De Schilder Paul Cézanne

De Schilder Paul Cézanne Paul Cézanne is een schilder, die een enorme invloed heeft gehad op de twintigste eeuwse schilderkunst. Picasso werkte diens stijl verder uit tot het kubisme, Matisse bewonderde vooral zijn kleurgebruik. Cézanne wordt vaak gezien als de vader van de Moderne Kunst. In zijn eigen tijd was hij echter een buitenstaander en werd vaak onbegrepen.

Jeugd

Cézanne werd geboren op 19 januari 1839 in Aix-en-Provence in Zuid-Frankrijk. Hij was de zoon van een rijke bankier. Al jong was hij geïnteresseerd in kunst en in 1861 vertrok hij naar Parijs na veel discussies met zijn vader over zijn liefde voor de schilderkunst. Cézanne voegde zich daar bij zijn vriend, de schrijver Zola. Al snel werd hij aangetrokken door de meer radicale schilders Delacroix en Courbet en ook door Manet. Na zes maanden gin Cézanne teleurgesteld terug naar huis. Na een jaar echter besloot hij opnieuw de schilderkunst in Parijs een kans te geven.

Gardanne / Bron: Paul CÚzanne, Wikimedia Commons (Publiek domein)Gardanne / Bron: Paul CÚzanne, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Zola

Aanvankelijk schilderde Cézanne schilderijen in de stijl van zijn tijd, vrij donkere, sombere werken. Maar net als zijn vriend Zola, die zich toelegde op realistisch schrijven, werd het werk van Cézanne ook steeds meer beïnvloedt door het dagelijkse leven, zonder stylistische toevoegingen.

Pissarro

Terug in Parijs werd hij afgewezen door de 'Ecole des beaux Arts' en ook de 'Salon' wees zijn schilderijen af. Zijn grote voorbeeld in deze eerste fase was Pissarro, een op dat moment nog onbekende schilder. Hij introduceerde de nieuwe impressionistische technieken van het buiten schilderen bij Cézanne en gaf de onzekere jongeman morele steun. In een korte tijd veranderde de stijl van Cézanne volledig van donker en somber naar heldere kleuren en ging hij landschappen en andere buitenscenes schilderen.
Fiquet, gestreept / Bron: Paul CÚzanne, Wikimedia Commons (Publiek domein)Fiquet, gestreept / Bron: Paul CÚzanne, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Post-Impressionisme

De groep impressionisten nam Cézanne in hun gelederen op en hij nam deel aan hun tentoonstellingen. De groep had echter weinig succes en Cézanne was degene die de meeste kritiek ten deel viel. Langzaam maakte hij zich los van de impressionisten Hij keerde zich af van het gebrek aan structuur in hun shilderijen en gaf aan dat hij van het impressionisme iets duurbaars wilde maken, meer geschikt voor musea. Tegenwoordig wordt Cézanne gerangschikt onder de post-impressionisten zoals Van Gogh, Gaugain en Seurat.

Aix-en-Provence

Cézanne keerde terug naar Aix-en-Provence in de jaren zeventig. Na het verschijnen van het boek 'L'oeuvre' van Zola in 1886 raakte hij verbitterd, omdat hij het boek zag als verhulde kritiek op zichzelf. In datzelfde jaar stierf zijn vader, erfde hij diens vermogen en werd eindelijk financieel onafhankelijk.
De baders / Bron: Paul CÚzanne, Wikimedia Commons (Publiek domein)De baders / Bron: Paul CÚzanne, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Invloed

Cézanne bleef ontevreden over zijn eigen werk. Hij vernietigde veel van zijn eigen doeken en had vooral moeite met het schilderen van lichamen. Zijn navolgers waren echter zeer onder de indruk van zijn werk en ook van zijn soms rigide toepassing van kleurmodulatie. Het impressionisme was in hun ogen teveel verworden tot een eenvoudige formule en men zocht iets nieuws.

Lange tijd was Cézanne alleen bekend bij impressionisten en opvolgers zoals Vincent van Gogh en Paul Gauguin. In 1895 was er een Parijse kunsthandelaar Ambroise Vollard, die een tentoonstelling samenstelde van zijn werk en zo kreeg Cézanne langzaam meer bekendheid. Bij zijn dood in 1906 was hij uitgegroeid tot een legendarische figuur.

Lees verder

© 2007 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Paul Cézanne en de Sainte-VictoirePaul Cézanne en de Sainte-VictoireCézanne was gefascineerd door het 1011m hoge kalksteenmassief dat zich ten oosten van Aix-en-Provence verheft: de Montag…
Camille Pissarro, vader van het ImpressionismeCamille Pissarro is niet alleen een van de belangrijkste impressionisten, maar heeft ook veel invloed gehad op andere sc…
De kleuren van de nacht: Van Gogh-tentoonstelling AmsterdamEen van de beroemdste schilders uit de kunstgeschiedenis staat weer volop in de belangstelling met een tentoonstelling e…
Impressionist: Paul Cézanne, mentor en inspiratiebronImpressionist: Paul Cézanne, mentor en inspiratiebronPaul Cézanne schilderde landschappen, stillevens en portretten. Zijn landschappen tonen de schoonheid van het zuiden van…

Edouard Manet - SchilderEdouard Manet maakte deel uit van de impressionisten en was een controversiële schilder in zijn tijd. Hij probeerde de t…
De schilder Edgar DegasDe schilder Edgar DegasDe schilder Edgar Degas wordt vaak onder de Impressionisten geschaard. Hij maakte echter meer gebruik van klassieke elem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Paul Cézanne, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 1: Paul CÚzanne, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Paul CÚzanne, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Paul CÚzanne, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "De Schilder Paul Cézanne"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Annie, 12-02-2010 09:36 #2
Heel mooi ik wou dat ik zo kon schilderen!

Klaas Ketelaar, 23-05-2008 21:51 #1
Leuk gedaan, ik vind het een duidelijk en overzichtelijk artikel. Kan het goed op mijn school gebruiken, waar ik de cultuur op de lln. probeer over te brengen. vr.gr. Klaas Ketelaar Reactie infoteur, 24-05-2008
Klaas, fijn dat je er wat aan hebt, dat is mijn bedoeling. Mijn bedoeling is op een vrij korte, duidelijk manier zo'n schilder in beeld te brengen.

Groetjes, Sasati

Infoteur: Sasati
Laatste update: 16-10-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Special: Beroemde Schilders
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 2
Schrijf mee!