WO II - 13. Een wereld in oorlog

WO II - 13. Een wereld in oorlog De Tweede Wereldoorlog. Na de onverwachte aanval van Japan op Pearl Harbour verandert de oorlog ineens in een wereldoorlog waarbij bijna geen enkel land neutraal blijft.

Een wereld in oorlog

8 december 1941. Washington DC. Na de aanval op Pearl Harbour pleit Roosevelt voor een snel en krachtdadig optreden en verklaart het Amerikaanse Congres de oorlog aan Japan. Met die stap, hoe terecht en onvermijdelijk ook worden zaken in gang gezet die dit geïsoleerde incident zullen verheffen tot een conflict van wereldformaat. Bondgenoten komen de een na de ander met steunbetuigingen die uiteenlopen van gedenkwaardig tot volkomen bizar. In navolging van de Amerikanen verklaart ook Engeland Japan de oorlog. Net als Canada en Costa Rica Haïti, Honduras, Nicaragua en EI Salvador. Zuid-Afrika verklaart de oorlog aan Japan, Finland, Roemenië, Hongarije. China pakt uit met Duitsland, Italië en Japan. Australië spreekt zich uit tegen Finland, Hongarije en Roemenië. Cuba, Guatemala en Panama verklaren Japan ook allemaal de oorlog.

Hitler verklaart VS de oorlog

Op 10 december lijken deze landen geschrokken van zichzelf, het nog even te willen aanzien. Maar op de elfde zet Hitler een nieuwe ronde van proclamaties in gang. Tot ieders verrassing verklaart Duitsland nu de oorlog aan de VS. In de Reichstag verklaart Hitler dat Roosevelt verantwoordelijk is voor de mondiale escalatie. Hij stelt dat het Derde Rijk de wapens wel moet opnemen tegen deze tiran. Veel mensen zijn geschokt door Hitlers zet. Het Congres was weinig geneigd zich in het Europese conflict te mengen. Als de VS neutraal waren gebleven had Duitsland alleen te maken gehad met Rusland en Engeland. Maar nu Iaat het Congres alle twijfels varen. De VS verklaren Duitsland officieel de oorlog. Dat leidt tot een nieuwe ronde van proclamaties.

Nog meer oorlogsverklaringen

Italië verklaart de VS de oorlog. De Nederlandse regering kaatst de bal terug. De Poolse regering verklaart Japan de oorlog. Costa Rica, Cuba, Guatemala en Nicaragua verklaren Duitsland de oorlog. In de loop van de maand volgen nog meer proclamaties. Bulgarije verklaart Engeland en de VS de oorlog, en Zuid-Afrika Bulgarije. De Belgische regering verklaart de oorlog aan Japan. Haïti aan Bulgarije, Hongarije en Roemenië. De Tsjechen doen niet moeilijk en verklaren de strijd aan landen in oorlog met Engeland, Rusland en de VS. Tegen het nieuwe jaar hebben alle landen ter wereld zich uitgesproken. Voor zover het dat nog niet was is er nu echt sprake van een wereldoorlog.

Geallieerden

Australië, Brazilië, Canada, Frankrijk en koloniën, Groenland, Mexico, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk en koloniën, IJsland, Zuid-Afrika, Albanië, België, China, Denemarken, Egypte , Ethiopië, Filipijnen, Griekenland, Joegoslavië, Luxemburg, Mongolië, Nederland, Noorwegen, Polen, Sovjet-Unie ,Tsjecho-Slowakije, Verenigde Staten
Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Irak, Iran, Libanon, Liberia, Nepal, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Saoedi-Arabië, Suriname, Syrië, Turkije, Uruguay, Venezuela. Overigens vochten niet al deze landen ook daadwerkelijk mee in de oorlog.

As-Mogendheden

Duitsland, Italië, Japan, Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Slowakije, Finland.

Lees verder

© 2012 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwitserland in de Tweede WereldoorlogDe Tweede Wereldoorlog vormt een gruwelijk hoofdstuk in de geschiedenis en het is vrij algemeen bekend hoe het de belang…
Napoleon en de Slag bij Leipzig in 1813In Leipzig staat een gigantisch monument dat de volkerenveldslag bij deze Duitse stad in het jaar 1813 herdenkt. Het 'Vö…
Afghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan heeft een rijke geschiedenis, maar heeft tevens een geschiedenis die door geweld en oorlog gekenmerkt is. De…
De vrede van Brest-LitovskDe vrede van Brest-LitovskVredesverdragen hebben gedurende de hele geschiedenis vaak een duidelijk beeld geschapen van de verhoudingen die op dat…

Hellinga, Lucas en De Groot - Oorlogsslachtoffers uit UlrumJan Hendrik Lucas en Jelle Hellinga (foto) voeren beiden op het m.s. Gerdina. Op 30 september 1942 liep het schip op een…
Familie Van Geuns - Oorlogsslachtoffers uit UlrumAl spoedig na het begin van de Duitse bezetting in 1940 werden de eerste anti-joodse maatregelen van kracht. Diverse geb…
Bronnen en referenties
Psveindhoven (63 artikelen)
Laatste update: 07-06-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.