De Industriële Revolutie

De industrialisatie veranderde de wereld radicaal. Massa's nieuwe uitvinden werden ontdekt, krachtbronnen leidden tot mechanisatie, en nieuwe vormen van communicatie leidde tot een immense groei van informatie. De ontwikkeling van transport zorgde ervoor dat mensen zich zo snel mogelijk van de een naar de andere plaats kan gaan.

Gevolgen van de industrialisatie

De ontwikkeling van de industriële revolutie hadden grote gevolgen voor heel de wereld. Duitsland, Engeland, Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten profiteerde het meest van de snel groeiende economie op dat moment. De industrialisatie maakte deze landen tot de meeste succesvolle en productiefste landen in de wereld. Kapitalistische democratieën werden tijdens de globalisering in de 20ste eeuw de rijkste naties.

De Industriële Revolutie droeg echter ook minder positieve kanten mee. De urbanisatie van de armen zorgde ervoor dat een lage levensstandaard en hongersnood iets was dat veel voorkwam. Tot op de dag van vandaag is dat in veel landen nog steeds een groeiend probleem. De verhouding tussen de fabrikanten, die hun kosten wilden drukken door minder loon te geven, en de daardoor slecht betaalde arbeider leidde tot een klassenstrijd.

Oorzaak van de Industrialisatie

In de 19de eeuw hadden de grote wereldrijken in Europa enorme handelsmogelijkheden. Dit zorgde voor een groei van de industrialisatie. De groeiende economie zorgden voor veel nieuwe moderne fabrieken. Vooral in Engeland was deze groei te zien. Dat is een van de redenen waarom Engeland vandaag zo sterk in zijn schoenen staat. Doordat het eerder de voordelen van de industrialisatie heeft gevoeld.

Een groot voordeel voor de productie van goederen was dat fabrieken in deze tijd aangedreven werden door stoomkracht. Om stoom te maken was steenkool nodig. De meeste geïndustrialiseerde landen van Europa begonnen grote kolenmijnen te bouwen om aan de groeiende vraag van stoomkracht te voorzien. Landen met de snelst groeiende economie en meeste fabrieken waren Frankrijk, Engeland en Duitsland. Deze landen hadden ook de meeste en grootste kolenmijnen van Europa.

Uitvindingen en technologie

Spoorwegen

Een van de uitvindingen in die tijd was de opkomst van de spoorwegen. Dit was een van de belangrijkste oorzaken die het succes van de industriële Revolutie garandeerde. De eerste spoorwegen lagen er al voor de 19de eeuw. De eerste werkende stoomlocomotief werd in 1830 uitgevonden, door George Stevenson. De eerste spoorwegen lagen in Engeland.

Elektriciteit

In 1821 demonstreerde Michael Faraday hoe men elektrische kracht kon aanwenden voor mechanische doeleinden, wat leidde tot de uitvinding van de dynamo. De eerste nuttige dynamo werd in 1873 gebruikt. Hoewel deze dynamo erg duur was, werd het toch populair in Engeland. De eerste elektrische tram werd in 1930 uitgevonden. Het duurde echter wel tot 1930 tot heel Europa van stroom was voorzien.

Textiel

De opkomst van de machines veranderden ook radicaal de productie van verschillende textiele. In 1769 werd de eerste op waterkracht aangedreven spinmachine uitgevonden. In 1792 werd het stoomweefgetouw uitgevonden. Uiteindelijk, 1 jaar later werd de katoenzuiveringsmachine uitgevonden, die het katoenzaad automatisch scheidde van de ruwe vezels. Het resultaat was dat Amerika in de 19de eeuw al driekwart van de mondiale wereldproductie leidde.

Lees verder

© 2010 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorwaarden industriële revolutieAan het eind van de 18e eeuw begon in Engeland de industriële revolutie. Een revolutie is een grote ingrijpende verander…
Belangrijke uitvindingen in de Industriële RevolutieTijdens de Industriële Revolutie zijn er een hoop nieuwe dingen uitgevonden, zonder de Industriële Revolutie was er bijv…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
De laatste zes Russische tsaren (1796 - 1917)De laatste zes Russische tsaren (1796 - 1917)Om te onthouden wie de laatste zes Russische tsaren waren is een handig ezelsbruggetje bedacht: panaan. Dit staat voor P…

Enkhuizen: geschiedenis in jaartallenEnkhuizen is de stad van de Drommedaris, en van de Enkhuizer Almanak. Enkhuizen is Haringstad, vanwege haar verleden als…
De onsterfelijke goden van GriekenlandDe onsterfelijke goden van GriekenlandDe Olympische goden waren onsterfelijk. Hoewel er veel meer Griekse goden bekend zijn, waren de goden van Olympos het be…
Koningaap (118 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.