De Industriële Revolutie
De industrialisatie veranderde de wereld radicaal. Massa's nieuwe uitvinden werden ontdekt, krachtbronnen leidden tot mechanisatie, en nieuwe vormen van communicatie leidde tot een immense groei van informatie. De ontwikkeling van transport zorgde ervoor dat mensen zich zo snel mogelijk van de een naar de andere plaats kan gaan.
Gevolgen van de industrialisatie
De ontwikkeling van de industriële revolutie hadden grote gevolgen voor heel de wereld. Duitsland, Engeland, Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten profiteerde het meest van de snel groeiende economie op dat moment. De industrialisatie maakte deze landen tot de meeste succesvolle en productiefste landen in de wereld. Kapitalistische democratieën werden tijdens de globalisering in de 20ste eeuw de rijkste naties.
De Industriële Revolutie droeg echter ook minder positieve kanten mee. De urbanisatie van de armen zorgde ervoor dat een lage levensstandaard en hongersnood iets was dat veel voorkwam. Tot op de dag van vandaag is dat in veel landen nog steeds een groeiend probleem. De verhouding tussen de fabrikanten, die hun kosten wilden drukken door minder loon te geven, en de daardoor slecht betaalde arbeider leidde tot een klassenstrijd.
Oorzaak van de Industrialisatie
In de 19de eeuw hadden de grote wereldrijken in Europa enorme handelsmogelijkheden. Dit zorgde voor een groei van de industrialisatie. De groeiende economie zorgden voor veel nieuwe moderne fabrieken. Vooral in Engeland was deze groei te zien. Dat is een van de redenen waarom Engeland vandaag zo sterk in zijn schoenen staat. Doordat het eerder de voordelen van de industrialisatie heeft gevoeld.
Een groot voordeel voor de productie van goederen was dat fabrieken in deze tijd aangedreven werden door stoomkracht. Om stoom te maken was steenkool nodig. De meeste geïndustrialiseerde landen van Europa begonnen grote kolenmijnen te bouwen om aan de groeiende vraag van stoomkracht te voorzien. Landen met de snelst groeiende economie en meeste fabrieken waren Frankrijk, Engeland en Duitsland. Deze landen hadden ook de meeste en grootste kolenmijnen van Europa.
Uitvindingen en technologie
Spoorwegen
Een van de uitvindingen in die tijd was de opkomst van de spoorwegen. Dit was een van de belangrijkste oorzaken die het succes van de industriële Revolutie garandeerde. De eerste spoorwegen lagen er al voor de 19de eeuw. De eerste werkende stoomlocomotief werd in 1830 uitgevonden, door George Stevenson. De eerste spoorwegen lagen in Engeland.
Elektriciteit
In 1821 demonstreerde Michael Faraday hoe men elektrische kracht kon aanwenden voor mechanische doeleinden, wat leidde tot de uitvinding van de dynamo. De eerste nuttige dynamo werd in 1873 gebruikt. Hoewel deze dynamo erg duur was, werd het toch populair in Engeland. De eerste elektrische tram werd in 1930 uitgevonden. Het duurde echter wel tot 1930 tot heel Europa van stroom was voorzien.
Textiel
De opkomst van de machines veranderden ook radicaal de productie van verschillende textiele. In 1769 werd de eerste op waterkracht aangedreven spinmachine uitgevonden. In 1792 werd het stoomweefgetouw uitgevonden. Uiteindelijk, 1 jaar later werd de katoenzuiveringsmachine uitgevonden, die het katoenzaad automatisch scheidde van de ruwe vezels. Het resultaat was dat Amerika in de 19de eeuw al driekwart van de mondiale wereldproductie leidde.
Lees verder