Megalithische Bouwwerken

Megalieten zijn bouwwerken van duizenden jaren oud. Ze komen in heel de wereld voor. Petroglyphen worden vaak in de buurt van megalithische monumenten aangetroffen. De bekendste megalithische bouwerken zijn piramiden. Deze bouwvormen vind je overal op aarde: in Egypte, Mexico, Guatamala, Korea, China, op de zeebodem in Japan, etcetera. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Een steen van een paar duizend kilo

Megalithische bouwwerken zijn stenen constructies gemaakt in de late steentijd en bronzen tijdperk, globaal 11.000 jaar voor Christus tot 2000 jaar voor Christus. Ze komen voor over heel de wereld. Voorbeelden van beroemde megalithische bouwwerken zijn Stonehenge in Engeland, steencirkels in Noord-Amerika en de beelden op Rapanui of Paaseiland. In Nederland vallen de hunebedden onder de megalithische bouwwerken. De manier waarop deze bouwwerken tot stand zijn gekomen is veel onderzocht, maar men weet niet precies hoe het gebeurt is. De stenen wegen vaak vele duizenden kilo’s en zijn tot op de millimeter nauwkeurig geplaatst.

Mondiale aanwezigheid

Het woord ´Megalithisch´ komt uit de Griekse taal. Lithos betekent steen en Mega betekent groot. Veel mensen denken dat er alleen megalithische bouwwerken in Europa te vinden zijn. Dat is onjuist. Er zijn er wel veel te vinden in Engeland en Frankrijk, maar in andere delen van de wereld komen ze ook voor in grote getalen. In de Stille Oceaan of Pacifische oceaan bijvoorbeeld zijn veel eilandjes die dezelfde soort megalithische bouwwerken kennen als in West -Europa. De bouwwerken hebben als overeenkomst dat ze allemaal met dezelfde maatstaf gemaakt zijn; de megalithische yard (82,9 centimeter). Dat doet vermoeden dat er een wereldwijde cultuur was, maar dit is een wetenschappelijk discussiepunt.

Verschillende vormen

Er zijn verschillende megalithische constructies:
  • Dolmen: steentafel
  • Menhir: monoliet; een grote rechtopstaande steen
  • Steencirkel
  • Stenenrij
  • Trilithon: Twee staande stenen waarover een liggende steen is geplaatst. Tri betekent drie.
Veel megalithische bouwwerken bestaan uit één steen. Deze worden monolieten genoemd. Mono betekent één. De kans dat een steen op natuurlijke wijze rechtop komt te staan is erg klein. Als twee verticaal staande stenen naast elkaar staan ligt er soms een derde deksteen horizontaal op. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de hunebedden in Nederland en Duitsland.

Petroglyfen

In de tijd dat er megalieten werden gebouwd, werden nog andere activiteiten ontplooid die we nu nog kunnen zien. Zoals de vele petroglyfen, dat zijn kleine tekeningen op rotsen of dierenhuiden gemaakt die een voorloper zijn van het geschreven woord. Sommige van deze tekeningen zijn veel ouder dan de megalieten. Petroglyfen zijn vaak tekeningen van dieren. Ze hebben waarschijnlijk met de jacht te maken. Maar er zijn ook veel petroglyfen van meer abstracte symbolen die moeilijk te duiden zijn.

Grote Tekeningen

In Peru zijn grote tekeningen van dieren of mensachtige figuren. Deze zijn gemaakt door de stenen opzij te leggen zodat de ondergrond zichtbaar wordt, en van bovenaf zie je dan een figuur. De grootste tekeningen zijn te vinden op de Nazca hoogvlakte in Zuid-Amerika en zijn tussen de 100 en 250 meter lang. Deze tekeningen zijn alleen vanuit de lucht te herkennen. Ook van deze tekeningen is het een raadsel waarom ze gemaakt zijn.

Piramides

Piramiden zijn in dezelfde tijd gebouwd als megalithische bouwwerken. Piramiden zijn ook megalieten, ondanks dat het architectonisch meer verfijnde bouwwerken zijn. Ze zijn met behulp van de megalithische yard gebouwd. Maar er zijn meer overeenkomsten. Ook bestaat een piramide vaak uit veel grote stenen die nauwkeurig geplaatst zijn. Niet alleen in Egypte en in Zuid-Amerika zijn piramides te vinden, maar ook in Japan, China, Zuid-Korea, Noord-Amerika en in Engeland bestaan piramides. Van deze gebouwen is iets meer bekend, namelijk dat ze als graf dienden. Maar ze kennen nog veel meer eigenschappen, zo vormen ze ook een bewijs voor de uitgebreide astronomische kennis. Van Egyptische piramides is ook niet helemaal zeker hoe ze zijn gebouwd. De stenen die zijn gebruikt komen vaak niet direct uit de buurt van de piramide, net als bij megalithische bouwwerken, waarbij de oorspronkelijke herkomst van de steen vaak tientallen of honderden kilometers verderop gezocht moet worden. In de Stille Oceaan naast een Japans eiland is enkele jaren geleden een piramide onder water ontdekt waarvan de ingang nog niet gevonden is.

Vragen

Het bestaan van zulke oude bouwwerken roept allerlei vragen op. Waarom bouwden mensen deze constructies. Hoe bouwde men deze constructies. Was er een wereldwijde beschaving? Waarom gebruikte alle culturen op onze planeet dezelfde maat, de megalithische yard? Staan de megalithische bouwwerken allemaal op zich en is het toeval dat er zoveel gebouwen en bouwwerken uit één periode nog steeds zichtbaar zijn in de wereld? Waren de mensen die ze hebben gebouwd de ze hebben gebouwd wel primitief of hadden ze misschien beschikking over een voor ons onbekende technologie? De vele mogelijke antwoorden leiden tot allerlei wetenschappelijke discussies.

Lees verder

© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Megalieten als bouwstenenMegalieten als bouwstenenMegalieten zijn enorm grote stenen die door verschillende volkeren gebruikt zijn bij diverse bouwwerken. Dit deden ze al…
Megalithische monumenten en losse menhirsMegalithische monumenten en losse menhirsEen megaliet is een reusachtige steen. Het woord megaliet is afgeleid van het Griekse mega = groot en lithos = steen. Ee…
Carnac: Lanen van MegalietenDe ongeveer 3000 staande, in lanen opgestelde menhirs van Carnac vormen het meest opmerkelijke megalietmonument van Euro…
De mysteries van StonehengeDe Salisbury Plains worden door velen omschreven als een mysterieus gebied waar iets niet helemaal pluis is! Zo zijn er…

Nederlands eerste vrouwelijke studentNederlands eerste vrouwelijke studentBij “De Gouden Eeuw” denk je al snel aan Rembrandt, ontdekkingsreizen of Willem van Oranje. Het is de bekendste eeuw uit…
De Reformatie in de NederlandenDe Reformatie in de NederlandenDe reformatie mag gerust de belangrijkste historische ontwikkeling in de Nederlanden van de 16de eeuw worden genoemd. He…
Reactie

Martine Lefevere, 16-01-2011
Het komt me heel vreemd voor dat u Ierland nergens lijkt te vermelden in dit artikel… Een land waar een uitzonderlijk mooi en groot aantal megalithische monumenten te vinden is! Jammer… Reactie infoteur, 17-01-2011
Beste Masrtine Lefevere, De meeste mensen hangen de misvatting dat megalieten voornamelijk in Ierland staan. Daarom komt het u vreemd voor dat in een artikel over megalieten Ierland niet staat vermeld. Wereldwijd komen de megalieten voor, dus ook in Ierland. Ierland is beslist niet uniek met zijn megalieten, ondanks dat veel historici u anders willen doen geloven.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.