Wat is de Zwitserse garde

Op 22 januari 1505 stichtte Paus Julius II (1503-1513) de Zwitserse garde. Hij koos voor deze soldaten omdat de soldaten uit Zwitserland bekend stonden als de beste soldaten van Europa. Nu 500 jaar later zijn zij nog steeds de beschermers van de paus en houden zij nog steeds in traditionele kledij de wacht.

Pauselijke Zwitserse Garde (Guardia Zvizzeria Pontificia)

Dit kleinste en oudste beroepsleger ter wereld is aangesteld om de Paus te beschermen. De garde bestaat uit Zwitserse vrijwilligers en worden beëdigd voor 2 jaar met de mogelijkheid tot verlenging van hun diensttijd. De salariëring is niet hoog, ongeveer 1.000 per maand, maar er is wel kost en inwoning. Zij worden voornamelijk gerekruteerd vanuit de historische kantons zoals o.a. Wallis, Luzern en Sankt Gallen. De voertaal is Duits.

Zij moeten aan de volgende criteria voldoen:

 • Van Zwitserse komaf en tot een eerbare familie behorenTussen de 19 en 30 jaar oud zijn
 • Minimaal 1,74 meter lang zijn
 • Goedgekeurd zijn voor militaire dienst
 • Een beroepsopleiding hebben
 • Celibatair leven en ongehuwd zijn, alleen wie de graad van korporaal heeft, 25 jaar oud is en al drie jaar bij de Garde dient mag trouwen. Maar alleen als er in de kazerne van de Garde een kleine woning vrij komt
 • Van onbesproken gedrag zijn
 • Afzien van lange haren, een snor en of baard
 • Praktiserend Rooms-katholiek zijn

Ontstaan van de Garde

Op 22 januari 1505 stichtte Paus Julius II (1503-1513)de Zwitserse garde. Op deze datum nam hij 150 Zwitsers soldaten in dienst. In deze tijd waren de soldaten uit Zwitserland de beste soldaten van Europa, zij waren voornamelijk bekend om hun onvoorwaardelijke trouw, edele gevoelens en hun onoverwinnelijke tactiek.

De Garde en de Sacco di Roma

In 1527 werd Rome geplunderd door het leger van Karel V. Het leger dat onder ander bestond uit 14.000 landknechten, belegerden zes lange maanden de Engelenburcht. Op 6 mei 1527 vonden zware gevechten plaats toen men paus Clemens VIII (1523-1534) vanuit het Vaticaan naar het Castel Sant´Angelo probeerde te brengen. De actie slaagde, maar van de 189 gardisten verloren er maar liefst 147 het leven.

Vanaf dit moment herdenken de gardisten ieder jaar op 6 mei het bloedbad wat in 1527 plaatsvond. Op deze datum worden ook de gardisten die het afgelopen jaar zijn aangenomen, beëdigd op het Damascusplein van het Vaticaan.

Alleen in 1999 is deze herdenking uitgesteld omdat één van de gardisten, Cedric Tornay, zijn commandant Alois Estermann en zijn vrouw doodschoot alvorens de hand aan zichzelf te slaan. Waarschijnlijk omdat Estermann hem voor een promotie had gepasseerd. De geruchten geven een andere lezing aan deze moord. De commandant kreeg een praalbegrafenis in de Sint-Peters basiliek, omdat hij de paus lijfelijk had beschermd tijdens diens aanslag in 1981.

Het uniform

Het kleurrijke uniform van de gardisten is niet ontworpen door Michelangelo, zoals zovele verhalen de ronde doen, maar door Jules Repond. Deze was commandant van 1910 tot 1921.

 • Gardisten; Het uniform bestaat uit blauw-gele banen met rood eronder, de kleuren van de Medici´s en van de familie Della Rovere. De Medici´s waren bijna de hofleveranciers van de pausen. Bij het gala-uniform hoort ook nog een witte kraag en een metalen bewerkte helm (wordt de morion genoemd) die een rode veer heeft. Ook hoort hier de borstplaat met armplaten en beenkappen bij, alsmede de eeuwige hellebaard of het bijna manshoge zwaard, het vlammenzwaard. Bij dit uniform hoort een donkerblauwe cape, een zwarte helm of baret. Dan is er ook nog het dagelijkse tenue, een blauw wollen exercitie-uniform met zwarte baret. Dit wordt ook tijdens de nachtdiensten gedragen.
 • Onderofficieren; Zij zijn gekleed in een zwarte buis (soort hemd), purperen broek en een zwarte baret.
 • Officieren; Dragen een bloedrood gala-uniform met een purperen veer op hun helm, alleen de commandant draagt een witte veer.

De garde bestaat uit:

 • Eén commandant met de rang van overste
 • Vier officieren
 • Eén aalmoezenier
 • Een kader van: één opperwachtmeester en
 • Vijf wachtmeesters en
 • Tien korporaals en
 • Tien onder korporaals
Het kader leidt de hellebaardiers

De garde nu

In 2006 bestond de Zwitserse garde 500 jaar. De herdenkingen hiervan werden aangevangen met een speciale Mis in de Sixtijnse kapel. Op 9 november van datzelfde jaar is een gelimiteerde oplage, 100.000 exemplaren, uitgegeven van de 2 euro munt met een afbeelding van de Zwitserse garde.

Kolonel Elmar Theodor Mäder is de huidige commandant van de garde die in de huidige tijd niet een echt legerkorps meer is, maar te vergelijken is met de Nederlandse Marechaussee. Het is een goed getraind team met kennis (en bewapening) van de moderne vuurwapens.

In de Italiaanse voetbal competitie speelt de Zwitserse garde mee. Hun thuis tenue bestaat uit witte sokken, een gele broek en een geel shirt met witte mouwen. Het uit tenue is volledig zwart.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rome: De Engelenburcht  (Castel Sant' Angelo)Rome: De Engelenburcht (Castel Sant' Angelo)Ontworpen worden als een mausoleum, gebouwd worden met dat doel en eeuwen later een museum zijn. In de tussenliggende ja…
Lenen in Zwitserse frankenLenen in Zwitserse frankenSteeds meer mensen sluiten een lening af in Zwitserse Franken. Dit komt omdat de Zwitserse Frank een erg stabiele munt i…
Beleggen in ZwitserlandBeleggen in ZwitserlandZwitserland is een erg aantrekkelijk land om in te beleggen. Daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste reden is…
Koop en verkoop Zwitserse staatsobligatiesKoop en verkoop Zwitserse staatsobligatiesDe Zwitserse staatsobligaties worden gezien als de meest veilige obligaties ter wereld. Dat komt omdat het land een ster…

De Nederlandse vlagDe Nederlandse vlagToen in 1579 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen werd de driekleurige vlag de officiële Nederlandse vlag. In een paar…
De ondergang van de TitanicDe ondergang van de TitanicHet paradepaardje van de White Star line liep op 14 april 1912, op ongeveer 153 km ten zuiden van de Grand Banks van New…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.