Het Romeinse Rijk

Het Romeinse Rijk Het Romeinse rijs is een van de meest besproken tijden van onze geschiedenis. Over deze tijd die honderden jaren bestrijkt is er van alles te leren van cultuur en architectuur tot geloof en politiek. Het Romeinse rijk onderscheidt zich door een relatief stabiel bestuur en de ontwikkeling in bestuur en oorlogvoering.
 Romeins grondgebied op het hoogtepunt / Bron: Angelus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0) Romeins grondgebied op het hoogtepunt / Bron: Angelus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De Veroveringen

Het Romeinse Rijk is een van de grootste in de geschiedenis. Het begon allemaal bij de stadstaat Rome. Er werden langzaam steden in de buurt veroverd. In 218 v. Chr. was bijna heel Italië veroverd. In 133 v. Chr. waren grote delen van Spanje en Griekenland veroverd. Ook een groot deel van Tunesië. In 44 v. Chr. werden Frankrijk en België geheel veroverd. Ook delen van Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Bosnië, Turkije, Libië, Algerije en Egypte. Tussen het jaar 44 en 14 v. Chr. werden veel van de overige delen van deze landen veroverd. Ook werden delen van Ethiopië veroverd. Tussen het jaar 14 en 115 werd Engeland veroverd. Hierdoor hadden de Romeinen in ongeveer 300 jaar bijna alle landen in het Middellandse Zeegebied in handen.

Cultuur, architectuur en handel

De Romeinen hadden een ver ontwikkelde cultuur. De cultuur werd ver verspreid door de veroverde gebieden. De veroverde landen waren niet altijd verplicht de Romeinse cultuur over te nemen. Er werden vaak mooie tempels gemaakt om de goden te aanbidden. Ook werden er arena’s gebouwd waar slaven en gladiatoren moesten vechten. Hierdoor was de bevolking tevreden. Om de legers snel te kunnen laten verplaatsen werden er veel wegen aangelegd. Deze waren vaak gemaakt van stenen en de bovenste laag was grind. Dit was ook handig voor de handel omdat handelaren makkelijker konden reizen. Een groot probleem was dat Rome zichzelf niet van voedsel kon voorzien omdat het te veel inwoners had. Daarom werden de veroverde gebieden gestimuleerd grote hoeveelheden goederen te produceren. De handelaren vervoerden deze naar Rome. Naast de ruilhandel onder de gewone bevolking kwam er ook langzaam geld in omloop. Het geld werd ook gebruikt als propaganda want het hoofd van Caesar stond er op. Ook hebben de Romeinen gewichten en maten ingevoerd. Deze maten waren in het hele rijk hetzelfde en bevorderde de handel.

Bevolkingsgroepen

Er waren vijf bevolkingslagen in de Romeinse tijd.
  1. Bovenin zitten de senatoren. Deze waren van vroeger uit adel en doen veel in de politiek.
  2. Daarna komen de rijke burgers zoals bankiers en hoge militairen. Deze hadden veel geld en dus ook meer aanzien in de maatschappij. Ook hadden de Romeinen een professioneel leger wat in die tijd nog niet gewoon was.
  3. Dan komen de mensen met een vaste baan. De gewone burger zoals bakker, timmerman, leraar, winkelier enz. deze mensen hadden het niet altijd even makkelijk en moesten hun hoofd boven water zien te houden.
  4. In de vierde laag vinden we de arme burgers. Deze hadden vaak geen vaste baan en weinig bezittingen. Ze woonden in kleine huisjes in de arme wijken.
  5. Helemaal onderin vinden we de slaven. Deze waren niet vrij en hadden geen rechten. Vaak zijn ze in dienst van de rijke mensen en moeten hier verplicht werken. Slaven werden gezien als goederen en werden gewoon gekocht en verkocht.

Romeinse goden

De Romeinen hadden veel goden en bouwden tempels voor ze. Elke god had zijn eigen kracht en heerste over iets. De belangrijkste Romeinse goden zijn:
  • Apollo is de god van de redding. Dit varieert van epidemieën tot aanvallen van andere volkeren.
  • Bellona is de godin van de krijgskunst. Bellona komt van Bellum wat oorlog betekent. Ook wordt ze gezien als vrouw/dochter van de god mars.
  • Ceres is de godin van de akkerbouw en moederliefde.
  • Diana is de godin van de jacht. Ze is een dochter van Jupiter (Zeus) en Latona.
  • Janus is de god van het begin en het eind.
  • Juno is de moeder van Vulcanus en Mars en is heerser van de hemelen net als haar man Jupiter.
  • Jupiter is de oppergod en heerser van de hemel en het onweer. In de mythologie van de Grieken wordt Jupiter Zeus genoemd. Jupiter is echter niet precies het zelfde als Zeus. Dit omdat hij bij de Grieken dichter bij de aarde staat.
  • Mars is de god van de oorlog. Eerst was hij god van vruchtbaarheid en beschermer van het vee. Maar nadat hij is samengesmolten met de Griekse god Ares is hij ook god van de dood en oorlog. Mars is de meest vereerde god. Waarschijnlijk komt dit doordat hij de vader is van Romulus en Remus die volgens velen de oprichters van Rome zijn.
  • Mercurius is de god van de handel, reizigers en winst.
  • Minerva is een oude Italiaanse godin. Ze staat voor verstand, vindingrijkheid en de menselijke geest.
  • Neptunus is de god van de zee. Hij is in de loop der tijd vermengd met de Griekse god Poseidon.
  • Pluto is de god van de onderwereld. Hij is net als Neptunus ook vermengt met een Griekse god, in dit geval Hades.
  • Venus is de godin van de liefde. Ze was ook beschermer is de tuinen en wijngaarden.
  • Vesta is de godin van het haardvuur en staat ook voor veiligheid.
  • Vulcanus is de god van het vuur en de vulkanen en is een smid. Hij maakt ook de bliksemschichten voor Jupiter.
© 2012 - 2024 Infonees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Grieks-Romeinse godenwereldDe Grieks-Romeinse godenwereldDe Griekse en Romeinse godenwereld zijn in het begin zeer verschillend van elkaar. Toch zijn ze nauw met elkaar verbonde…
Kunstgeschiedenis: de RomeinenDe Romeinen zijn van groot belang geweest voor onze huidige cultuur. Het is niet voor niets dat personen zoals Julius Ca…
Minder bekende goden uit de Griekse MythologieEr zijn ontelbare goden in de Griekse Mythologie. Iedereen kent natuurlijk de oppergod Zeus, maar hoe zit het met goden…
De klassieke oudheid: invloed en overblijfselenDe Griekse en Romeinse samenlevingen hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van onze huidige samenleving. Welke a…

Rubenshuis en het leven van Rubens te Antwerpen, BelgiëAls Rubens in 1608 terugkeert uit Italië, is hij 38 jaar oud en vader van twee kinderen. Hij is hofschilder, officieel v…
Pearl Harbor: De aanval van JapanPearl Harbor is niet alleen een goede film, maar ook een gebeurtenis die in het jaar 1941 plaatsvond. Bij deze aanval do…
Bronnen en referenties
Infonees (13 artikelen)
Laatste update: 08-01-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.