De Romeinen: wat voor uitvindingen kwamen uit deze tijd?
De Romeinen waren een inventief volk dat deels verantwoordelijk is voor de grondlegging van de beschaving waarin we nu leven. Een hoog aantal Romeinse uitvindingen worden tot de dag van vandaag namelijk nog steeds gebruikt of toegepast. De Romeinen zijn onder andere verantwoordelijk voor het bouwen van de eerste wegen, aquaducten en riolen. De vele voorzieningen die men in deze tijd tot zijn beschikking kreeg zorgden ervoor dat het dagelijkse leven in deze tijd aangenamer werd dan voorheen. Vooral de personen van een rijke komaf hadden hierdoor de mogelijkheid om bijvoorbeeld een bad te nemen.
De Romeinen
In welke periode leefden de Romeinen?
Het Romeinse Rijk bestond vanaf ongeveer 753 voor Christus tot 476 na Christus. Na afloop van deze periode bleef het Oost-Romeinse Keizerrijk bestaan. Dit rijk bestond tot 1453 en bestond uit Byzantijnen (de inwoners). Zij waren net als de Romeinen uit het West-Romeinse Rijk ver ontwikkeld met betrekking tot kennis en wetenschap. De Romeinen hadden door de eeuwen heen een hoop uitvindingen gedaan. Deze Romeinse uitvindingen bleken de fundering te zijn voor de hedendaagse samenleving.
Wegen
De Romeinen waren verantwoordelijk voor de aanleg van de eerste verharde wegen. Het 'wegennet' gaf een voordeel voor de transport van goederen en de verplaatsing van personen zoals legereenheden. De Romeinse soldaten konden door de aangelegde wegen veel verder komen waardoor men het keizerrijk beter onder controle kon houden en kon beveiligen. Tevens werden de wegen gebruikt door handelaren die hun producten verkochten. De wegen die de Romeinen in Nederland hadden aangelegd waren echter voornamelijk onverhard en hierdoor minder efficiënt dan het overige deel van het rijk. Resten van deze onverharde wegen worden soms nog weleens gevonden in de vorm van verkleurde zandkorrels.
Het vervoer van post
Dankzij de komst van wegen en de eerste posterijen kon men de post sneller vervoeren. Deze posterijen werden door verschillende personen bemand zodat mensen elkaar konden afwisselen. Dit zorgde ervoor dat de post uiteindelijk sneller op zijn bestemming aankwam.
Bruggen
Bruggen waren noodzakelijk om rivieren over te steken. Er werd gebruik gemaakt van een houten mal om de stenen in een boog te krijgen. De stenen werden namelijk op deze mal geplaatst. De laatste steen wordt de zogenaamde 'sluitsteen' genoemd. Deze steen zorgde ervoor dat alle stenen in de boog op hun plek bleven. Omdat deze bruggen zo stevig waren zijn sommige bruggen nog tot de dag van vandaag in gebruik.
Het aquaduct
Het aquaduct is een constructie voor het verplaatsen van water. Deze constructie kan (afhankelijk van de omgeving) enorm zijn. Het water werd richting de steden vervoerd voor onder andere fonteinen en overige watervoorzieningen.
Een schematische weergave van een aquaduct met arcaden /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD) Arcaden
Er werd gebruik gemaakt van zogenaamde 'arcaden' om het aquaduct door een dal te kunnen leiden. Dit zijn meerdere bogen in de constructie die ervoor zorgen dat het water horizontaal kan doorlopen. Deze bogen kunnen ook gezien worden als meerdere tunnels die naast elkaar gepositioneerd staan. Sommige bouwwerken bevatten zelfs meerdere verdiepingen waarbij meerdere arcaden boven elkaar gepositioneerd staan. Dit was vaak nodig wanneer het water over een hoge hoogte afgevoerd moest worden.
Het bad
Al in de derde eeuw voor Christus hadden luxe woningen een bad. Dit was een luxe die alleen de rijkere Romeinen tot hun beschikking hadden. De enorme baden kregen hun watervoorziening met behulp van aquaducten.
Publiekelijke badhuizen
Een groot gemeenschappelijk bad wordt ook wel 'thermen' genoemd. De Latijnse benaming voor een badhuis is 'thermae'. Het water werd vroeger door middel van een oven opgewarmd. De warme lucht die hierdoor ontstond werd op een efficiënte wijze onder de vloer geleid waardoor er zo min mogelijk warmte verloren ging. In de tweede eeuw na Christus werd er door keizer Hadrianus een verbod uitgeroepen voor gemengd baden. Vanaf nu werden mannen en vrouwen officieel gescheiden.
Het riool
Deze uitvinding was grotendeels vanwege toeval ontstaan. Het water in de aquaducten kon tijdens droge tijden het afval niet meer wegwerken waardoor er in deze periode een grote hoeveelheid stank ontstond. Deze plekken werden steeds meer afgedekt om verspreiding van de stank te voorkomen. Hierdoor is uiteindelijk na verloop van tijd de eerste riolering ontstaan.