De mislukte aanslag op Adolf Hitler in het Wolvennest
De Duitse dictator Adolf Hitler had een grote rol in de Tweede Wereldoorlog van 1939 tot 1945. Hij zorgde ervoor dat miljoenen joden en onschuldige burgers in heel Europa werden vermoord. In 1944 werd een aanslag op de Führer gepleegd, die zou mislukken. Wat waren de gevolgen van deze aanslag voor de oorlog?
Von Stauffenberg
De Duitse kolonel Claus von Stauffenberg had al jaren meegevochten in het Duitse leger. Hij kreeg hierdoor veel waardering van Hitler en zijn vertrouwen. In het begin vocht hij graag voor zijn leider en was hij positief over zijn ideeën. Dit veranderde echter plotseling toen Von Stauffenberg door kreeg hoe Hitler met joden omging. Bovendien hield hij Hitler verantwoordelijk voor de duizenden Duitse soldaten die in Rusland stierven. Dit greep hem zo erg aan dat hij besloot dat hij er een einde aan wilde maken. De enige manier om Hitler te stoppen, zou zijn door Hitler te vermoorden.
Het Wolvennest
In Polen bevond zich het Wolvennest, een beveiligd complex van bunkers waar de nazi’s zich schuilhielden en geheime besprekingen hadden. Alleen de trouwste volgelingen van Hitler hadden toegang tot dit complex. Hitler kwam hier vaak en ook Von Stauffenberg bezocht het Wolvennest regelmatig. Hij had hiervoor het vertrouwen van Hitler gekregen.
Bom
Von Stauffenberg was niet de enige die Hitler wilde vermoorden. Al vanaf 1942 wisselde hij hier ideeën over uit met een aantal samenzweerders. Zo bedachten zij een plan voor de aanslag. Op 20 juli 1944 was het zo ver. Hitler was in het Wolvennest voor een bespreking en ook Von Stauffenberg was uitgenodigd. Met een bom op zak liep hij de bunker in. Nadat hij de bom op scherp had gezet terwijl hij zich aan het opfrissen was, zette hij de tas met de explosieven op nog geen meter afstand van de Führer. Vervolgens verliet hij met een smoes de bunker. Enkele minuten later ontplofte de bom met een enorme kracht. Bij de explosie werd een groot deel van de bunker de lucht in geschoten. Von Stauffenberg had op een afstandje staan kijken en was blij met het resultaat. Hij haastte zich naar Berlijn om de macht over Duitsland te grijpen met zijn samenzweerders.
Adolf Hitler
In Berlijn aangekomen, wachtte Von Stauffenberg een enorme teleurstelling. Bij de bomaanslag bleken vier doden te zijn gevallen. Adolf Hitler, die het dichtst bij de bom stond, bleek echter maar een paar schrammetjes te hebben. Door zijn verdachte gedrag in de bunker was het voor Hitler echter wel meteen duidelijk wie de dader was. Samen met de andere samenzweerders werd Von Stauffenberg opgepakt. Slechts enkele uren na de aanslag werden ze buiten neergeschoten.
Gevolgen van de oorlog
Een jaar later ging het zo slecht met Duitsland dat Hitler besloot om zelfmoord te plegen in zijn bunker in Berlijn. Dit betekende het einde van de oorlog, precies zoals Von Stauffenberg het een jaar eerder had bedacht. Maar hoe was de oorlog verlopen wanneer de aanslag wel gelukt was? Misschien was de oorlog dan wel bijna een jaar eerder afgelopen geweest. Dit had mogelijk ruim tien miljoen mensenlevens kunnen sparen. Helaas voor Von Stauffenberg en de miljoenen mensen die door Hitler zijn vermoord, overleefde de Führer de moordaanslag op miraculeuze wijze.
Valkyrie
Toch is Von Stauffenberg voor veel mensen een soort held geworden, omdat hij zich verzette tegen Hitler. Op de plek waar hij is vermoord, is nu een museum opgericht. Er is ook een film gemaakt over de mislukte aanslag, Valkyrie. In deze film spelen Tom Cruise en Carice van Houten het verhaal van de Duitse nazieofficier na.
Lees verder