De DDR en de BRD

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland onder de geallieerden verdeeld. Het oosten werd hierdoor communistisch en het westen werd kapitalistisch. Hierdoor ontstonden er grote verschillen tussen het oosten en het westen van Duitsland. Veel Oost-Duitsers wilden liever in het westen wonen, omdat het westen veel vrijer en rijker was. Maar dit wilde de Sovjet-Unie niet en dit zorgde ervoor dat het oosten van Duitsland van het westen werd afgescheiden door middel van het IJzeren Gordijn.

Duitsland verdelen

Na de Tweede Wereldoorlog moest er besproken worden hoe Duitsland verdeeld moest worden. Daarom reisden in februari 1945 de Amerikaanse president Roosevelt en de Engelse premier Churchill naar Rusland om dit samen met Stalin te bespreken. Deze conferentie werd de conferentie van Jalta genoemd. Op de conferentie van Jalta werd afgesproken dat de geallieerden elk een deel van Duitsland zouden bezetten. Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Sovjet Unie waren de geallieerden, zij kregen elk een zone in Duitsland. Men verdeelde Duitsland om Duitsland in de gaten te kunnen houden. De hoofdstad Berlijn werd ook in vier zones verdeeld, Berlijn (de hoofdstad van Duitsland) zelf lag in het Oostblok.

West tegenover oost

De Russen en de Amerikanen hadden een erg grote invloed op andere landen. Zo ontstonden de twee machtsblokken:

Westblok

De Verenigde Staten wilden dat iedereen in Europa in vrijheid kon leven. Dit was ook in het belang van de handel, als er vrijheid in Europa zou zijn, kon de Verenigde Staten gemakkelijk handel drijven met Europa. De Verenigde Staten steunde de democratische en kapitalistische landen. Alle deze landen samen vormden het Westblok, deze landen samen richtten ook de Europese Gemeenschap op.

Oostblok

Stalin wilde bevriend zijn met alle landen om zich heen. De Sovjet-Unie wilde namelijk niet nog een keer te maken krijgen met een Duitse inval. De gebieden die de Sovjet-Unie had bevrijd van de Duitsers, moesten communistisch worden. Zo is het Oostblok ontstaan.

Ontstaan verschillen tussen oost en west

Stalin had in het Oostblok het communisme ingevoerd, met een planeconomie en staatsbedrijven. De economische groei in het Oostblok was hierdoor laag. In de drie andere bezettingszones was de economie kapitalistisch. De westerse geallieerden wilden namelijk dat de Duitse economie zo snel mogelijk weer zou groeien, omdat ze dachten hoe groter de welvaart, hoe minder de kans voor het communisme. De Duitse economie werd daarom geholpen door middel van het Marshallplan, de oude mark werd toen ook afgeschaft. West-Duitsland en West-Berlijn kregen een nieuwe Duitse mark. De West-Duitse economie ging hierdoor erg snel groeien. De welvaart in West-Duitsland was veel groter dan in Oost-Duitsland. Oost-Duitsland mocht net als de andere landen in het Oostblok geen Amerikaanse steun meer aannemen. Daardoor kon de economie ook niet groeien. Zo ontstonden er grote verschillen tussen het oosten en westen van Duitsland.

Twee Duitse staten

Sinds 1945 lag er een IJzeren Gordijn tussen West- en Oost-Europa. Het IJzeren Gordijn bestond uit prikkeldraad, mijnvelden en wachtposten. Het was eigenlijk niet mogelijk om de grens over te steken. Dit IJzeren Gordijn lag ook dwars door Duitsland. Stalin vond het belachelijk dat de Verenigde Staten hulp gaven aan West-Duitsland. Daarom gaf Stalin de opdracht om alle toegangspoorten naar West-Berlijn te sluiten. Zo begon de blokkade van Berlijn. Stalin wilde het westen van Berlijn laten uithongeren, zodat de geallieerden de stad zouden verlaten. Want dan zou de stad helemaal in handen van de Sovjet-Unie kunnen vallen, maar het westen gaf niet op. Het westen ging een aantal jaren door met het bevoorraden van de stad. In mei 1949 stopte Stalin uiteindelijk met de blokkade. West-Berlijn bleef bij het westen. Zo ontstonden er twee Duitse staten. West-Duitsland heette voortaan de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en Oost-Duitsland heette voortaan de Duitse Democratische Republiek (DDR).

De Berlijnse Muur

In de DDR en de BRD waren totaal verschillende samenlevingen. De DDR was communistisch, alle banken en fabrieken werden onteigend. De eigendommen van de burgers moesten allemaal werden afgestaan aan de staat. Er werd ook een planeconomie ingevoerd, de Sovjet-Unie bepaalde voortaan hoeveel er geproduceerd moest worden. De economie van de DDR was hierdoor erg zwak. Het leven in de DDR was ook niet fijn, de Stasi (de geheime dienst) controleerde namelijk de hele samenleving. De BRD hoorde bij het westen en was daarom een democratisch land, West-Berlijn was dus ook democratisch. Het oosten en westen van Europa waren door het IJzeren Gordijn van elkaar afgesloten, alleen in Berlijn zat een gaatje. Door dit gaatje zijn tussen 1945 en 1961 miljoenen Oost-Duitsers naar het Westen gevlucht. De Russische machthebbers besloten daarom in 1961 het laatste gaatje in het IJzeren Gordijn te sluiten. De Berlijnse muur maakt een einde aan de stroom van mensen naar het Westen.

Kernwapens

De Verenigde Staten waren in 1945 machtiger dan de Sovjet-Unie door het bezit van meer kernwapens. Maar de Sovjet-Unie kreeg in 1949 ook een atoomboom. De beide landen wilden elkaar telkens weer bewijzen door middel van het aantal atoombommen. Zo ontstond er een wapenwedloop tussen de beide landen. Ze wilden allebei de meeste en zwaarste kernwapens hebben. De landen hadden allebei atoombommen die steden in één klap konden wegvagen. Hierdoor leefde een groot deel van de wereldbevolking in angst.

Hoge kosten

De landen in het oosten zaten allemaal in de schulden. Hierdoor was er niet meer genoeg geld om de wapenwedloop met Amerika vol te houden. De oorlog werd te duur voor de Sovjet Unie. Oost-Duitsland was ook erg arm vergeleken met West-Duitsland en andere Europese landen. Dit kwam doordat de industrie daar niet genoeg producten verkocht. Het oosten kreeg steeds meer schulden en moest uiteindelijk geld lenen. De bevolking werd er ook steeds minder tevreden, maar hervormingen waren niet mogelijk omdat de Oost-Duitse regering tegen elke verandering was.

Val Berlijnse muur

Er kwam steeds meer spanning in de landen in het oosten, ze wilden namelijk net als in het westen ook verkiezingen hebben. De leiders van de landen werden hier erg zenuwachtig door, de Sovjet-Unie steunde hun ook niet meer. In mei 1989 werd de grens van Oostenrijk en Hongarije geopend. Hierdoor vluchtten veel Duitsers uit het oosten via Hongarije naar het westen, de Oost-Duitsers gingen ook massaal de straat op om te demonstreren. Doordat de Oost-Duitse regering geen steun meer kreeg van de Sovjet Unie ging de regering overstag. Daarom gingen de Berlijnse muur op 9 november 1989 open, mensen gingen toen massaal de muur afbreken. Toen werd besloten dat Duitsland weer één moest worden. Vanaf oktober 1990 werden de DDR en de BRD weer één land, Duitsland.
© 2014 - 2025 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koude Oorlog: een samenvatting op jaartallenKoude Oorlog: een samenvatting op jaartallenDit artikel behandelt de belangrijkste jaartallen en gebeurtenissen van de Koude Oorlog, gerangschikt op chronologische…
De NAVO: Noord-Atlantische VerdragsorganisatieDe NAVO: Noord-Atlantische VerdragsorganisatieDe Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, afgekort tot NAVO, is een militair verband tussen 28 landen van Noord-Amerika…
25 jaar ‘Val van de Muur’ in 2014In 2014 is het vijfentwintig jaar geleden dat de ‘Berlijnse Muur’ is gevallen. In 1989 viel de muur die de grens vormde…
De Koude OorlogHoewel het tijdens de Koude Oorlog nooit tot een direct treffen kwam tussen de twee hoofdrolspelers, de Verenigde Staten…

De datum 5 februari in de geschiedenisDe datum 5 februari in de geschiedenisWelke historische gebeurtenissen hebben er plaatsgevonden op de datum 5 februari? In 1831 was 5 februari de datum waarop…
De Spanjaarden in de NederlandenVroeger was er in de Nederlanden helemaal geen sprake van eenheid, alles verschilde per gewest. Karel V wilde dit verand…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Koude_Oorlog
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Berlijnse_Muur
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/IJzeren_Gordijn
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_hereniging
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.