WO II - 7. Japanse aanval op Pear Harbor
De Tweede Wereldoorlog. De Verenigde Staten hebben geprobeerd om neutraal te blijven en zich niet met de oorlogen te bemoeien. Maar op 7 december 1941 komt daat verandering in.
Japanse aanval op Pearl Harbor
7 december 1941 in de zuidelijke Pacific. Heel vroeg vaart een japanse vloot onder bevel van admiraal Nagumo op ruim 400 km ten noorden van de Amerikaanse basis in Pearl Harbor. Varend onder dekking van 'n stormfront kan Nagumo nu de eerste klap uitdelen in de strijd om Amerika uit de Pacific te verdrijven. Terwijl de eerste vliegtuigen opstijgen van de vliegdekschepen worden de Amerikaanse militairen wakker op 'n prachtige zondagochtend. Weekenddienst, honkbal, kerkbezoek. De
oorlog in Europa is ver weg en de
Japanse agressie in China ook. Ze zitten goed in Pearl en verheugen zich op een nieuwe dag in de aangename Hawaiaanse zon. De leiding weet dat de betrekkingen met japan snel kunnen verslechteren. Uit vrees voor sabotage staan de vliegtuigen dicht bijeen op de baan. De
vloot is gewaarschuwd, maar slechts een op de vier kanonnen is bemand en de munitie ligt achter slot. Een dure fout, zo zal blijken. Om 6.45 uur pikt een radarman de Japanse vliegtuigen op en meldt het aan de wachtofficier. Deze meent dat het om de verwachte b-17's gaat en onderneemt geen actie. Om 7.55 uur verschijnen de vliegtuigen boven Pearl Harbor. Ze bestoken eerst de vliegvelden. De samengepakte vliegtuigen vormen makkelijke doelwitten. De meeste worden vernietigd voor ze de lucht in kunnen. Om 7.58 uur klinkt het alarm. 'Luchtaanval, dit is geen oefening.' De militairen hollen naar hun geschut maar de Japanners zaaien al dood en verderf op de schepen in de haven. De slagschepen vormen het hoofddoelwit. Zeven schepen liggen netjes in twee rijen. Een makkie voor de Japanners. De California wordt geraakt door twee torpedo's en staat al snel in brand. Het bevel 'schip verlaten' wordt gegeven. Onophoudelijk vallen de Japanners aan. De Oklahoma wordt viermaal geraakt en kapseist. Een bom valt in de schoorsteen van de Arizona en ontploft in het magazijn. In paniek springt de bemanning in het water, dat bedekt is met brandende olie. Rond half negen keert de eerste Japanse aanvalsgolf terug. De rust is van korte duur. Om 8.45 uur valt de tweede golf de vloot aan. Ze richten zich op het droogdok, waar de Pennsylvania ligt. De al beschadigde Nevada weet de haven nog in te varen. Maar al snel wordt het geraakt door meerdere Japanse bommen. De commandant laat het schip stranden om te voorkomen dat het zinkt. Als de tweede aanvalsgolf terugvliegt, is er van de slagschepen niks over.
Aangerichte schade
Drie schepen zijn gezonken, één schip brandt, een ander is gestrand en de rest zwaar beschadigd. In totaal zijn er 18 schepen vernietigd en op het eiland 188 vliegtuigen. Ruim 2400 militairen die drie uur eerder nog genoten van de hawaiaanse zon zijn omgekomen. De helft overleed toen de Arizona ontplofte. Op 8 december spreekt president Roosevelt het land toe. Gisteren, op 7 december 1941, een dag die zal voortleven in schande, is Amerika onverwacht en doelbewust aangevallen door de zee- en luchtmacht van het keizerrijk Japan. Één uur na de aanvang van het Japanse bombardement van het Amerikaanse eiland Oahu hebben de Japanse ambassadeur in Amerika en zijn collega's onze minister van buitenlandse zaken een formeel antwoord gegeven op een recente Amerikaanse boodschap. Hier is dan ook sprak van een Japans verassingsoffensief dat zich uitstrekt tot de gehele Pacific. De feiten van gisteren en vandaag spreken voor zich. De bevolking van de Verenigde Staten heeft haar mening al gevormd en begrijpt de implicaties voor het voortbestaan en de veiligheid van ons land. Met vertrouwen in onze strijdmacht en de grenzeloze vastberadenheid van ons volk zullen we de onvermijdelijke overwinning behalen met Gods hulp. Ik vraag het Congres naar aanleiding van de onuitgelokte, laaghartige aanval van Japan op zondag 7 december 1941 de oorlogstoestand uit te roepen tussen de Verenigde Staten en het keizerrijk Japan.
Het resultaat
De gedurfde aanval levert Japan een grote overwinning op maar zorgt ook voor een ongekende eensgezindheid van de Amerikanen. Er zullen nog donkere dagen volgen, maar alle Amerikanen, vooral die op Pearl Harbor, kijken verlangend uit naar de dag van de vergelding.
Lees verder