Lucretia, Rome wordt een republiek

Lucretia, Rome wordt een republiek Rome was niet tevreden. De bevolking zuchtte onder het juk van een tiran. Met strakke en wrede hand regeerde de tiran, verzot op macht, op geld en land. Rome was bang, het was tijd voor verandering. Zoals altijd kon het alleen met geweld, natuurlijk in Rome ging het altijd zo, en een vrouw, het is Rome, het is ook altijd een vrouw. Bij Lucretia begint de Romeinse republiek. Tarquinis Superbus werd de laatste (wrede) koning van Rome.

Het beleg van Ardea

De Romeinen lagen al een tijdje voor de stad Ardea. De belegering van de stad was saai en er leek geen einde aan te komen. De soldaten en hun officieren doden de tijd met eten, spelletjes, grootspraak, veel slapen en nog meer grootspraak. Op één van die dodelijke saaie middagen kwam het gesprek op de huishoudens van de officieren. Sextus Tarquinius, de oudste zoon van de koning, wist het zeker, zijn vrouw was geweldig in het bestieren van zijn huishouding. Om dat te bewijzen nodigde hij de officieren uit voor een middagje Rome, om zijn vrouw te bezoeken.

Sextus Tarquinius

Over zijn woning had Sextus niets teveel gezegd, een koningszoon waardig. Maar ach, het was een puinhoop, een vreselijke bende. De bedienden lagen lui in de tuin, de was van dagen lag ergens in de hoek van de kamer, de ratten liepen onder de keukentafel door! De officieren genoten van die aanblik en loodsten Sextus mee naar hun huizen waar het er veel beter uit zou zien. Maar het viel de heren allemaal een beetje tegen. Tenslotte rijden ze naar Collatia, waar één van de officieren (Lucius Tarquinius Collatinus) zijn vrouw Lucretia aan zijn collega’s wil voorstellen.

Lucretia

Lucretia was beeldschoon en haar huishouden was tot in de puntjes goed geregeld. De officieren waren danig onder de indruk. Helaas moesten ze ’s avonds al weer bij Ardea zijn. Maar Sextus Tarquinius had een heel ander plan. Nog diezelfde nacht komt hij terug en verkracht Lucretia. Lucretia verzette zich maar Sextus dreigde haar te vermoorden en haar naast een vermoorde slaaf te leggen alsof Lucretia……….

Brutus

De volgende ochtend laat Lucretia haar man halen. Deze komt samen met Lucius Junius Brutus. De mannen zijn razend wanneer ze het verhaal van Lucretia horen. Aan het eind van haar trieste verhaal pakt Lucretia een mes en steekt het in haar borst. De mannen kunnen niets meer doen. Collatinus en Brutus zweren bij het dode lichaam om Tarquinis Superbus en zijn familie uit Rome te verdrijven. Brutus lijkt zeer vastberaden, met Collatinus vertrekt hij naar Rome.

De tiran vertrekt

Brutus blijkt een geboren leider, in een gloedvol betoog op het Forum weet hij de inwoners van Rome op stoken voor een echt opstand. Rome heeft er genoeg van een staat lijnrecht achter deze grote redenaar. Tarquinis Superbus hoort van de opstand in Rome en probeert van Ardea zo snel mogelijk in Rome te komen. Maar hij komt er niet meer in. De poorten blijven gesloten voor de tiran. Brutus maakte gebruik van de afwezigheid van Tarquinis in Ardea. Samen met Collatinus vertrekt hij naar de belegerde stad om de steun van de officieren te vragen. Het leger staat massaal achter Brutus.

Consuls

Wat nu? Geen tiran meer en liever ook geen koning. De invloed van de senaat was volledig uitgehold door Tarquinis. De macht komt in eerste instantie te liggen bij twee consuls en een senaat die weer op strekte gebracht zou worden. Brutus en Collatinus worden de eerste twee consuls van het nieuwe Rome. De verkrachting van Lucretia maakte van Rome een republiek en was het einde voor het tirannieke bewind van Tarquinis Superbus. Het was Rome nietwaar, het is altijd een vrouw.

(De laatste Etruskische koning van Rome wordt verdreven zo rond 510 voor Chr.. De macht gaat naar de senaat en twee consuls)
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het begin van de Romeinse republiekDe laatste koning was een Etrusk: Tarquinius Superbus. Deze man werd gehaat, onder andere omdat hij het volk misbruikte…
Rome: de republiekRome: de republiekIn het begin was Rome een koninkrijk. De koning had alle macht. Te veel macht, want in de zesde eeuw v. C. wijzigt het R…
Helden uit het oude RomeHet Oude Rome, de tijd van Grieken en Romeinen. Een periode waarop wordt teruggekeken met bewondering, verwondering en s…
Het ontstaan van Rome: mythe versus werkelijkheidHet ontstaan van Rome: mythe versus werkelijkheidRome is een stad die tot de verbeelding spreekt. Het is een stad met een rijke geschiedenis en figuren als Julius Caesar…

Watersnoodramp van 1 februari 1953Tegenwoordig staat Nederland bekend als de expert op het gebied van water. Dit is echter het gevolg van een desastreuze…
Het Groninger kustgebied: dijken, overstromingen en bestuurIn de geschiedenis van de waterbeheersing in het kustgebied speelde de kerk, dat wil zeggen de kloosters, in de middelee…
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.