Egyptische kunst 8: De rotsgraven

De rotsgraven komen in tijd na de piramiden en de mastaba's. Ze dateren uit de latere dynastieën, vooral uit het Middenrijk. Ze hebben hun naam te danken aan het feit dat ze in de rotsen zijn uitgehouwen.

Plunderingen

Waarom de Egyptenaren van de piramidevorm naar de rotsgraven zijn overgestapt, is niet met zekerheid te zeggen. Misschien deed men dat om lijkroof zoveel mogelijk te verhinderen. De piramiden waren van grote afstand al te zien en trokken zodoende de aandacht, ook van lieden met minder goede bedoelingen. Het is wel eens voorgekomen dat er in één piramide twintig mummies van Farao's zijn aangetroffen, zo hadden de lijkrovers huisgehouden in de verschillende koningsgraven.

Dat de oude Egyptenaren zo bedreven waren in het plunderen van graven is hen haast niet kwalijk te hemen. Ze leefden dikwijls in bittere armoede en konden door lijkroof een beter leven gaan leiden. Hele dorpen hebben honderden jaren van de opbrengst hiervan geleefd!

We kunnen de Egyptenaren zelf niet alle misstanden op dit gebied aanrekenen, want ook de Europeanen hebben in de piramiden grof huisgehouden. De Egyptische kunstschatten zijn bij hopen vervoerd naar musea over de hele wereld. Ook dit is te beschouwen als een -gecultiveerde- vorm van lijkroof. De rotsgraven waren minder opvallend en daardoor niet zo blootgesteld aan plunderaars.

Exterieur en interieur van de rotsgraven

Aan de buitenkant van de rots wordt de toegang tot het graf aangegeven door twee pijlers, die een zware dwarsbalk schijnen te dragen. Dat "dragen" is inderdaad niets meer dan schijn, want èn pijlers èn dwarsbalk zijn één met de rots waaruit zij gehouwen zijn. Deze pijlers zijn soms vierkant, soms achthoekig en ook wel zestienhoekig.

In één van de graven kunnen we duidelijk zien dat het dragen van de dwarsbalk, de architraaf, door de pijlers maar schijn is. Daar is namelijk een deel van een pijler verdwenen, zodat het bovenstuk ervan aan de architraaf hangt.
In de muur tegenover de ingang is een diepe nis, die hier de rol van serdab] -woonplaats van het dubbel- vervult. In die nis bevond zich een vrijstaand beeld, zittend, van de overledene. Ook dat beeld was ter plaatse uit de rots gehouwen.
De muren zijn geheel bedekt met muurschilderingen en reliëfs. Ook stonden op de muren de voorgeschreven gebeden en tevens al het goede dat de overledene tijdens zijn leven had gedaan. De zonden die hij niet gedaan had, stonden eveneens opgetekend.

Hieruit blijkt dat men er vast van overtuigd was dat het aardse leven van betekenis was en invloed uitoefende op het leven hiernamaals. De zorg voor het dubbel komt hiermee iets op de achtergrond, al moest men daar de nodige aandacht aan blijven besteden. De rotsgraven komen verder in aanleg overeen met de mastaba's.

Vindplaatsen en veranderingen

Dit soort graven vindt men in de rotswanden van de Nijl, tot Thebe toe. Uiterlijk veranderden de rotsgraven in de loop van de tijd. De aanleg werd steeds weelderiger, de grafkapel verdwijnt en daarvoor in de plaats verschijnen de graftempels. De graffacaden verdwijnen ook, met de bedoeling de toegang tot het graf zoveel mogelijk verborgen te houden.
© 2008 - 2024 Bvell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Egyptische kunst 2: Overzicht van de dynastieënOm de kunst van het oude Egypte te kunnen begrijpen is het van belang iets van de geschiedenis te weten. Een overzicht v…
Het Oude Egypte: geschiedenis in een notendopHet Oude Egypte: geschiedenis in een notendopHet Oude Egypte was zonder twijfel een van 's werelds grootste beschavingen, waar de geschiedenis en cultuur zich duizen…
De piramiden in Egypte: soorten, evolutie en bouwDe piramiden in Egypte: soorten, evolutie en bouwPiramiden zijn de bouwwerken die steeds in verband gebracht worden met Egypte. Tijdens het Oude Rijk, zon 4500 jaar gel…
Petra, de stad in de rotsenIn augustus 1812 reisde de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt (1784-1817) door het Nabije Oosten. Een pelgrim vertelde hem…

Kruisvaarderskasteel Crac des ChevaliersHet kruisvaarderskasteel Crac des Chevaliers in Syrië is het best bewaard gebleven in zijn soort. Hoog uittorenend boven…
Egyptische kunst 7: De mastaba'sNiet alleen de piramiden waren graven, ook de mastaba's en rotsgraven waren als zodanig bedoeld. De mastaba's zijn de ou…
Bvell (89 artikelen)
Laatste update: 16-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.