Churchill op oorlogspad

Churchill op oorlogspad Het is 1895. Winston Churchill is afgestudeerd en benoemd tot officier. Hij is duidelijk uit op actie. In een periode van 5 jaar presteert hij het om in diverse landen betrokken te raken bij oorlog.

Cuba

Tijdens het kerstverlof van 1895 ging Churchill met een vriend naar Cuba. Ze wilde wel eens een 'actie van een wat onstuimiger aard' meemaken. In Cuba was op dat moment opstand tegen het Spaanse bestuur. Dit was een slimme zet van Churchill. Binnen korte tijd presteerde hij het om te onderhandelen met diverse leden uit de top. Hij liet zich door niemand afschepen en hij had een houding die deed voorkomen alsof hij heel belangrijk was. Deze houding begon zijn vruchten af te werpen omdat hij ook zo behandeld werd.

Bij aankomst in Havanna sloot hij zich aan bij een Colonne en exact op zijn 21e verjaardag raakte hij betrokken bij een groot gevecht. Hij kwam hier ongedeerd vandaan. Toch vond hij het weer tijd om terug te keren naar Engeland.

India

In 1896 werd hij overgeplaatst naar India en toen besloot hij om de politiek in te gaan. In Bombay raakt zijn schouder beschadigd waar hij de rest van zijn leven last van zou houden. Op de hete zomermiddagen studeerde hij en ook zijn oorlogsbevindingen zette hij op papier. Zo ontstond zijn eerste boek: The malakand field force. Van veel bekendheden kreeg dit boek aandacht.

Soedan

Eenmaal terug in Engeland kreeg hij een taak als reserve-officier in het 21e regiment der Lanciers. Hij vertrok onder leiding van Kitchener naar Soedan om dat te veroveren. Bij een veldslag met een nomadenstam bij Omdurman, kwam hij weer bijna om het leven.

Nu begonnen zijn plannen om hogerop te komen in de politiek meer vorm aan te nemen. In de zomer van 1899 was hij kandidaat in een tussentijdse verkiezing. Hij werd toen op het nippertje verslagen.

Zuid-Afrika

In 1899 brak ook in Zuid-Afrika de tweede boerenoorlog uit. Door de 'morning post', een engelse krant, werd hij daar heen gezonden als oorlogscorrespondent. In Kaapstad interviewde hij Afred Milner, die verantwoordelijk was voor deze oorlog.

Ook werd hij uitgenodigd om een verkenningspatrouilles mee te maken. Tijdens deze tocht werd hij gevangen genomen en in een kamp voor krijgsgevangenen gestopt. Hij werd er niet slecht behandeld, maar zijn 25e verjaardag moest hij vieren 'achter slot en grendel'. Uiteindelijk wist hij te ontsnappen door een gat in de omheining. Na een paar dagen kwam hij aan bij een huis waar een Britse Mijnopziener woonde. Omdat Churchill gezocht werd, verstopte de man hem in een oude mijn en gaf hem te eten. Toen de zoektocht gestaakt was, werd hij op een goederentrein gezet en belandde in Portugees Oost-Afrika.

Daarna werd Churchill tot luitenant benoemd en nam hij weer deel aan de Boerenoorlog, waarbij hij weer een aantal keren op het nippertje aan de dood ontsnapte. Terug in Engeland werd hij onthaald als een echte held.
© 2008 - 2025 Saskiaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Churchill en de periode voor de Eerste WereldoorlogNadat Churchill in 1895 afgestudeerd was, besloot hij verder te gaan in de politiek. Na een aantal onrustige jaren waari…
WO II - 13. Een wereld in oorlogWO II - 13. Een wereld in oorlogDe Tweede Wereldoorlog. Na de onverwachte aanval van Japan op Pearl Harbour verandert de oorlog ineens in een wereldoorl…
Churchill's laatste jarenOok na de oorlog bleef Churchill nog een actief politicus. Hij ging de strijd aan tegen het communisme en werd zelfs op…
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
De orde van de Hospitaalridders of Maltezer RiddersDe orde van de Hospitaalridders gaat terug naar de tijd van de kruistochten. De orde is ook bekend als de Orde van St. J…
Saskiaw (29 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.