De onsterfelijke goden van Griekenland

De onsterfelijke goden van Griekenland De Olympische goden waren onsterfelijk. Hoewel er veel meer Griekse goden bekend zijn, waren de goden van Olympos het belangrijkste. Zij regeerde de wereld vanaf hun machtige berg Olympos. De belangrijkste goden of godinnen worden hieronder beschreven, zowel de goden van de berg olympos als goden van elders.

Zeus

Zeus de oppergod, en waarschijnlijk de bekendste Griekse god. Zeus was de zoon van Cronos en Rhea. Hij woonde samen met zijn vrouw Hera en de andere goden op de berg van Olympos. Hoewel Zeus veel kinderen verwekt heeft bij aardse vrouwen, heeft hij maar een dochter, namelijk Athena. Zeus is de meester over alle krachten die zich in de hemel afspelen. Sneeuw, donder, bliksem, hagel en onweer werden door hem beheerst en gehanteerd.

Hera

Hera was de zuster en echtgenote van de oppergod Zeus. Ook Hera is verwekt door dezelfde ouders als Zeus, Cronos en Rhea. Hera heeft 2 kinderen verwekt: Hephaistos en Ares, de Griekse oorlogsgod. Hera was koningin van de hemel en de belangrijkste onder de godinnen. Alsook de beschermgodin van het huwelijk. Hera had een opmerkelijk slecht karakter. Ze stond bekend als: Heerszuchtig, trots, wreed, jaloers, en achterbaks. Ook was ze erg twistziek. Maar toch was ze een trouw echtgenoot van Zeus en vergaf hem voor zijn vele aardse affaires met sterfelijke vrouwen.

Poseidon

Poseidon was de heerser van de Zeeën en wateren op aarde. Poseidon was een oudere broer van Zeus en dus ook de zoon van Cronos en Rhea. Hoewel de heerschappij van Poseidon gelijk staat aan die van zijn broer, aanvaard hij toch het gezag van Zeus als oppergod. Poseidon was een driftige god, en wordt vaak voorgesteld door een baard en een drietand. Evenals zijn broer Zeus was Poseidon allesbehalve een trouwe echtgenoot. Hij verkrachtte en beminde vele sterfelijke vrouwen en nimfen.

Aphrodite

Aphrodite was de godin van de liefde, ze bracht schoonheid en liefde over de hele wereld, maar dan vooral de erotische liefde. Aphrodite heeft Hephaistos eenmaal bedrogen met de oorlogsgod Ares. Toen de zonnegod Helios dit zag, vertelde hij tegen Hephaistos wat er gebeurd was. Woedend smeedde hij een sterk ragfijn dat hij vervolgens over zijn bed hing. Toen liet Hephaistos weten dat hij op reis ging en toen Ares dit wist, maakte hij direct zijn opwachtingen in Hephaistos' huis. Toen de 3 geliefden in bed kropen, viel het net over hun heen. Toen Hephaistos zag dat het net over het 'geheime koppel' was gevallen, liet hij alle goden van Olympos naar zijn huis komen. De goden lachten het te schande gemaakte koppel uit. Aphrodite had ook nog een zoontje: Cupido.

Hephaistos

Hephaistos is de Griekse god van de smeedkunst en het vuur. Volgens oude bronnen was Hephaistos een zoon van Zeus en Hera. Het was een zeer getalenteerde smid, en geen andere god of mens kon tegen zijn vaardigheid op. Hephaistos was kreupel en lelijk. Hierdoor had Hera Hephaistos bij zijn geboorte van de berg Olympos geworpen. Hephaistos werd opgevangen door 2 zeegodinnen, waar hij een paar jaar verbleef. Later nam Hephaistos wraak op zijn moeder door een gouden stoel te maken met onzichtbare handboeien die haar vastketende, hij wou haar niet meer losmaken. Tot het gebeurde dat dionysus (de god van de wijn), Hephaistos dronken voerden, daarna was hij bereid zijn moeder los te maken. Er kwam een verzoening, en Hephaistos kreeg de begeerlijke Aphrodite tot vrouw.

Athena

Athena was ook een van de twaalf goden die samen met de oppergod op Olympos verbleven. Ze was een veelzijdige godin, zo was ze een oorlogsgodin, en godin van wijsheid en wetenschap, en een beschermster van steden over heel Griekenland. Hierdoor werd ze ook in veel Griekse steden vereerd. Op veel afbeeldingen en beeldjes wordt ze voorgesteld als een slanke godin en is ze bewapend met een speer en schild.

Demeter

Demeter die eveneens op Olympos verbleef is de godin van de aarde, de landbouw en het graan. Demeter was een dochter van Cronos en Rhea en een zuster van Zeus. Ze behoorde destijds tot een van de belangrijkste goden in de Griekse geschiedenis, omdat veel boeren in die tijd van landbouw afhingen. Beeldjes uit de prehistorie wijzen erop dat Demeter al vereerd werd van voor 20000 v.C. Ze is een echte oergodin.

Apollo

Apollo was ook een zeer belangrijke Griekse god. Hij was een zoon van Zeus. Apollo was de god van de waarzegkunst, kunst, muziek en boogschieten. Apollo is ook de beschermheer van de herders. Hij kwam uit Lycië, dat zich in het zuidwesten van Turkije bevond. Het duurde tot ongeveer 1000 v.C. dat Apollo een echte Griekse god werd.

Artemis

Artemis was een tweelingdochter van Apollo, en de dochter van Zeus. Ze was de godin van de jacht en de vrije natuur. In Griekenland wordt ze voorgesteld als een maagdelijke godin met een afkeer van seksualiteit. Oorspronkelijk werd ze in Zuid-Turkije vereerd. Ook Artemis was een meester met pijl en boog. Hoewel Apollo bij voorkeur mannen doodde die iets hadden misdaan, had Artemis het meer op de vrouwelijke misdadigers gemunt.

Ares

Ares was de Griekse oorlogsgod. Hij was niet erg slim, maar tegelijkertijd net zo wreed, gewelddadig en agressief. Ares was niet getrouwd, maar had wel bepaalde affaires met dames zoals Aphrodite (zoals bij Hephaistos beschreven wordt). Ares werd vooral in Sparta vereerd, waar oorlogsvoering het belangrijkste was. Ares wordt gekenmerkt door een mooi lichaam, waardoor Aphrodite al snel voor zijn charmes viel.

Hermes

Hermes was de zoon van Zeus en de nimf Maia, een dochter van Atlas. Hermes had vele functies: Zielen naar de onderwereld begeleiden, als boodschapper van zijn vader, en beschermster van reizigers en kooplieden. Hij wordt gekenmerkt door zijn staf, waarmee hij mensen in slaap kon brengen, en gevleugelde sandalen en hoed, waarmee hij zich razendsnel door de lucht kon bewegen. Hermes had ook veel aardse affaires met allerlei wezens en mensen. Zijn bekendste nakomeling was Pan, een Satyr (afschuwelijke schepsels die zich laten leiden door seksuele gevoelens).

Hestia

Hestia was de godin van het haardvuur en het huiselijk leven. Hestia was zeer gehecht aan haar maagdelijkheid en bleef daardoor altijd ongehuwd. Hoewel ze niet erg bekend is in de Griekse Mythologie, werd deze godin door veel mensen vereerd. Zowel in Griekenland als in het Romeinse Rijk.

Lees verder

© 2010 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Griekse godenDe Griekse godenDe oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij z…
Hera, beschermheilige van het huwelijkHera, beschermheilige van het huwelijkHera is een van de bekendste godinnen uit de oudheid. Ze was de vrouw van oppergod Zeus en ze heeft 4 kinderen gekregen.…
Griekse mythologie, de OlympusGriekse mythologie, de OlympusOm alle het strategisch belang van de berg Olympus te benadrukken werd deze berg uitgeroepen tot de woonplaats van de go…
Hephaistos, Griekse god van het vuurHephaistos, Griekse god van het vuurHephaistos is de Griekse god van het vuur en de ambachtslieden. Zijn Romeinse naam is Vulcanus. Hephaistos was de zoon v…

De Industriële RevolutieDe industrialisatie veranderde de wereld radicaal. Massa's nieuwe uitvinden werden ontdekt, krachtbronnen leidden tot me…
De Vikingen: echte ontdekkingsreizigersDe Vikingen: echte ontdekkingsreizigersDe Vikingen waren uitmuntende zeelui en ontdekkingsreizigers. Dit zorgde ervoor dat ze een breed terrein veroverden. Ook…
Koningaap (118 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.