Twin Towers, New York

New Yorks trots sinds 1970 waren onder andere de Twin Towers in Manhatten, die de sky line van de stad bepaalden. De torens waren lang de hoogste gebouwen ter wereld en het middelpunt van een uit meerder gebouwen bestaand complex. Het was de architect Yamasaki die de torens ontwierp. Bijna heel de wereld keek verbijsterd toe hoe de torens als een kaartenhuis in elkaar zakten nadat vliegtuigen op flinke hoogte de torens waren binnengevlogen.

Algemeen

De grond waarop ooit de Twin Towers (van de voormalige sky line van New York) stonden, was aanvankelijk een zoutmoeras dat maar 1 meter boven de zeespiegel lag. De vaste granietlaag was op 21 meter diepte te vinden. Om een bouwproject van deze omvang te realiseren, dat zo vernieuwend en ongewoon was, moesten er speciale bouwtechnieken en methoden ontwikkeld worden.

De fundering

Gezien het ontwerp van de torens, en dan speciaal de hoogte ervan, was een diepe fundering nodig voor de bouw. De architect was de Japanse-Amerikaanse Minoru Yamasaki. Tishman Realty & Construction begon met de funderingswerkzaamheden in 1966. De grond waarop de torens moesten komen te staan werd in vakken verdeeld van 152 x 305 meter en afgebakend met een muur van leem en klei. Dit werd gedaan om het vocht uit de overige delen van de moerasgrond tegen te houden. Het afgebakende stuk grond werd weer in kleinere stukken verdeeld en afgegraven tot 21 meter diepte. De gaten werden opgevuld met bentoniet en water.

In een latere fase werd er een stalen bekisting aangebracht waarin beton werd gegoten. Daar beton zwaarder is dan bentoniet zonk dit en kwam het laatste weer naar boven. De stukken werden met stalen kabels beschermd tegen waterdruk van buiten.

De bouw

Iedere gelegenheid werd aangegrepen de constructie steviger en lichter te maken. De samenstelling van het staal voor het skelet werd aangepast aan de zwaartekracht en winddruk op een bepaald niveau. De dragende muren bestonden uit geprefabriceerde onderdelen van 2 meter hoog en 3 zuilen breed, die ter plaatse aan elkaar werden gelast.

De vloeren rustten op holle spanten die de buitenmuren met de koker in het midden verbonden. Ze fungeerden als een soort versterkt membraan. De kracht van de wind werd door de vloeren overgebracht op de zuilen, die hem afbogen naar de grond.

Zeven jaar lang hebben 4.000 mensen aan de torens gewerkt. De officiële opening was in april 1970.

De ondergang van de Towers

Het is bekend dat de Twin Towers op 11 september 2001 (9/11) geraakt zijn door vliegtuigen vol met inzittenden en met ongeveer 60.000 liter kerosine.

De eerste toren kreeg een vliegtuig naar binnen op de 95e verdieping, de tweede toren op de 60e. Op verschillende etages raakte de versterkte koker in het midden beschadigd en de spanten die de buitenmuren met de koker verbonden raakten los.

Het is niet geheel bekend waarom de torens pas na een uur instortten. Brandende kerosine behaalt namelijk een temperatuur van maximaal ruim 1900°. Het staal van de beide torens zou al bij een temperatuur van 800° zacht worden en daardoor alle steun verliest. Toen de toren éénmaal begon in te zakken, werd de snelheid hiervan mede bepaald door de verdiepingen die boven de vliegtuig inslag lagen. Deze fungeerde namelijk als een hamer, die de verdiepingen die in brand stonden naar beneden drukte. Dus eigenlijk is de toren door zijn eigen gewicht ingezakt.

De enorme stofwolk die tijdens het instorten van de torens vrij kwam, werd voornamelijk veroorzaakt door een dubbele laag brandwerende gipsen platen die op de muren waren aangebracht.

Enkele leuke dingen om te kennen:

  • De Towers waren niet allebei even hoog, de ene was 417 meter en de andere 415 meter
  • Ze hadden ieder 110 verdiepingen
  • Iedere verdieping was 63 x 63 meter
  • Het totaal aantal gebruikte stalen zuilen was 35.000 stuks
  • Het beschikte over 108 liften per toren
  • De Torens waren bekleed met ruim 43.000 ramen
  • De totale kosten voor dit project was ± $ 350.000.000,-- per toren
  • Dagelijks bezochten ongeveer 150.000 mensen de torens

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waardoor zijn de Twin Towers ingestort?Na de aanslagen op 11 september 2001 leeft dit onderwerp nog steeds onder vele mensen. Hoewel de Twin Towers geraakt war…
One World Trade Center - New York CityOne World Trade Center - New York CityHet One World Trace Center is het nieuwe centrale gebouw van het World Trade Center. Na de aanslagen van 11 september 20…
De Petronas Twin Towers: uniek in de wereldHoewel de New York Twin Towers er sinds 2001 niet meer zijn, heeft de wereld nog een ultramoderne kopie staan in Kuala L…
Wolkenkrabbers in de VSDe Verenigde Staten zijn jarenlang het land geweest waar je de hoogste gebouwen ter wereld kon vinden. Het Empire State…

Schloß SchönbrunnDit mooie goudgele paleis doet tot de verbeelding spreken. Wanneer de ogen gesloten worden zou je de dames in hun middel…
De moord op de tsarenfamilieDit artikel gaat over het ontstaan van de Russische revolutie (de opkomt van het communisme in Rusland) en de moord op d…
Reactie

Mike, 08-09-2009
Aanvullend bewijs dat explosieven zijn gebruikt. Dergelijke gebouwen zijn ook niet zonder explosieven klein te krijgen. Met name WTC-7 is belangrijk in dit geval. Vooral de hoeveelheid gesmolten staal welke wekenlang na de instortingen onder het puin van de Twin Towers en WTC-7! vloeide is van belang. Staal smelt niet bij een gewone brand en instorting, dat doet ook een kolen- of gaskachel niet als die in de winter wekenlang brandt. Ook kerosine haalt onder de meest gunstige omstandigheden bij lange na niet de temperatuur om staal te smelten, laat staan het geharde staal van dergelijke wolkenkrabbers! Wellicht was dat vloeibare staal afkomstig van het mogelijk gebruikte explosief thermite, een goedje dat wordt gebruikt bij gecontroleerde demolitions om stalen kolommen als boter te laten smelten. Volgens de studenten van de TU Delft was het een reactie van het aluminium van het vliegtuig met het staal van de torens dat als thermite ging werken. Thermite bestaat inderdaad voor een deel uit aluminium en staal, maar de samenstelling luistert heel nauw en kan niet zomaar ontstaan. Als je een boomstam in een versnipperaar stopt komen er aan de andere kant ook geen geslepen potloden uit, compleet met gummetje en opdruk! Waar de jongens uit Delft geen onderzoek naar hebben gedaan (het geld was schijnbaar op) was het feit dat in WTC-7 nooit een vliegtuig naar binnen is gevlogen en toch lag ook daar wekenlang gesmolten staal onder het puin. Reactie infoteur, 15-09-2009
Bedankt!
Storm

Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.