De Toren van Babel

De Toren van Babel Iedereen kent het begrip: De Toren van Babel. Maar wat houdt deze toren nu werkelijk in? Heeft het te maken met de taal die iedereen spreekt? Heeft het te maken met het reiken naar de hemel? Hier volgt de uitleg over de Toren van Babel, zijn ontstaan en zijn functie.

Het ontstaan van de Toren

Volgens het Bijbelboek Genesis wat Babel de eerste stad die de nakomelingen van Noah bouwden. De nakomelingen willen bij elkaar blijven wonen en vestigen de stad in de vlakte van Sinear. Zij willen een toren bouwen die zo hoog is, dat deze de hemel reikt. Deze toren staat voor het behouden van hun eenheid en hiermee willen ze roem vergaren. Toen kwam God, volgens hoofdstuk 11 van Genesis, naar de aarde en wilde hoogmoed, trots en macht voorkomen. Hij splitste de mensheid op en bracht verwarring in de taal. Volgens de oudheid van de Bijbel is hierdoor de mensheid over de hele wereld gebracht en leven wij nu in verschillende talen en verschillende culturen. Babel betekent verwarring en dat was precies wat God in gedachten had om de mensheid te verspreiden over de wereld. De verspreiding en verwarring hield in dat de stad en de Toren nooit zijn afgebouwd.

Babylonie

De term ‘Babylonische spraakverwarring’ is om die reden ook afkomstig uit het boek Genesis. De volkeren spraken hun eigen taal en konden elkaar niet meer verstaan. De stad Babel en de toren is, volgens de Romeinse schrijver Flavius Josephus, bedacht door koning Nimrod, achterkleinkind van Noach. Hij gaf opdracht voor de bouw van de toren. Door hoogmoed wilde koning Nimrod de toren, gebouwd van gebakken tichelen en leem, trapsgewijs naar de hemel hebben, totdat, zoals hierboven te lezen is, God roet in het eten schopte. Volgens de schrijver Flavius Josephus komt hier het spreekwoord ‘hoogmoed komt voor de val’ vandaan.

De stad

Archeologen schatten dat Babylon rond het jaar 1700 en 600 v. Chr. de allereerste stad was met een inwonersaantal van 200.000. Rond de binnenstad waren muren gebouwd en de binnenstad kende groene vlaktes en begraafplaatsen. Er stonden vele schitterende gebouwen en versieringen als ‘de poort van Ishtar’. Onder de gebouwen bevonden zich acht tempels. De Toren van Babel was tot een hoogte van 91 meter en breedte van 91 meter gebouwd.

Toren van Babel in het heden

Nog steeds wordt er gesproken over de Toren van Babel. Er worden door veel kunstenaars schilderijen geschilderd, zoals de foto hierboven, met daarop de Toren van Babel. De bekende schildering van Pieter Bruegel. Ook worden enkele gezegden nog gebruikt en is er zelfs een film gemaakt met de titel Babel.

Na de verwarring

De eerste vertellingen over het Babylonische rijk, dateert uit de vierentwintigste eeuw voor Christus. Daarin wordt een lijst genoemd met koningen die terug gaat naar 2300 v.Chr. Babel was gebouwd aan de rivier de Eufraat, wat in het huidige Irak ligt, zo’n tachtig kilometer van Bagdad. In een aantal perioden uit de geschiedenis was Babylon een echte Metropol. In de bijbel wordt beschreven hoe een storm de onafgebouwde Toren van Babel en de stad omver blaast. Dit betekent het einde van de stad, zodat er nooit meer iemand in zou kunnen wonen.
© 2012 - 2023 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torastudie: De Toren van Babel - Genesis 11:4-5Torastudie: De Toren van Babel - Genesis 11:4-5In Genesis 11:4-5 wordt verteld over de Toren van Babel. De mensen wilden een toren bouwen die reikte tot aan de hemel.…
De priester in de Babylonische godsdienstDe priester in de Babylonische godsdienstDe basis van de Babylonische beschaving is gelegd door de Amoritische koning Hammurabi. Hij vereerde de god Marduk. Hamm…
Wereldwonder: Hangende tuinen van BabylonWereldwonder: Hangende tuinen van BabylonDe hangende tuinen van Babylon worden logischerwijze geassocieerd met de oude stad Babylon. Maar bevonden de tuinen zich…

De Zeven Klassieke WereldwonderenDe zeven wereldwonderen is niets anders dan een verwijzing naar constructies uit de oudheid en de moderne tijd. De moder…
De mislukte aanslag op Adolf Hitler in het WolvennestDe Duitse dictator Adolf Hitler had een grote rol in de Tweede Wereldoorlog van 1939 tot 1945. Hij zorgde ervoor dat mil…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thedogg, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.cultuurwijs.nl
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.