De Toren van Babel
Iedereen kent het begrip: De Toren van Babel. Maar wat houdt deze toren nu werkelijk in? Heeft het te maken met de taal die iedereen spreekt? Heeft het te maken met het reiken naar de hemel? Hier volgt de uitleg over de Toren van Babel, zijn ontstaan en zijn functie.
Het ontstaan van de Toren
Volgens het Bijbelboek Genesis wat Babel de eerste stad die de nakomelingen van Noah bouwden. De nakomelingen willen bij elkaar blijven wonen en vestigen de stad in de vlakte van Sinear. Zij willen een toren bouwen die zo hoog is, dat deze de hemel reikt. Deze toren staat voor het behouden van hun eenheid en hiermee willen ze roem vergaren. Toen kwam God, volgens hoofdstuk 11 van Genesis, naar de aarde en wilde hoogmoed, trots en macht voorkomen. Hij splitste de mensheid op en bracht verwarring in de taal. Volgens de oudheid van de Bijbel is hierdoor de mensheid over de hele wereld gebracht en leven wij nu in verschillende talen en verschillende culturen. Babel betekent verwarring en dat was precies wat God in gedachten had om de mensheid te verspreiden over de wereld. De verspreiding en verwarring hield in dat de stad en de Toren nooit zijn afgebouwd.
Babylonie
De term ‘Babylonische spraakverwarring’ is om die reden ook afkomstig uit het boek Genesis. De volkeren spraken hun eigen taal en konden elkaar niet meer verstaan. De stad Babel en de toren is, volgens de Romeinse schrijver Flavius Josephus, bedacht door koning Nimrod, achterkleinkind van Noach. Hij gaf opdracht voor de bouw van de toren. Door hoogmoed wilde koning Nimrod de toren, gebouwd van gebakken tichelen en leem, trapsgewijs naar de hemel hebben, totdat, zoals hierboven te lezen is, God roet in het eten schopte. Volgens de schrijver Flavius Josephus komt hier het spreekwoord ‘hoogmoed komt voor de val’ vandaan.
De stad
Archeologen schatten dat Babylon rond het jaar 1700 en 600 v. Chr. de allereerste stad was met een inwonersaantal van 200.000. Rond de binnenstad waren muren gebouwd en de binnenstad kende groene vlaktes en begraafplaatsen. Er stonden vele schitterende gebouwen en versieringen als ‘de poort van Ishtar’. Onder de gebouwen bevonden zich acht tempels. De Toren van Babel was tot een hoogte van 91 meter en breedte van 91 meter gebouwd.
Toren van Babel in het heden
Nog steeds wordt er gesproken over de Toren van Babel. Er worden door veel kunstenaars schilderijen geschilderd, zoals de foto hierboven, met daarop de Toren van Babel. De bekende schildering van Pieter Bruegel. Ook worden enkele gezegden nog gebruikt en is er zelfs een film gemaakt met de titel Babel.
Na de verwarring
De eerste vertellingen over het Babylonische rijk, dateert uit de vierentwintigste eeuw voor Christus. Daarin wordt een lijst genoemd met koningen die terug gaat naar 2300 v.Chr. Babel was gebouwd aan de rivier de Eufraat, wat in het huidige Irak ligt, zo’n tachtig kilometer van Bagdad. In een aantal perioden uit de geschiedenis was Babylon een echte Metropol. In de bijbel wordt beschreven hoe een storm de onafgebouwde Toren van Babel en de stad omver blaast. Dit betekent het einde van de stad, zodat er nooit meer iemand in zou kunnen wonen.