Albert II - Koning van België na Boudewijn en voor Filip

Albert II - Koning van België na Boudewijn en voor Filip Koning Albert van België maakte op 3 juli 2013 zijn aftreden bekend. Zijn zoon Filip volgt hem op. Albert was bijna twintig jaar koning van de Belgen. Hij is getrouwd met Paola, die zo mooi werd bezongen door Adamo in zijn lied 'Dolce Paola'. Albert trad aan na het overlijden van zijn broer Boudewijn. Zijn zoon Filip is nu Koning van België en na hem is kleindochter Elisabeth de troonopvolgster.
Bron: Maximus0970, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Maximus0970, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Koning der Belgen


Albert II van Saksen-Coburg-Gotha

Koning Albert maakte op 3 juli 2013 zijn aftreden bekend op de Belgische radio en televisie. Op de Belgische nationale feestdag van 21 juli maakt hij plaats voor Filip, zijn zoon. Op die dag viert België dat Leopold van Saksen-Coburg-Gotha in 1831 als eerste koning de eed op de grondwet aflegde. Albert heet voluit Albert II van Saksen-Coburg-Gotha. De koning is in 2013 79 jaar en zijn gezondheid neemt af. Hij kan zijn ambt daardoor niet goed meer uitoefenen. Prins Filip is op het koningschap voorbereid. Hij kan rekenen op steun van zijn vrouw Mathilde.

'Dolce' Paola

Albert is getrouwd met Paola, in 1964 zo mooi bezongen door Adamo als Dolce Paola. Albert II is de zesde koning der Belgen. Op 9 augustus 1993 volgde hij zijn broer Boudewijn op. De oudere broer van Albert overleed dat jaar aan een hartstilstand. Boudewijn en zijn vrouw Fabiola bleven kinderloos, zodat de broer van de overleden koning op de troon kwam. Koningin Paola en Koning Albert veroverden de harten van de Belgen.

Dolce Paola door Adamo Salvatore
Paola, dolce Paola
in un mio sogno
mi son permesso


Vertaling eerste couplet
Paola, lieve Paola
in mijn droom
Ik mag


Koning van België en abdicatie

De abdicerende koning Albert heeft oprechte interesse in de Belgen en wordt geroemd om zijn:
 • oprechtheid;
 • humor;
 • moed;
 • inzicht;
 • harde werken;
 • zelfrelativering;
 • wars zijn van elk extremisme.

Broer Boudewijn

De koning wist een gewone hard werkende man te blijven, te midden van zijn volk. Albert werd op 6 juni 1934 geboren. Hij groeide op in de wetenschap dat zijn broer Boudewijn zijn vader op zou volgen. Abrupt wordt hij tot het ambt geroepen als Boudewijn plotseling sterft. Albert bleek de tegenpool van zijn broer. Hij is een levensgenieter, goedlachs en vlot. Zijn levensgenot resulteert in een dochter uit een buitenechtelijke affaire. Het trok een zware wissel op het huwelijk tussen Albert en Paola. Na zijn aantreden als koning weet hij tóch het vertrouwen van de Belgen te winnen.

Protocol

Koning Albert moet niets van regelzuchtige hovelingen hebben en hij laat regelmatig zien wars val protocol te zijn. Hij gaat bijvoorbeeld naast de chauffeur van de gepantserde limousine zitten in plaats van achterin. Een aantal keren heeft Albert zijn invloed aangewend om een impasse te doorbreken of om een vastgelopen zaak vlot te trekken. Hij riep in 1996 bijvoorbeeld de toenmalige premier op om daadkrachtig in te grijpen in de zaak rondom kinderverkrachter en –moordenaar Marc Dutroux. Ook deed hij in 2010 een emotionele oproep aan de Vlaamse en Waalse politici om een regering te vormen toen er maand na maand geen schot zat in de formatie. Pas na 540 dagen kwam er een regering en dat was mede door sturing van Albert. De koning is moe. Albert legt geen staatsbezoeken meer af, loopt met een stok en de jaren beginnen te tellen.

Vlaams

Het Belgische koningshuis heeft het niet gemakkelijk. De Vlamingen zien het als Franstalig instituut. De Walen hechten om die reden aan de koning. Koning Albert deed zijn aankondiging van abdicatie in het Vlaams.

Kleindochter Elisabeth van Filip en Mathilde

De eerste in de lijn van de troonsopvolging wordt na de abdicatie van Albert zijn kleindochter Elisabeth (2001), de dochter van prins Filip en prinses Mathilde. Net als in Nederland is er in België na 21 juli een troonsopvolgster.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koning Albert II van België, wie is deze vorst?Koning Albert II is de koning van België. Dat is de meeste informatie die het gros van de Belgen zelf weten over hun eig…
Mannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderMannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderEr zijn in de wereld nog vijf personen die koning zijn. De koningshuizen hebben ieder hun eigen geschiedenis en verschil…
Koningshuis van BelgiëKoningshuis van BelgiëBelgië is de enige erfelijke constitutionele volksmonarchie in de wereld met aan het hoofd de koning der Belgen ( huidig…
Juan Carlos – Koning van SpanjeJuan Carlos – Koning van SpanjeJuan Carlos, Koning van Spanje, abdiceerde op 2 juni 2014. Na bijna 40 jaar op de troon gaf hij het koningschap over aan…

Prins Friso - skiongeluk en Paleis Huis ten BoschPrins Friso - skiongeluk en Paleis Huis ten BoschPrins Friso, de broer van Koning Willem-Alexander, werd op 9 juli 2013 overgebracht van het ziekenhuis in Londen, waar h…
Kennismakingstour van Koning en Koningin door FryslânKennismakingstour van Koning en Koningin door FryslânKoning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken na de inhuldiging alle provincies. Op vrijdagochtend 14 juni 2013 zi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ssolbergj + Authors Of Source Files, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Friesch Dagblad
 • www.wikipedia.org
 • https://www.songteksten.nl/songteksten/47517/adamo-salvatore/dolce-paola.htm geraadpleegd op 10 februari 2019
 • https://www.songtekstvertalen.nl/vertaling/salvatore-adamo/dolce-paola-68219.html geraadpleegd op 10 februari 2019
 • Afbeelding bron 1: Maximus0970, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.