Edouard Manet - Schilder

Edouard Manet maakte deel uit van de impressionisten en was een controversiële schilder in zijn tijd. Hij probeerde de tijd en samenleving waarin hij leefde vast te leggen op zijn doeken. Zoals hij zelf zei: 'Geen grote kunst maar oprechte kunst', dat was waar het om draaide voor hem.

Jeugd

Manet werd geboren in een bourgeois familie in Parijs in 1832. Hij was geen uitblinker op school, maar werd al jong aangetrokken door kunst. Een oom nam hem vaak mee naar het Louvre, waar hij schilderijen bestudeerde. In 1848 vertrok hij als kadet naar Rio en keerde in 1850 terug naar Frankrijk. Bij terugkomst besloot hij zich op het schilderen toe te leggen.

Realisme

Zes jaren lang studeerde hij bij Thomas Couture en werd vooral beïnvloedt door de Spaanse schilders Goya en Vélazquez en de Nederlandse schilder Frans Hals. Manet vond echter dat zijn schilderijen niet het verleden, maar het heden moesten laten zien en legde zich toe op realistische werken. Parijs was aan hevige veranderingen onderhevig tijdens het leven van Manet en hij legde dan ook die veranderingen vast in zijn werk.

Salon

Het eerste werk dat Manet presenteerde aan de 'Salon' was 'De absintdrinkers', een werk dat afgewezen werd, hoewel Delacroix er positief over was. Het onderwerp werd als te vulgair gezien om te schilderen. Voor Manet was goedkeuring door de 'Salon' erg belangrijk. Een van zijn eerste werken die door de 'Salon' werd geaccepteerd, was 'De Spaanse gitarist'. Toch was het niet dit werk dat hem bekendheid gaf, maar een ander werk 'Lunch op het gras'. 'Lunch op het gras' werd niet geaccepteerd door de 'Salon', maar werd tentoongesteld door de 'Salon des Refuses'.

Schandalen

In 1863 had de 'Salon' extreem veel werken afgewezen vandaar dat deze nieuwe 'Salon van de afgewezenen' werd opgericht. Er kwam enorm veel kritiek op het werk van Manet, het was niet-academisch en vooral vulgair. Het liet een naakte vrouw zien met twee geklede heren, geen mythologische figuur of nymf, maar een alledaagse Parisienne. 'De lunch' werd een punt van discussie over moderne kunst en het werk markeert het begin van het impressionisme.

Een ander werk 'Olympia' bracht een vergelijkbare discussie te weeg. Manet wilde echter helemaal geen schandaal veroorzaken, hij was een lid van de bourgeoisie, net getrouwd en een gentleman. Zijn technische innovaties hadden echter grote gevolgen voor de schilderkunst en beïnvloedde schilders zoals Monet en Renoir.

Frans-Pruisische oorlog

De Frans-Pruisische oorlog had grote invloed op de mens en de schilder Manet. Hij werd lid van de Nationale Garde en schilderde oorlogstaferelen. In zijn brieven aan familie blijkt zijn afschuw over de gebeurtenissen. Ook bleef hij andere stukken schilderen.

Impressionisme

In 1874 was de naam van Manet definitief gevestigd en werd hij gezien als leider van de avant-garde. Zelf was hij niet gelukkig met deze titel, hoewel hij wel deelnam aan de bijeenkomsten van de impressionisten. Hij maakte echter geen deel uit van de eerste tentoonstelling van de impressionisten. Wel werkte hij nauw samen met Monet in Argenteuil en steunde hij zijn vrienden financiëel. Ondanks zijn nauwe banden met de impressionistische schilders en het feit dat hij veel stylistische elementen van hen overnam en hij hen weer op zijn beurt beïnvloedde, werd hij nooit een prototype impressionist.

Roem

Van 1879 tot 1882 was het werk van Manet steeds te zien in de 'Salon'. In 1881 werd hij gedecoreerd met het 'Légion d'Honneur'. In zijn laatste werk 'Bar aan de Folies-Bergeres' keert Manet terug naar het studioschilderen en meer sombere kleuren. Op 30 april 1883 stierf Manet en een jaar later hield de 'Ecole des Beaux-Arts' een tentoonstelling ter ere van hem. Hij liet meer dan 400 olieverfschilderijen na en veel ander werk.

Meer informatie over het Impressionisme en impressionistische schilders is te vinden in de Special Impressionisme.
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Schilder Paul CézanneDe Schilder Paul CézannePaul Cézanne is een schilder, die een enorme invloed heeft gehad op de twintigste eeuwse schilderkunst. Picasso werkte d…
Schilderkunst: "Musique aux Tuileries" van Edouard ManetSchilderkunst: "Musique aux Tuileries" van Edouard Manet"Musique aux Tuileries" is een schilderij gemaakt door Edouard Manet in 1862. Het schilderij heeft een afmeting van 76 c…
De kleuren van de nacht: Van Gogh-tentoonstelling AmsterdamEen van de beroemdste schilders uit de kunstgeschiedenis staat weer volop in de belangstelling met een tentoonstelling e…
Claude Monet - ImpressionistClaude Monet - ImpressionistClaude Monet wordt gezien als een van de grondleggers van het Impressionisme, een vernieuwende stroming in de schilderku…

Camille Pissarro, vader van het ImpressionismeCamille Pissarro is niet alleen een van de belangrijkste impressionisten, maar heeft ook veel invloed gehad op andere sc…
De schilder Edgar DegasDe schilder Edgar DegasDe schilder Edgar Degas wordt vaak onder de Impressionisten geschaard. Hij maakte echter meer gebruik van klassieke elem…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 15-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.