De mislukte aanslag op Adolf Hitler in het Wolvennest

De Duitse dictator Adolf Hitler had een grote rol in de Tweede Wereldoorlog van 1939 tot 1945. Hij zorgde ervoor dat miljoenen joden en onschuldige burgers in heel Europa werden vermoord. In 1944 werd een aanslag op de Führer gepleegd, die zou mislukken. Wat waren de gevolgen van deze aanslag voor de oorlog?

Von Stauffenberg

De Duitse kolonel Claus von Stauffenberg had al jaren meegevochten in het Duitse leger. Hij kreeg hierdoor veel waardering van Hitler en zijn vertrouwen. In het begin vocht hij graag voor zijn leider en was hij positief over zijn ideeën. Dit veranderde echter plotseling toen Von Stauffenberg door kreeg hoe Hitler met joden omging. Bovendien hield hij Hitler verantwoordelijk voor de duizenden Duitse soldaten die in Rusland stierven. Dit greep hem zo erg aan dat hij besloot dat hij er een einde aan wilde maken. De enige manier om Hitler te stoppen, zou zijn door Hitler te vermoorden.

Het Wolvennest

In Polen bevond zich het Wolvennest, een beveiligd complex van bunkers waar de naziís zich schuilhielden en geheime besprekingen hadden. Alleen de trouwste volgelingen van Hitler hadden toegang tot dit complex. Hitler kwam hier vaak en ook Von Stauffenberg bezocht het Wolvennest regelmatig. Hij had hiervoor het vertrouwen van Hitler gekregen.

Bom

Von Stauffenberg was niet de enige die Hitler wilde vermoorden. Al vanaf 1942 wisselde hij hier ideeën over uit met een aantal samenzweerders. Zo bedachten zij een plan voor de aanslag. Op 20 juli 1944 was het zo ver. Hitler was in het Wolvennest voor een bespreking en ook Von Stauffenberg was uitgenodigd. Met een bom op zak liep hij de bunker in. Nadat hij de bom op scherp had gezet terwijl hij zich aan het opfrissen was, zette hij de tas met de explosieven op nog geen meter afstand van de Führer. Vervolgens verliet hij met een smoes de bunker. Enkele minuten later ontplofte de bom met een enorme kracht. Bij de explosie werd een groot deel van de bunker de lucht in geschoten. Von Stauffenberg had op een afstandje staan kijken en was blij met het resultaat. Hij haastte zich naar Berlijn om de macht over Duitsland te grijpen met zijn samenzweerders.

Adolf Hitler

In Berlijn aangekomen, wachtte Von Stauffenberg een enorme teleurstelling. Bij de bomaanslag bleken vier doden te zijn gevallen. Adolf Hitler, die het dichtst bij de bom stond, bleek echter maar een paar schrammetjes te hebben. Door zijn verdachte gedrag in de bunker was het voor Hitler echter wel meteen duidelijk wie de dader was. Samen met de andere samenzweerders werd Von Stauffenberg opgepakt. Slechts enkele uren na de aanslag werden ze buiten neergeschoten.

Gevolgen van de oorlog

Een jaar later ging het zo slecht met Duitsland dat Hitler besloot om zelfmoord te plegen in zijn bunker in Berlijn. Dit betekende het einde van de oorlog, precies zoals Von Stauffenberg het een jaar eerder had bedacht. Maar hoe was de oorlog verlopen wanneer de aanslag wel gelukt was? Misschien was de oorlog dan wel bijna een jaar eerder afgelopen geweest. Dit had mogelijk ruim tien miljoen mensenlevens kunnen sparen. Helaas voor Von Stauffenberg en de miljoenen mensen die door Hitler zijn vermoord, overleefde de Führer de moordaanslag op miraculeuze wijze.

Valkyrie

Toch is Von Stauffenberg voor veel mensen een soort held geworden, omdat hij zich verzette tegen Hitler. Op de plek waar hij is vermoord, is nu een museum opgericht. Er is ook een film gemaakt over de mislukte aanslag, Valkyrie. In deze film spelen Tom Cruise en Carice van Houten het verhaal van de Duitse nazieofficier na.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Helden van WO II: Claus von StauffenbergHelden van WO II: Claus von StauffenbergOperatie Walküre had als enig doel de Duitse leider Adolf Hitler te vermoorden en de macht in Berlijn over te nemen. Zo…
De kinderen van Claus von StauffenbergClaus von Stauffenberg was één van de samenzweerders achter de mislukte aanslag op Adolf Hitler op 20 juli 1944. Een dag…
Adolf Hitler: Mein KampfAdolf Hitler: Mein KampfHet boek Mein Kampf is het boek van Adolf Hitler. Hierin legt hij zijn ideeën uit over politiek, ras en de toekomst van…
Adolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler is een belangrijke persoon in de Europese geschiedenis. Hij heeft een rumoerige jeugd gehad en dit zeker in…

De Toren van BabelDe Toren van BabelIedereen kent het begrip: De Toren van Babel. Maar wat houdt deze toren nu werkelijk in? Heeft het te maken met de taal…
Romantiek, was het wel zo romantisch?Romantiek, was het wel zo romantisch?Aan het eind van de 18de en het begin van de 19de eeuw ontstond er een nieuwe culturele stroming, de romantiek. Een stro…
Bronnen en referenties
  • DVD BBC Historisch Wereldnieuws - Moordcomplotten
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.