Pompeï een toeristische attractie en op Werelderfgoedlijst

Pompeï een toeristische attractie en op Werelderfgoedlijst De naam Pompeï is in de geschiedschrijving vooral gekoppeld aan twee grote natuurrampen. In het jaar 62 na Christus werd Pompeï getroffen door een zware aardbeving en in 79 na Christus werd de stad bedolven onder de as door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Eeuwenlang is de stad bedolven geweest onder de as van de Vesuvius. De laag vulkanische as bereikte een dikte van vier meter. Pompeï heeft bestaan vanaf de zevende eeuw voor Christus en had ongeveer 20.000 inwoners.

Best bewaard gebleven Romeinse stad

De eerste overblijfselen van de stad zijn ontdekt aan het eind van de zestiende eeuw bij het aanleggen van het Sarnokanaal. Maar pas vanaf de negentiende eeuw werden opgravingen verricht onder toezicht van de koning van Napels genaamd Karel van Bourbon. Giuseppe Fiorelli kreeg als archeoloog de leiding van de opgravingen die in 1860 van start gingen. Grote delen van de stad zijn daarna door de opgravingen blootgelegd waardoor is gebleken dat Pompeï de best bewaard gebleven Romeinse stad is. De blootleggingen geven een goed beeld van het Romeinse dagelijkse leven. Als goed bewaard gebleven cultureel erfgoed is de stad opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Zware aardbeving van vulkaan Vesuvius niet als waarschuwing opgevat

Vóór de uitbarsting van de vulkaan waren de hellingen van de Vesuvius zwaar bebost en er leefde wild. Lager gelegen werden schaapskuddes gehouden en werd landbouw bedreven met graan, druiven en olijven. Het was een gunstig gebied om te wonen temeer omdat het ook vlak aan zee lag wat goed was voor het handeldrijven. Het gebied werd niet als onveilig beschouwd en aan de aardschokken was men gewend geraakt. Ook de grote aardbeving van 62 na Christus was nog geen waarschuwingsteken dat er iets ernstigs met de vulkaan kon gebeuren. Na die aardschok werden zelfs nieuwe gebouwen neergezet. Ook de villabouw als buitenhuizen van rijke Romeinen ging gewoon door.

Natuurramp met uitbarsting eiste 2.000 slachtoffers

Voorafgegaan door enkele nieuwe aardschokken barstte de vulkaan echter op 24 augustus in het jaar 79 na Christus uit om ongeveer een uur in de middag uit. Maar dat was nog maar het begin. Velen van de ongeveer 20.000 inwoners konden op tijd weg komen en vluchtten naar zee waar ze in boten aan het natuurgeweld ontsnapten. Maar niet iedereen vluchtte en omdat het ergste voorbij leek keerden sommigen terug. Zij vonden echter na de nacht de dood omdat toen pas de eigenlijke uitbarsting plaatsvond. Door de pyroclastische stroom met gloeiend hete as, rotsblokken, zwaveldamp en giftige gassen vonden ongeveer 2.000 mensen de dood. Later eiste de zware giftige dampen nog meer slachtoffers doordat teruggekeerde bewoners hun bezittingen wilden veilig stellen en in de as groeven. Zij kwamen alsnog om van de giftige dampen die ook bij het graven door schatgravers vrijkwamen.

Bron: Simon, PixabayBron: Simon, Pixabay
Bron: PhilP61, PixabayBron: PhilP61, Pixabay

Bouwwerken van Pompeï

Badhuizen

Belangrijke bouwwerken in Pompeï waren onder meer de openbare badhuizen ook thermen genoemd. De badhuizen hadden aparte afdelingen voor mannen en vrouwen of aparte openingstijden. Veel Romeinen gingen elke dag naar het badhuis dat niet alleen diende voor het reinigen van het lichaam maar waar ook werd gesport. Tevens was het een sociale ontmoetingsplaats.

Woningen en villa’s

De woonvertrekken en werkvertrekken van de huizen en villa’s in Pompeï lagen meestal rond het atrium en peristilium. Een atrium is een centrale binnenruimte en een peristilium een niet overdekte ruimte dikwijls omgeven door een zuilengalerij die aansluit op het atrium. Aan veel huizen was een werkplaats verbonden en aan de straatkant bevond zich vaak een winkel of bar. De huizen waren in het algemeen rijkelijk versierd met fresco’s op de muren en mozaïeken op de vloeren.

Andere bouwwerken

Naast thermen en woonhuizen telde Pompeï talrijke majestueuze bouwwerken en speciale pleinen zoals:
  • Amfitheater: Voor gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren werd het Amfitheater gebruikt. Voor de arena van dat theater was een grote kuil gegraven en het zand was gebruikt om een tribune op te bouwen.
  • Basilica: De Basilica was een hal voor handel en rechtspraak.
  • Groot theater: Er was een theater voor toneelvoorstellingen en politieke bijeenkomsten met ruimte voor 5.000 personen wat een kwart was van de plaatselijke bevolking.
  • Forum: Het Forum was een groot plein omgeven door een wandelgalerij.
  • Odeion: Grenzend aan het grote theater bevond zich het Odeion wat een klein theater was met ruimte voor 1.000 zitplaatsen.

Toeristische attractie ook op de werelderfgoedlijst

Naast de enorme culturele waarde die de opgravingen hebben en waardoor Pompeï is opgenomen op de Werelderfgoedlijst is Pompeï ook een toeristische attractie. De overblijfselen van de stad trekken elk jaar ongeveer 2,5 miljoen bezoekers.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vesuvius beroemdste eruptieHistorisch gezien was de bekendste vulkaanuitbarsting van de Vesuvius die van augustus 79 jaar na Christus. Het was een…
Pompeï: bedolven stad als toeristische attractiePompeï: bedolven stad als toeristische attractiePompeï was ooit een stad aan de voet van de vulkaan Vesuvius. De stad verdween onder een massa as door een uitbarsting v…
De ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisDe ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisEnorme natuurrampen kunnen ontstaan na een zware aardbeving in zee of na een vulkaanuitbarsting. Er kan een vloedgolf on…
Hoe ontstaan tsunami’s?Een tsunami ontstaat door een aardbeving uit zee, een zeebeving. Door de aardbeving ontstaat er een vloedgolf. De vloedg…

De goden van de Vikingen: Van Walhalla tot de kersteningDe goden van de Vikingen: Van Walhalla tot de kersteningVikingen aanbaden heel wat goden. De belangrijkste waren Odin, Freya en Thor. Vikingen wilden steeds al strijdend sterve…
De Minoïsche beschaving: basis van de Griekse geschiedenisDe Minoïsche beschaving: basis van de Griekse geschiedenisKreta is het grootste Griekse eiland. Al heel vroeg, eeuwen voor 2000 v.Chr., bouwde men er steden en graven die kenmerk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 414313, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pompe%C3%AF
  • http://www.romeinspompeii.net/einde.html
  • Afbeelding bron 1: Simon, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PhilP61, Pixabay
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.