30 november - een speciale datum in de geschiedenis

30 november - een speciale datum in de geschiedenis Op 30 november 1872 werd de eerste voetbalinterland aller tijden gespeeld: Schotland-Engeland. De datum 30 november is onder meer ook de geboortedatum van Winston Churchill. Welke andere beroemdheden vierden of vieren op die datum hun verjaardag? Welke overige belangrijke historische gebeurtenissen hebben op 30 november plaatsgevonden? Welke beroemde doden worden op die datum herdacht?

Geboortedag van Winston Churchill

30 november 1874 was de geboortedag van Winston Churchill. Hij zou uitgroeien tot één van de beroemdste staatslieden uit de 20e eeuw. Churchill is natuurlijk vooral bekend als premier van Groot-Brittannië in de Tweede Wereldoorlog, maar ook tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde hij al een belangrijke politieke rol als minister van Marine en Munitie.

Schrijver en journalist

Churchill was ook befaamd als schrijver en journalist. Rond 1900, tijdens de Tweede Boerenoorlog, werkte hij als oorlogsverslaggever. Kort daarna werd hij parlementslid, maar aangezien dat indertijd nog een onbezoldigde functie was, bleef hij daarnaast actief als journalist en publicist om met dat werk zijn brood te verdienen. Ook toen het puur financieel voor hem niet meer noodzakelijk was, bleef hij altijd schrijven en publiceren.

In de jaren dertig was Churchill een mondiaal veel gelezen commentator en analist betreffende de internationale politieke verhoudingen. Zijn artikelen verschenen wereldwijd in allerlei kranten. Na de Tweede Wereldoorlog publiceerde Churchill een reeks van vier boeken getiteld 'The Second World War'. Mede op basis van die boeken zou hij in 1953 de Nobelprijs voor Literatuur winnen.

Enorme productie

Churchill heeft een opvallend groot oeuvre achtergelaten voor iemand die ondertussen een drukbezet politicus was: hij publiceerde bijna zestig boeken en daarnaast nog enorme stapels artikelen voor kranten en tijdschriften. Die productie is echter deels te verklaren door het feit dat hij in de jaren dertig een soort schrijffabriek opbouwde, bestaande uit een aantal secretaresses en onderzoeksassistenten, die samen met hem werkten aan de boeken en artikelen.

Kanttekeningen

Winston Churchill is natuurlijk veel bejubeld als één van de grote overwinnaars en helden van de Tweede Wereldoorlog. Toch is hij om allerlei redenen ook altijd een controversiële persoon geweest. Hij is bijvoorbeeld vaak bekritiseerd vanwege zijn (zelfs voor zijn tijd) opvallend rechtse denkbeelden op gebieden als kolonialisme en vrouwenrechten. Sir Winston Leonard Spencer-Churchill overleed op 24 januari 1965 op de leeftijd van 90 jaar.

Voetbal: de eerste interland aller tijden

30 november 1872 is een belangrijke datum in de internationale voetbalgeschiedenis. Op die dag vond in de Schotse stad Glasgow, op Hamilton Crescent, de eerste voetbalinterland aller tijden plaats. Het was een wedstrijd tussen Schotland en Engeland. Er waren 4000 toeschouwers en de uitslag was 0-0.

Partij voor de Dieren

30 november 2006 was een legendarische datum voor alle dieren in het gehele universum. Op die dag kwam namelijk de Partij voor de Dieren in de Nederlandse Tweede Kamer en het was daarmee de allereerste 'dierenpartij' ter wereld, die ooit een plek kreeg in een parlement.

Muziek - datum voor een commercieel succesvolle release

30 november is blijkbaar een zeer geschikte datum om een muziekalbum te laten verschijnen. In 1982 bracht Michael Jackson op deze datum het album Thriller uit, wat uitgroeide tot het best verkochte album aller tijden. In 1979 had Pink Floyd op 30 november het dubbelalbum The Wall uitgebracht, wat vervolgens het best verkochte dubbelalbum aller tijden werd.

Koning Willem I: terugkeer uit ballingschap

Op 30 november 1813 keerde prins Willem-Frederik, na een ballingschap van 18 jaar, terug in Nederland. Hij kwam op die dag aan op het strand van Scheveningen. Op 1 december 1813 werd hij officieel uitgeroepen tot soevereine vorst van Nederland en op 2 december aanvaardde hij die titel. Dit wordt door velen beschouwd als het begin van de Oranje-monarchie in Nederland.

Geboren op 30 november

Tot de andere grootheden die geboren werden op 30 november behoort de Vlaamse dichter Richard Minne (1891-1965). Veel van zijn melancholieke gedichten behoren tot de hoogtepunten van de 20e eeuwse Vlaamse poëzie. Op 30 november 1990 werd de Noor Magnus Carlsen geboren. Hij wordt beschouwd als één van de beste schakers aller tijden.

Gestorven op 30 november

30 november is ook de datum waarop een aantal grote schrijvers aan de wereld zijn ontvallen. Het is de sterfdag van de Engelsman Oscar Wilde (1900), de Portugees Fernando Pessoa (1935) en de Nederlander Simon Carmiggelt (1987). Voor veel filmfans is 30 november vooral de dag waarop Paul Walker wordt herdacht. Hij overleed in 2013 op pas 40-jarige leeftijd, als gevolg van een auto-ongeluk. Walker werd vooral bekend door zijn rol als Brian O'Conner in de filmreeks The Fast and the Furious.
© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
2 november - een speciale datum in de geschiedenis2 november - een speciale datum in de geschiedenis2 november is de dag waarop de moord op Theo van Gogh wordt herdacht. Op die dag overleed ook het Nederlandse wielerfeno…
1 november - een speciale datum in de geschiedenis1 november - een speciale datum in de geschiedenis1 november is in veel landen vooral de datum van het katholieke feest Allerheiligen. Wat is de oorsprong van deze feest-…
1 december - een speciale datum in de geschiedenis1 december - een speciale datum in de geschiedenis1 december is een speciale datum in de geschiedenis der mensheid. Welke historische gebeurtenissen hebben er op die datu…
Churchill op oorlogspadChurchill op oorlogspadHet is 1895. Winston Churchill is afgestudeerd en benoemd tot officier. Hij is duidelijk uit op actie. In een periode va…
Wat gebeurde er in 1969?Wat gebeurde er in 1969?1969 was het jaar van de maanlanding. Neil Armstrong zet als eerste mens een voet op de maan. Ook is 1969 het jaar van W…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://isgeschiedenis.nl
  • http://www.dbnl.nl
  • http://www.sportgeschiedenis.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.