Koningshuis van België
België is de enige erfelijke constitutionele volksmonarchie in de wereld met aan het hoofd de koning der Belgen ( huidige is Albert II). Dankzij deze constitutionele volksmonarchie kan de koning niet alleen beslissen maar moet deze rekening houden met de wensen van het volk. De koning en de koningin moeten de eenheid van België symboliseren.
Stichting van België
Vroeger maakten de Zuidelijke Nederlanden deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De adel daar was grotendeels Franssprekend dit zorgde voor grote onenigheid. In 1830 was België het moe en scheurde zich af van Nederland ze en konden beginnen aan de zoektocht voor een bekwaam staatshoofd. Na 2 kandidaten die weigerde accepteerde Leopold van Saksen-Coburg-Saalfeld ( later werd Saalfeld Gotha) de troon. Deze had meteen problemen met zijn Nederlandse collega Willem I die de nieuwe staat niet erkende. Dankzij Franse en Engelse steun is België op 21 juli 1831 onafhankelijk geworden, wat nog steeds de nationale feestdag is. Op deze dag legde de Leopold I zijn eed af. Deze trouwde met Louise-Marie van Orléans, de dochter van de Franse koning. Een van de belangrijkste dingen die hij heeft gedaan is België voorzien van een spoorwegnet.
Het verhaal gaat verder
Leopold II
Na de dood van Leopold I werd hij opgevolgd door zijn oudste zoon Leopold II. Misschien is dit wel de vorst die het meest herkenbaar was met zijn lange witte baard. Maar ook zijn ondernemende aard zal in België nooit vergeten worden vandaar ook zijn naam de koning-bouwer. Dankzij Leopold II werd Congo een kolonie die België verrijkte met zijn rubber, koper en uranium. Hij heeft ook veel belangrijke monumenten op zijn naam staan zoals het museum van het Jubelpark, de Arcaden, het Justitiepaleis, het museum van Tervuren,... Buiten de economische groei die België kende dankzij zijn kolonie bouwde hij ook de haven van Zeebrugge, liet die van Antwerpen moderniseren en liet steenkoolmijnen verder ontwikkelen. Helaas voor hem was bouwen en ondernemen ook het enige succesvolle want zijn huwelijk met Maria-Hendrika van Habsburg was een flop. Omdat Leopold II 3 dochters had en zijn enige zoon was gestorven op een leeftijd van 10 jaar volgde zijn neef Albert I hem op.
Albert I
Albert I regeerde slechts 4 jaar over België omdat in 1914 de eerste wereldoorlog uitbrak waarbij Duitsland België binnenviel en het aan een razend tempo kon verslaan, behalve op één plaatsje achter de Ijzer tussen Nieuwpoort en Diksmuide. Albert I en zijn vrouw Elisabeth Von Wittelsbach bleven ook in oorlogstijd nog steeds bij zijn soldaten dat leverde hem de bijnaam de koning-
soldaat op. Toen de oorlog in 1918 gedaan was besliste Albert I om stemrecht te verlenen aan alle mannen. Vrouwen konden pas stemmen na de tweede wereldoorlog in 1948. Voor de Vlamingen van België heeft hij nog iets veel belangrijkers gedaan, namelijk het Nederlands tot 2de officiële taal gemaakt. In 1934 is Albert I gestorven bij een beklimming van de Marche-les-Dames.
Leopold III
Leopold III werd dus in 1934 koning. Hij was in 1926 getrouwd met Astrid van Zweden die spijtig genoeg in 1935 omkwam in een verkeersongeval. Samen met haar kregen ze 3 kinderen waarvan 2 zonen die beide de troon hebben bestegen. Hij hertrouwde daarna met Liliane Baels, een gewoon burgermeisje dat geen adellijke titel droeg maar als huwelijksgeschenk de titel prinses van Retie meekreeg. Ook Leopold III had pech dat hij regeerde tijdens een wereldoorlog waarbij de Duitsers opnieuw België binnenvielen en werd gevangen genomen. Het ongeluk hield niet op, door onenigheid met zijn ministers ging hij niet meer op de troon na de tweede wereldoorlog. Zijn oudere broer Karel verving hem als prins-regent . Op 16 juli 1951 liet hij zijn zoon Boudewijn de troon na, die op 21 jarige leeftijd de jongste koning van België ooit is.
Boudewijn I
Onder het bewind van Boudewijn I kreeg België de verantwoordelijk van de wereldtentoonstelling in 1958 en waarvan vandaag de dag nog steeds het Atomium het bewijs is. Ook verklaarde hij Congo in 1960 onafhankelijk hoogstwaarschijnlijk uit schrik voor een onafhankelijkheidsoorlog. In dat zelfde jaar trouwde hij met de Spaanse gravin Fabiola de Mora y Aragon. Ze konden geen kinderen krijgen maar zeiden altijd dat in hun hart plaats was voor alle kinderen van de wereld . Dit heeft misschien ook meegespeeld dat hij zijn koninklijk veto heeft gebruikt tegen de abortuswet. Meer problemen waren er tussen de Vlamingen en de Walen die er voor zorgde dat heel het land niet meer functioneerde daarom vormde hij het land om tot een federale staat. Hij was dus de jongste koning ooit en hij regeerde ook het langst namelijk 42 jaar. Hij stierf in 1993.
Albert I
Omdat Boudewijn I en Fabiola geen kinderen konden krijgen volgende zijn 4 jaar jongeren broer Albert II hem op. Deze huwde in 1959 met Paola Ruffo di Calabria en is nog steeds de huidige koning . Zijn taak was niet gemakkelijk omdat België zich toen moest klaar maken om de Europese munt te gaan gebruiken. De verdeeldheid tussen de Vlamingen en de Walen is hoogst waarschijnlijk de dag van vandaag nog nooit zo groot geweest en deze verscheidenheid zet zich weer om in politieke problemen. Zijn opvolging door zijn oudste zoon Prins Filip wordt ook door veel mensen in twijfel getrokken, alweer maar eens een deuk in de reputatie van het koningshuis. Zijn oudste zoon Laurent wordt daarentegen voortdurend op het matje groepen. Makkelijk heeft hij het zeker niet!
Huwelijkspolitiek
Door de vele huwelijken door de eeuwen heen ontstond er een web van verschillende adellijke families. Zo begint het als met Leopold I die oom van keizerin Victoria en koning Ferdinand II van Portugal was, schoonzoon van de Franse koning Lodewijk Filips, en zwager van Constantijn van Rusland. Later werd hij ook nog eens schoonvader van de Mexicaanse keizer. De koninklijke familie is verbonden met
- Het Franse Keizerlijk Huis Bonaparte
- Het Mexicaans en Oostenrijks Keizerlijk Huis Habsburg
- Het Russische Keizerlijk Huis Huis Romanov-Holstein-Gottorp
- Het Britse Koninklijk Huis Windsor
- Het Franse Koninklijk Huis Bourbon
- Het Noorse Koninklijk Huis Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
- Het Portugese Koninklijk Huis Bragança
- Het Zweedse Koninklijk Huis Bernadotte
- Het Luxemburgse Groothertogelijk Huis Nassau-Weilburg
- Het Beierse Koninklijk Huis Wittelsbach
- Het Roemeens Koninklijk Huis Hohenzollern-Sigmaringen
- Het Vorstelijk Huis van Reuss
- Het Saksische Vorstelijk Huis Wettin
- Het Huis Ruffo di Calabria
- Het Huis de Mora y Aragón
- De Graven d'Udekem d'Acoz