De zeven wereldwonderen

De zeven wereldwonderen. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat zijn de zeven wereldwonderen eigenlijk en bestaan ze nog?

De piramides van Gizeh

Deze piramides werden in het jaar 2560 voor Christus gebouwd door arbeiders. De arbeiders moesten ervoor zorgen dat de stenen op hun plek kwamen. Een steen woog ongeveer 2500 kilogram. Dit kregen ze voor elkaar door boomstammen onder de steen te plaatsen. Zo konden ze de steen naar boven rollen. Als de steen dan boven was werd hij op de andere stenen gestapeld met een hulpmiddel. Er waren voor een piramide ongeveer 20.000 tot 30.000 arbeiders nodig om een piramide te kunnen bouwen.

De piramides werden gebouwd voor een farao. Als de farao dood ging, was de piramide die hij zelf had laten bouwen zijn graf. Wanneer hij overleed, werd hij gebalsemd en gewikkeld in doeken. Ze geloofden dat de farao dan heel aankwam in het hiernamaals. Het was de bedoeling dat niemand wist waar de architect de farao begraven had. Er was maar een iemand die dat wel wist en dat was de architect. Om te voorkomen dat hij zijn mond voorbij praatte werd hij nadat hij de farao had begraven, zelf ook gedood. Een farao kreeg allemaal waardevolle spullen mee naar zijn volgende leven. Daarom was het ook zo belangrijk dat niemand wist waar precies in de piramide, de farao begraven was.

De hangende tuinen van Babylon

In het jaar 560 voor Christus zouden in de stad Babylon de hangende tuinen bestaan hebben. Het rare is alleen dat hier nooit meer een spoor van teruggevonden is. Er is zelfs niets over geschreven in die tijd dat ze er zouden moeten zijn. Het zou ontworpen zijn door koning Nebuchadnezzar. Hij had een vrouw uit Medie, waarmee hij samenwoonde. Zijn vrouw Amytis had heimwee naar haar geboorteland en daarom besloot de koning de natuur uit haar geboorteland na te bouwen vlak bij het paleis waar ze woonden. Er waren verschillende terrassen gemaakt waarvan de hoogste 26 meter was. Ze hadden de tuinen op allemaal zuilen gebouwd zodat het niet in kon storten.

De tempel van Artemis in Efeze

Artemis was een Griekse godin die in het jaar 499 jaar voor Christus leefde. Ze was de godin van vruchtbaarheid en de maan. De tempel is een heel groot gebouw van wel 122 meter lang en de pilaren die het gebouw staande houden zijn 18 meter hoog. De tempel is ontworpen door een Griekse architect. In 356 voor Christus werd deze tempel in de brand gestoken door iemand die dacht dat hij hier onsterfelijk door kon worden.

Het beeld van Zeus

Dit beeld komt uit het jaar 391 na Christus. In die tijd geloofden de mensen dat Zeus de macht had over alles wat er gebeurde. Hij was de koning der goden. Om ervoor te zorgen dat alles goed bleef gaan ging iedereen op dezelfde dag naar het beeld van Zeus. Het beeld staat op een berg in een grote tempel. Het beeld van Zeus is gemaakt van ivoor met heel veel goud, het is een heel groot beeld dat wel 14 meter hoog was. Deze tempel is uiteindelijk ook in de brand gestoken.

Het mausoleum van Halicarnassus

In Carie, zo werd Turkije vroeger genoemd, is in het jaar 353 voor Christus de koning Mausolus overleden. Het mausoleum was gebouwd voor deze koning en hij is begraven in dit gebouw. Zijn zus en vrouw (zijn zus, waar hij mee getrouwd was) heeft dit gebouw speciaal voor hem laten bouwen. In en om het gebouw vond je allemaal gebeeldhouwde beelden en allemaal versieringen op de muur. Dit gebouw heeft 16 eeuwen lang bestaan maar uiteindelijk stortte het dak in door een aardbeving. Daarna is het graf leeg geroofd. Alleen de fundering van het gebouw is nu nog te bekijken in het Britse museum.

De colossus van Rhodos

300 jaar voor Christus is op het eiland Rhodos, een gigantisch groot beeld gebouwd vanwege het feit dat de bevolking van het eiland weer vrij was. Het beeld is 33 meter hoog en is gemaakt van brons. Het voetstuk waar hij op staat is gemaakt van marmer. Ook dit wereldwonder is ingestort door een aardbeving ondanks dat hij veel stormen heeft overleeft.

De pharos van Alexandrië

283 jaar voor Christus is de pharos van Alexandrië gebouwd en hij heeft 1762 jaar bestaan. Het was een grote vuurtoren van ongeveer 135 meter hoog. De Pharos was verdeeld in drie delen: in het eerste deel van de vuurtoren verbleven de mensen die er werkten. Boven dit deel was een achthoekig deel waar een beeld van Zeus stond en daarboven brandde een groot vuur. In het jaar 1303 is hij ingestort door een hevige aardbeving. In 1479 hebben mensen op die plek een kasteel gebouwd.
© 2009 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven klassieke wereldwonderen: Tuinen van BabylonIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
De Zeven Klassieke WereldwonderenDe zeven wereldwonderen is niets anders dan een verwijzing naar constructies uit de oudheid en de moderne tijd. De moder…
De zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheidDe zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheidDe zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid zijn zeven bouwwerken die in een bepaalde periode als toonaangevend wer…
Alle zeven wereldwonderen op een rijAl eeuwenlang worden er lijsten samengesteld om de meest spectaculaire bouwwerken en natuurlijke wereldwonderen vast te…

Geschiedenis samenvatting: Romeinse Rijk (Sprekend Verleden)Geschiedenis samenvatting: Romeinse Rijk (Sprekend Verleden)In dit artikel wordt het hoofdstuk over het Romeinse Rijk uit de geschiedenis-methode "Sprekend Verleden" overzichtelijk…
Geschiedenis SinterklaasElk jaar vieren we het Sinterklaasfeest. Maar wat vieren we dan eigenlijk? Over de oorspong van de kindvriendelijke biss…
Bronnen en referenties
  • http://proto.thinkquest.nl/~klb069/
Donkertje (44 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.