren kunnen ook anders worden geïnterpreteerd. Zo kan het blauw de lucht boven het land aanduiden, het zwart de grond van het vaderland of de bossen en het wit de zuiverheid, het harde werk en de toewijding.

De oorspronkelijke interpretatie was echter dat het blauw voor de lucht en het water in Estland stond, het zwart voor de aarde van het vaderland en het wit naar het verlangen naar licht en geluk.

Vlagdata

Op de onderstaande data hangen de Esten de vlag uit:
DatumReden
3 januariHerdenkingsdag voor de onafhankelijkheidsstrijders
2 februariHerdenking van het vredesverdrag van Tartu
24 februariOnafhankelijkheidsdag, viering van de Estse republiek
14 maartDag van de Estse taal
Elke tweede zondag van meiMoederdag
9 meiDag van Europa
4 juniNationale vlagdag
14 juniDag van rouw en bezinning
23 juniDag van de overwinning
24 juniSint Johannes of Midzomerdag
20 augustusHerstel van de onafhankelijkheidsdag
1 septemberKennisdag
Elke tweede zondag van novemberVaderdag

Lees verder

© 2014 - 2017 Lsmook, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vlag van AzerbeidzjanVlag van AzerbeidzjanDe nationale vlag van Azerbeidzjan is in Nederland en België niet heel erg bekend. Het is een blauw, rood, groene vlag m…
Vlag van AlbaniëVlag van AlbaniëEen dubbelkoppige adelaar. Een rood vlak. Dit is waaruit de vlag van Albanië bestaat. Het is een vlag die je niet zo vaa…
Vlag van DuitslandVlag van DuitslandSchwarz-rot-gold. Dit zijn de kleuren van de Duitse landsvlag. Deze alom bekende horizontale driekleur werd in deze vorm…
Vlag van GriekenlandVlag van GriekenlandDe Griekse vlag is een vlag die afwijkt van de meeste vlaggen van Europa. De vlag is namelijk gebaseerd op de Amerikaans…
Vlag van FinlandVlag van FinlandEen wit vak met een blauw Scandinavisch kruis. Zo ziet de Finse vlag eruit. De Finnen hebben deze vlag zelfs een eigen n…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Estland, bezocht op 9-8-2014
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Estland, bezocht op 9-8-2014
  • Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Estonia, bezocht op 9-8-2014
  • Afbeelding bron 1: Wikipedia / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Vlag van Estland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Lsmook
Gepubliceerd: 11-08-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Europese landsvlaggen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!