Lindowman het veenlijk
Lindowman is een veenlijk dat tentoongesteld is in het British Museum in Londen. Lindowman werd in 1984 door archeologen gevonden in het Lindowmoeras, waarnaar hij vernoemd is, in de buurt van Manchester. De officiële naam van dit veenlijk is Lindow II, omdat er al meerdere delen van veenlijken in het Lindowmoeras zijn gevonden. Zo werd er al eerder een schedel gevonden, Lindow I en na de vondst van Lindow II werd er een lichaam zonder hoofd gevonden: Lindow III. Daarna werd er ook nog een been gevonden, Lindow VI. Dit been werd in de buurt van Lindowman gevonden, daarom gaat men er vanuit dat het zijn been is.
Lindowmans leven
Uit onderzoek is gebleken dat Lindowman in de ijzertijd leefde en waarschijnlijk is gestorven tussen 2 voor Chr. en 119 na Chr. Hij was 25 jaar toen hij stierf, woog ongeveer 60 kilo en was 168 cm lang. Lindowman was waarschijnlijk een man van hoge komaf, onderzoekers concluderen dat, omdat zijn haar net geknipt is en hij een verzorgde baard en nagels heeft. Naar het alledaagse leven van Lindowman blijft het verder gissen, onderzoekers hebben geen bewijzen gevonden die meer kunnen vertellen over het leven van hem.
Lindowmans dood
Over de dood van Lindowman zijn meerdere ideeën. Zo gaat men er over het algemeen vanuit dat hij vermoord is en zijn dood dus geen natuurlijke oorzaak heeft. Dit concludeert men naar aanleiding van de verwondingen op zijn lichaam, toch zouden deze ook door de natuur veroorzaakt kunnen zijn al lijkt dit wat onwaarschijnlijk. Lindowman heeft verwondingen aan zijn hoofd, ribben, rug en nek.
Het is niet duidelijk waarom Lindowman vermoord is. Toch denken veel onderzoekers dat Lindowman het slachtoffer was van een rituele moord, waarbij hij werd geofferd aan de goden. Onderzoekers denken dit onder meer omdat in de Keltische religies het getal drie belangrijk is en dit volgens hen ook terug te vinden is in de wijze waarop Lindowman vermoord is. Hij is namelijk op meerdere manieren aangevallen: hij is niet alleen gewurgd met een touw, maar hij is ook met een bijl op zijn hoofd geslagen en hij is in zijn rug getrapt waardoor een rib is gebroken. Bovendien hebben onderzoekers in de maag van Lindowman verschillende granen en maretakken gevonden, dit zijn waarschijnlijk restanten van een speciale cake, die volgens hen vaker gemaakt werd door druïden. De tijd heeft de sporen echter vervaagd en het is te lang geleden om met zekerheid vast te stellen dat Lindowman vermoord is en waarom. De bovenstaande theorie wordt echter door veel wetenschappers gesteund.
Reconstructie Lindowman
Professor Richard Neave van de Universiteit van Manchester is in staat geweest na te gaan hoe Lindowman eruit heeft gezien, omdat er nog redelijk wat bewijs bewaard is gebleven. Zo zat er bijvoorbeeld op de geplette schedel nog haar. Aan de hand van verschillende foto’s van de schedel van Lindowman kon Professor Neave het gezicht reconstrueren. Alleen Lindowmans oogkleur en huidskleur zijn niet vast te stellen, vanuit logisch redeneren heeft Professor Neave gekozen voor grijsblauwe ogen en een wat donkere huidskleur van een Noord-Europees persoon die veel buiten leeft.
Professor Neave kon de rest van het gezicht van Lindowman met redelijke zekerheid vaststellen. Zo had Lindowman bruin kort haar en een goed gescheerde bruine baard en snor. Hij had kleine oren, zonder oorlellen en zijn neus was recht met grote neusvleugels en hij had een redelijk groot voorhoofd.
British Museum
Lindowman ligt tentoongesteld in het museum in Londen. Het veenlijk ligt op de eerste verdieping bij tentoonstellingen over het vroegere Europa. Het British Museum ligt midden in het centrum van Londen en is gratis toegankelijk. In het British Museum liggen veel meer dingen die echt de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals de steen van Rosetta, beelden van Paaseiland en heel veel Egyptische mummies. In het museum liggen dingen van over de hele wereld, de Groot-Brittanië had immers veel kolonies en was eens een echte hegemoniale staat. Zo zijn er tentoonstellingen over China, de islamitische wereld, de oude Grieken en Romeinen, Noord-Amerika en Europa.
© 2016 - 2024 Jjsh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een moeras in de tuinEen moeras in de tuin is uitermate geschikt om vleesetende planten in te houden. Echter, niet alle vleesetende planten..…
Interessante musea in LondenVoor toeristen is in Londen veel te zien en het aanbod aan bezienswaardigheden in de hoofdstad van het Verenigd Koninkri…
Bronnen en referenties
- http://www.britishmuseum.org/research/collection_online/collection_object_details.aspx?objectId=808672&partId=1
- British Museum
- http://web.archive.org/web/20000306153417/http://www.utexas.edu/courses/wilson/ant304/projects/projects97/dentep/boglindow.htm