Willem-Alexanders jeugd, hoe groeide de koning op?
Willem-Alexander is de vijftig al gepasseerd. Hij heeft een vrouw Máxima, drie dochters en is geen prins meer. Sinds april 2013 is Willem-Alexander de koning van Nederland. Beatrix en Claus hebben Willem-Alexander in zijn jeugd natuurlijk zo goed mogelijk geprobeerd voor te bereiden op het koningschap. Ondanks het feit dat Willem-Alexander voorbereid moest worden op het koningschap, heeft hij ook gewoon kind kunnen zijn met een zo normaal mogelijke opvoeding. Wanneer is Willem-Alexander geboren en gedoopt? Waar is Willem-Alexander opgegroeid? Op welke basis- en middelbare school heeft Willem-Alexander gezeten? En hoe is Willem-Alexander opgevoed?
Geboorte
Willem-Alexander is op 27 april 1967 geboren in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Beatrix is bevallen via een keizersnede. Willem-Alexander was een flinke baby, maar kerngezond. Hij is het oudste kind van Beatrix en Claus. Nederland moest na de bevalling nog tot 2 mei 1967 wachten, totdat de naam van Willem-Alexander bekend werd. Claus deed namelijk op 2 mei 1967 aangifte van de geboorte van Willem-Alexander en maakte toen ook de naam van zijn zoon bekend. De volledige naam van Willem-Alexander is Willem-Alexander Claus George Ferdinand. Claus deed aangifte van zijn zoon in het stadhuis van Utrecht.
Doop
Willem-Alexander is op 2 september 1967 gedoopt in de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag. Door zijn doop werd Willem-Alexander lid van de Nederlandse Hervormde Kerk. De doop werd geleid door de dominee Henk Kater. Willem-Alexander heeft verschillende doopouders en doopgetuigen namelijk Bernhard van Lippe-Biesterfeld, Gösta Freiin von dem Bussche-Haddenhausen, Margrethe van Denemarken, Ferdinand Graf von Bismarck-Schönhausen, Jelle Zijlstra en Renée Elisabeth Bradbrooke Smith-Roëll.
Ouders
Willem-Alexander had in zijn jaren op kasteel Drakensteyn een goede band met zijn ouders. Nadat hij met zijn ouders en broers verhuisde naar het Huis ten Bosch veranderde dit. Willem-Alexander kwam namelijk in de pubertijd, Beatrix had het druk, omdat ze de koningin van Nederland was en Claus had rond 1982 last van depressiviteit. Mede doordat het thuis niet zo fijn was, is Willem-Alexander een tijdje naar het buitenland gegaan.
Broers
Willem-Alexander is opgegroeid in een gezin van drie jongens. Hij had namelijk twee broers Friso en Constantijn. Het leeftijdsverschil tussen de jongens was niet groot, want Friso is in 1968 geboren en Constantijn in 1969. Met zijn drieën hadden ze een sterke band. Zo speelden ze bijvoorbeeld vaak buiten in de tuin van het kasteel Drakensteyn.
Opvoeding
Willem-Alexander heeft samen met zijn broers een zo normaal mogelijke opvoeding gehad. Beatrix en Claus lieten hun zonen bijvoorbeeld onderwijzen op een normale basisschool en middelbare school. Ook hebben ze geprobeerd om Willem-Alexander niet anders dan hun andere twee zonen op te voeden. Beatrix en Claus hebben er ook voor gezorgd dat hun zonen zo min mogelijk met de pers in aanraking kwamen. Televisie kijken mochten Willem-Alexander en zijn broers niet toen ze op kasteel Drakensteyn woonden, want Beatrix en Claus vonden dat te slecht voor hun ogen.
Sport
Willem-Alexander heeft al op jonge leeftijd leren skiën, want hij ging samen met zijn ouders ieder jaar op wintersport in Lech. De oranjes skieën al sinds 1959 in Lech. Als Willem-Alexander en zijn broers buiten speelden, voetbalden ze regelmatig. Ook heeft Willem-Alexander als kind leren paardrijden.
Woonplaatsen
Kasteel Drakensteyn
Vanaf zijn geboorte tot aan 1981 heeft Willem-Alexander in kasteel Drakensteyn gewoond. Het kasteel staat in de gemeente Baarn in de provincie Utrecht. In 1959 kocht Beatrix het kasteel en liet het grondig renoveren. In 1963 was de restauratie voltooid en trok Beatrix erin. Ook na haar huwelijk en de geboorte van haar zoons bleef ze in het kasteel wonen.
Huis ten Bosch
In 1981 verliet Willem-Alexander samen met zijn ouders en broers het kasteel Drakensteyn. Ze verhuisden naar Huis ten Bosch in Den Haag. Beatrix is namelijk in 1980 koningin geworden, dus moest ze naar Den Haag verhuizen en natuurlijk verhuisde haar gezin met haar mee. Willem-Alexander heeft niet lang in het Huis ten Bosch gewoond, want in 1983 vertrok hij naar Wales om daar zijn middelbare schoolperiode te vervolgen en af te sluiten.
United World College of the Atlantic
Willem-Alexander heeft zijn middelbare schoolperiode afgesloten op het United World College of the Atlantics. Dit internationale internaat staat in Llantwit Major in Wales. De band tussen Willem-Alexander en zijn ouders verliep tijdens zijn studiejaren moeizaam, dus stelde hij zelf voor om in het buitenland te gaan. Zodoende heeft hij van 1983 tot 1985 in Wales gewoond en heeft daar zijn middelbare school afgemaakt. Nadat hij zijn internationale Baccalaureaat had behaald, is hij weer teruggekomen naar Nederland.
Basis- en middelbaar onderwijs
Basisschool
Willem-Alexander bezocht de Nieuwe Baarnsche School in Baarn. Op Willem-Alexanders eerste schooldag droeg hij een zwarte korte broek en een geel met wit gestreept T-shirt. Verder had hij een bloemetje voor zijn juf bij zich. Ook zijn twee broers bezochten deze school.
Middelbare school
Willem-Alexander heeft op maar liefst drie verschillende middelbare scholen gezeten. Hij startte zijn middelbare schoolperiode in Baarn. Hij bezocht in Baarn het Baarns Lyceum. Door de verhuizing van Baarn naar Den Haag moest Willem-Alexander ook van middelbare school wisselen. In Den Haag bezocht hij het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum. Willem-Alexander heeft zijn middelbare schoolperiode afgesloten op het United World College of the Atlantic met het behalen van zijn Internationale Baccalaureaat.
Vrienden
In Nederland was het voor Willem-Alexander soms lastig om vrienden te maken, omdat iedereen natuurlijk wist dat hij geen normale jongen was. In de tijd dat hij in Wales naar school ging, ging het maken van vrienden enigszins makkelijker. Foto’s van Willem-Alexander ten tijde dat hij in Wales naar school ging, laten duidelijk zien dat hij veel vrienden had gemaakt. Ook oude docenten van Willem-Alexander uit Nederland en Wales bevestigen het feit dat hij veel vrienden had.
Voorbereiding koningsschap
Doordat Claus ziek werd toen Willem-Alexander nog een tiener was, moest Willem-Alexander al op jonge leeftijd met zijn moeder mee naar officiële verplichtingen. Op zijn zestiende heeft hij bijvoorbeeld samen met zijn moeder een krans op de dam in Amsterdam gelegd tijdens de dodenherdenking. Ook heeft Willem-Alexander Claus op enkele staatsbezoeken vervangen, voordat Willem-Alexander 18 werd. Het was natuurlijk niet de bedoeling van Beatrix en Claus om Willem-Alexander op zo’n jonge leeftijd mee te nemen naar officiële verplichtingen, maar doordat Claus ziek was geworden, kon het niet anders. Het was voor Willem-Alexander natuurlijk wel een goede voorbereiding voor zijn latere leven, die ook in het teken staat van staatsbezoeken en andere officiële verplichtingen.