De Romeinen: wat voor uitvindingen kwamen uit deze tijd?

De Romeinen: wat voor uitvindingen kwamen uit deze tijd? De Romeinen waren een inventief volk dat deels verantwoordelijk is voor de grondlegging van de beschaving waarin we nu leven. Een hoog aantal Romeinse uitvindingen worden tot de dag van vandaag namelijk nog steeds gebruikt of toegepast. De Romeinen zijn onder andere verantwoordelijk voor het bouwen van de eerste wegen, aquaducten en riolen. De vele voorzieningen die men in deze tijd tot zijn beschikking kreeg zorgden ervoor dat het dagelijkse leven in deze tijd aangenamer werd dan voorheen. Vooral de personen van een rijke komaf hadden hierdoor de mogelijkheid om bijvoorbeeld een bad te nemen.

De Romeinen


In welke periode leefden de Romeinen?

Het Romeinse Rijk bestond vanaf ongeveer 753 voor Christus tot 476 na Christus. Na afloop van deze periode bleef het Oost-Romeinse Keizerrijk bestaan. Dit rijk bestond tot 1453 en bestond uit Byzantijnen (de inwoners). Zij waren net als de Romeinen uit het West-Romeinse Rijk ver ontwikkeld met betrekking tot kennis en wetenschap. De Romeinen hadden door de eeuwen heen een hoop uitvindingen gedaan. Deze Romeinse uitvindingen bleken de fundering te zijn voor de hedendaagse samenleving.

Wegen

De Romeinen waren verantwoordelijk voor de aanleg van de eerste verharde wegen. Het 'wegennet' gaf een voordeel voor de transport van goederen en de verplaatsing van personen zoals legereenheden. De Romeinse soldaten konden door de aangelegde wegen veel verder komen waardoor men het keizerrijk beter onder controle kon houden en kon beveiligen. Tevens werden de wegen gebruikt door handelaren die hun producten verkochten. De wegen die de Romeinen in Nederland hadden aangelegd waren echter voornamelijk onverhard en hierdoor minder efficiënt dan het overige deel van het rijk. Resten van deze onverharde wegen worden soms nog weleens gevonden in de vorm van verkleurde zandkorrels.

Het vervoer van post

Dankzij de komst van wegen en de eerste posterijen kon men de post sneller vervoeren. Deze posterijen werden door verschillende personen bemand zodat mensen elkaar konden afwisselen. Dit zorgde ervoor dat de post uiteindelijk sneller op zijn bestemming aankwam.

Een Romeinse brug in Portugal / Bron: Carole Raddato, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Een Romeinse brug in Portugal / Bron: Carole Raddato, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Bruggen

Bruggen waren noodzakelijk om rivieren over te steken. Er werd gebruik gemaakt van een houten mal om de stenen in een boog te krijgen. De stenen werden namelijk op deze mal geplaatst. De laatste steen wordt de zogenaamde 'sluitsteen' genoemd. Deze steen zorgde ervoor dat alle stenen in de boog op hun plek bleven. Omdat deze bruggen zo stevig waren zijn sommige bruggen nog tot de dag van vandaag in gebruik.

Het aquaduct

Het aquaduct is een constructie voor het verplaatsen van water. Deze constructie kan (afhankelijk van de omgeving) enorm zijn. Het water werd richting de steden vervoerd voor onder andere fonteinen en overige watervoorzieningen.
Een schematische weergave van een aquaduct met arcaden / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Een schematische weergave van een aquaduct met arcaden / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Arcaden
Er werd gebruik gemaakt van zogenaamde 'arcaden' om het aquaduct door een dal te kunnen leiden. Dit zijn meerdere bogen in de constructie die ervoor zorgen dat het water horizontaal kan doorlopen. Deze bogen kunnen ook gezien worden als meerdere tunnels die naast elkaar gepositioneerd staan. Sommige bouwwerken bevatten zelfs meerdere verdiepingen waarbij meerdere arcaden boven elkaar gepositioneerd staan. Dit was vaak nodig wanneer het water over een hoge hoogte afgevoerd moest worden.

Het bad

Al in de derde eeuw voor Christus hadden luxe woningen een bad. Dit was een luxe die alleen de rijkere Romeinen tot hun beschikking hadden. De enorme baden kregen hun watervoorziening met behulp van aquaducten.

Publiekelijke badhuizen

Een groot gemeenschappelijk bad wordt ook wel 'thermen' genoemd. De Latijnse benaming voor een badhuis is 'thermae'. Het water werd vroeger door middel van een oven opgewarmd. De warme lucht die hierdoor ontstond werd op een efficiënte wijze onder de vloer geleid waardoor er zo min mogelijk warmte verloren ging. In de tweede eeuw na Christus werd er door keizer Hadrianus een verbod uitgeroepen voor gemengd baden. Vanaf nu werden mannen en vrouwen officieel gescheiden.

Het riool

Deze uitvinding was grotendeels vanwege toeval ontstaan. Het water in de aquaducten kon tijdens droge tijden het afval niet meer wegwerken waardoor er in deze periode een grote hoeveelheid stank ontstond. Deze plekken werden steeds meer afgedekt om verspreiding van de stank te voorkomen. Hierdoor is uiteindelijk na verloop van tijd de eerste riolering ontstaan.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquaduct de les Ferreres: Romeins overblijfsel in TarragonaAquaduct de les Ferreres: Romeins overblijfsel in TarragonaDe Spaanse stad Tarragona kent een lange geschiedenis. In de derde eeuw voor Christus stichtten de Romeinen hier de nede…
Aquaduct een waterleidingsysteem van eeuwen terugAquaduct een waterleidingsysteem van eeuwen terugEen aquaduct is een waterleidingsysteem dat door de Romeinen sinds de vierde eeuw voor Christus is ontwikkeld. Het besta…
Kunstgeschiedenis: de RomeinenDe Romeinen zijn van groot belang geweest voor onze huidige cultuur. Het is niet voor niets dat personen zoals Julius Ca…
De klassieke oudheid: invloed en overblijfselenDe Griekse en Romeinse samenlevingen hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van onze huidige samenleving. Welke a…

De crisis van de jaren dertig in NederlandDe crisis van de jaren dertig in NederlandIn de jaren dertig van de vorige eeuw vond in Nederland een crisis plaats die een gevolg was van de beurskrach in Wallst…
Amerika: Amerikaanse auto-industrie, de T-FordAmerika: Amerikaanse auto-industrie, de T-FordDe van het platteland afkomstige Henry Ford bouwde een auto die ook aan inwoners van kleine dorpen kon worden verkocht.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bernard Gagnon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Romeinse_Rijk
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Romeins_aquaduct
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Thermen
 • https://nl.m.wikibooks.org/wiki/Sociale_geschiedenis_van_het_Romeinse_rijk/Vermaak
 • http://www.historien.nl/romeinse-wegen-in-nederland/
 • http://constructie.weebly.com/geschiedenis-van-de-brug.html
 • http://historianet.nl/beschavingen/romeinse-rijk/21-bijzondere-feiten-over-het-romeinse-rijk
 • http://www.stedentipsvoortrips.nl/italie/romewereldrijkbouwbb.htm
 • Afbeelding bron 1: Carole Raddato, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.