Prins Friso - skiongeluk en Paleis Huis ten Bosch

Prins Friso - skiongeluk en Paleis Huis ten Bosch Prins Friso, de broer van Koning Willem-Alexander, werd op 9 juli 2013 overgebracht van het ziekenhuis in Londen, waar hij werd behandeld na zijn skiongeluk in Lech, naar paleis Huis ten Bosch. Prins Friso lag sinds zijn skiongeluk op 17 februari 2012, waarbij hij en zijn skivriend Florian Moosbrugger werden overvallen door een lawine, in coma. Moosbrugger overleefde het ongeluk. Friso werd verpleegd in het Wellington Ziekenhuis in Londen. Op 12 augustus 2013 overleed de prins: het droevige nieuws werd bekend gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Prins Friso in het Wellington Ziekenhuis in Londen

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso verliet op 9 juli 2013 het Wellington Ziekenhuis in Londen. Zijn toestand was sinds zijn ongeluk onveranderd. Prins Friso bevond zich in een toestand van minimal consciousness. Zijn gezondheidstoestand was nog steeds zorgwekkend, liet de familie via de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Verdere behandeling in een ziekenhuis was niet noodzakelijk en daarom werden lange termijn mogelijkheden voor zijn verzorging in Nederland of in het Verenigd Koninkrijk onderzocht. Deze zomer bracht prins Friso in Nederland door. Deskundigen bekeken alle opties voor verdere behandeling en verzorging.

Paleis Huis ten Bosch

De Koninklijke Familie dankte het medische team van het Wellington-ziekenhuis hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging. In Paleis Huis ten Bosch werd de prins verzorgd door een medisch team onder leiding van Prof. Jan van Gijn en Dr. Michael Kuiper. De prins kwam op 9 juli in Den Haag aan. Jan van Gijn is neuroloog en Michael Kuiper neuroloog-internist en expert op het gebied van reanimatie. Huis ten Bosch is het woonpaleis van prinses Beatrix.

Coma na een skiongeluk

Prins Friso werd op 17 februari 2012 zijn een skivakantie in het Oostenrijkse Lech getroffen door een lawine. Onder de sneeuw had hij lange tijd geen zuurstof en hij kreeg een hartstilstand. De prins lag enkele dagen in Innsbruck in het ziekenhuis en werd sinds maart 2012 in het Wellington Ziekenhuis in Londen verzorgd.

Minimaal bewustzijn

De prins gaf af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn. De prognose bleef een onzekere kwestie. Vervoer van een comateuze patiënt is geen enkel probleem. Met goede voorbereidingen kan de patiënt zonder mankeren worden verplaatst per ambulance, boot of zelfs per vliegtuig.

Reanimatie-expert en neuroloog

Neuroloog-internist Michael Kuiper, werkzaam in het Medisch Centrum Leeuwarden, was in het buitenland tijdens een vakantie geïntrigeerd geraakt door hulp via reanimatie. Hij was met zijn vrouw in Frankrijk en zat aan de kant van een meertje, toen een klein kind levenloos uit het water werd gehaald. Kuiper en zijn vrouw begonnen toen meteen de reanimatie en het kindje kwam bij kennis. Hij beleefde de emotie van de familie toen het meisje van de dood bleek te zijn gered en werd getroffen door de betekenis van reanimatie. De neuroloog-internist specialiseerde zich in reanimatie. Ten tijde van het ongeluk van Prins Friso werd Kuiper een tv-bekendheid vanwege zijn uitleg over de gezondheidstoestand van mensen met zuurstofgebrek zoals de prins.

Prinses Mabel

Prinses Mabel is dankbaar voor het respect dat sinds het skiongeluk voor haar privacy werd betoond. Ze vroeg aan iedereen om op die respectvolle manier door te gaan toen zij met haar man en kinderen voor de zomer van 2013 naar Nederland kwam.

Overleden

Op 12 augustus 2013 maakte de Rijksvoorlichtingsdienst in een communiqué namens Koning Willem-Alexander bekend dat Prins Friso in de ochtend van deze dag aan complicaties ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 was overleden. Friso ligt begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats Hoge Vuurseweg in Lage Vuursche.

Lees verder

© 2013 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…
Het Koninklijk HuisHet Koninklijk HuisOns land kent een Koninklijk Huis, ofwel Koninklijke familie. De Koninklijke familie is gerechtigd tot de troon en valt…
Willem-Alexanders jeugd, hoe groeide de koning op?Willem-Alexanders jeugd, hoe groeide de koning op?Willem-Alexander is de vijftig al gepasseerd. Hij heeft een vrouw Máxima, drie dochters en is geen prins meer. Sinds apr…

Drakensteyn: het kasteel van Prinses BeatrixAl vanaf 1959 is het kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche in bezit van prinses Beatrix. Ze heeft daar eerst alleen en la…
Albert II - Koning van België na Boudewijn en voor FilipAlbert II - Koning van België na Boudewijn en voor FilipKoning Albert van België maakte op 3 juli 2013 zijn aftreden bekend. Zijn zoon Filip volgt hem op. Albert was bijna twin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H G Cladder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.koninklijkhuis.nl
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-03-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.