Koning Lodewijk XIV, De Zonnekoning
Koning Lodewijk XIV, ookwel de Zonnekoning genoemd is een van de meest beroemde europese vorsten die er ooit geleefd hebben. Koning Lodewijk XIV was de koning van Frankrijk en regeerde een lange tijd. Hij is vooral bekend om zijn enorme liefde voor veel pracht en praal.
Lodewijks Jeugd
Lodewijk XIV werd geboren op 5 september 1638. Lodewijk's geboorte kwam erg onverwachts omdat zijn vader en zijn moeder: Lodewijk XIII en Anna van Oosterijk na 33 jaar huwelijk nu pas een kind kregen. Lodewijk's vader stierf al toen hij nog maar 5 jaar oud was. Toen zijn vader stierf werd Lodewijks moeder regentes, wat niet zoveel betekende omdat het land meer werd geregeerd door Kardinaal Mazarin tot zijn dood in 1661. Lodewijk was niet echt intiligent en men leerde hem bijne nooit lezen en schrijven. Ondanks dit had hij een talent voor Charisma en was hij erg energiek. Lodewijk groeide samen op met Jean-Bapiste Lully.
Het Huwelijk & Lodewijks andere relatie's
Na een schokkende affaire met het knappe nichtje van de kardinaal Mazarin ging Lodewijk toch trouwen met Maria-Theresa van Spanje. Dit huwelijk was een goed voorbeeld van een politiek huwelijk dat alleen werd uitgevoerd om de relaties met Spanje te versterken. Het paar kwam elkaar het eerst tegen op een klein eilandje in Bidasoa. 1 jaar later trouwde ze met elkaar in een havenstadje aan de golf van Biskaje.
Omdat de Bruidschat van Maria-Theresa nog steeds niet betaald was eiste Lodewijk de Spaanse Nederlanden op als bruidsschat. Dit leide tot een grote oorlog die duurde van 1667 tot mei 1668, waar uiteindelijk maar een klein deel van de Spaanse Nederlanden aan Frankrijk werd toegevoegd.
Aan Maria-Theresa gaf Lodewijk bijna geen aandacht. Ondanks dit baarde ze wel zes erfgenamen op de troon. Helaas overleden behalve de kroonprins al de kinderen op een erg jonge leeftijd. Ondertussen het huwelijk had Lodewijk een relatie met: de dochter van Karel I van Engeland, Louise de La Vallière en met Madame Montespan (die hem maar liefs 7 kinderen schonk).
Na Zijn breuk met Montespan in 1680 kreeg de koning ook een relatie met Madame de Maintenon, een zeer vrome maar intelligente vrouw die aan het hof was gekomen als kindermeisje van de 7 onwettige kinderen van Madame Montespan.
Lodewijks Regeertijd
Lodewijks regeertijd als koning van Frankrijk liep van 1643 tot 1715. Maar hij beslote zelf te regeren zonder enige hulp van de kardinaal in 1661. Toen hij zelf ging regeren verklaarde hij dat de koning boven de wet stond. Toen Theoloog deze theorie ging verspreiden op een positiefe manier werd hij beloont en kreeg de titel Bisschop.
Nee voor een eerste minister als Mazarin was geen plaats. Hij wou koste wat het kost alleen regeren. Onder het Absolute Vorst-regime van Lodewijk had het Franse Parlement en de Staten-Generaal geen macht meer. Lodewijk was bang dat andere mensen teveel macht kregen. en om zijn positie veilig te stellen als absolute machthebber probeerde hij de adel, zijn grootse concurrentenpartij uit te schakelen. Lodewijk had een nieuwe wet in gesteld: de adel moest voordurend aan het hof aanwezig zijn. De belangrijkste edellieden kregen zelfs appartementen in het de koninklijke residentie. De adel op het hof probeerde dan ook zo in het gevlei te komen bij Lodewijk (wat niet moeilijk was) om titels, eerbewijzen, priveleges, geldgiften en landgoederen te bemachtigen als gift van de koning.
Tijdends zijn regeertijd ontstont zijn beroemde uitspraak: 'L'état, cést Moi'. Ookwel de Staat dat ben ik. In het begintijd van zijn regime was hij een goede koning. Maar tijdens de Hollandse Oorlog in 1672 bereikte hij zijn hoogtepunt van macht. De oorlog die hij als theaterstuk beschouwde met dramtische effecten. In 1678 was de oorlog afgelopen maar in 1681 Veroverde hij de Elzas en in 1683 en 1684 veroverde hij een heel deel van de Spaanse Nederlanden. In heel Europa kreeg hij ondertussen de reputatie als op macht belust veroveraar die hield van pracht en praal. De Laatse 25 jaar van zijn regering verliep een stuk minder soepel. De Negenjaren oorlog (1688-1697) Barste los alleen omdat Lodewijk zich had bemoeid met de opvolging van de bisschop van Keulen. Er kwam geen einden aan de vele oorlogen die Lodewijk Frankrijk te bezorgen kreeg. In 1701-1713 ontstond de Spaanse Successieoorlog tegen Frankrijk. Lodewijks droom was ook om de gehele spaanse monarchie te veroveren. Rond 1704 kreeg Frankrijk vele nederlagen die ze sinds 1643 niet meer gewend waren. Ookal waren de militairen van Frankrijk uitgeput net zoals de staatskas Frankrijk bleef het machtigste land.
Lodewijk's Overlijden
Lodewijk Stierf in 1715. Zijn erfenis aan Frankrijk was niet bepaald iets om blij mee te zijn. Dankzij zijn absurde dure levenstijl, plus de dure hofhouding, de bouw van Versailles en de vele oorlogen was de staat bijna falliet. De moeilijke taak om Frankrijk weer in welvaart te brengen moest Lodewijk XV vervullen.
© 2009 - 2025 Somebody, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Paleis van VersaillesHet paleis van Versailles is gelegen in de stad Versailles. Een stad vlak onder Parijs. Het werd vooral gebruikt voor de…
Geschiedenis kerstboomEen mooi versierde boom in de huiskamer vergroot de kerstvreugde. Toch is de boom niet altijd even populair geweest. De…
Tijm en zijn verledenTijm wordt sinds onheuglijke tijden als geneesmiddel gebruikt. Het Griekse thumos, reukwerk, verwijst niet alleen naar h…