Camille Pissarro, vader van het Impressionisme

Camille Pissarro is niet alleen een van de belangrijkste impressionisten, maar heeft ook veel invloed gehad op andere schilders zoals Cézanne en Gauguin.

Jeugd

Pissarro werd geboren in 1830 op St. Thomas, een van de Maagdeneilanden. Zijn vader was een joodse Fransman van Portugese komaf en zijn moeder was een Creoolse. Als jongen ging hij naar kostschool in Parijs, waar hij al geïnteresseerd was in schilderkunst. Daarna keerde hij terug naar St. Thomas waar hij bevriend raakte met de Deense schilder Melbye. Samen met hem vluchtte hij naar Caracas in 1852 omdat hij niet aan de wensen van zijn vader wilde voldoen, maar wilde schilderen. In 1855 stemde zijn vader toe en keerde Pissarro terug naar Parijs.

De Zwitserse school

Pissarro ging studeren aan de 'Zwitserse school', een goedkoop en informeel alternatief voor de 'Ecole des Beaux-Arts'. Hier ontmoette hij onder andere Monet en Cézanne. Ook maakte hij kennis met Corot, die hij bewonderde en waardoor zijn liefde voor het landschapsschilderen werd geboren. In 1859 werd zijn eerste schilderij door de 'Salon' geaccepteerd. Tijdens de jaren zestig werden zijn werken steeds geaccepteerd, maar toch stelde hij ook werk tentoon in de 'Salon des Refuses' van 1863.

Kruiwagen in de boomgaardKruiwagen in de boomgaard
Meisje met een stok / Bron: Camille Pissarro, Wikimedia Commons (Publiek domein)Meisje met een stok / Bron: Camille Pissarro, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Lente in Pontoise / Bron: Camille Pissarro, Wikimedia Commons (Publiek domein)Lente in Pontoise / Bron: Camille Pissarro, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De impressionisten

Hij ging nauw samenwerken met Monet, Renoir en Sisley en zijn werk veranderde, werd lichter van kleur en liet andere voorstellingen zien. Door de Frans-Pruisische oorlog viel de groep uiteen. Pissarro vluchtte naar London, waar hij veel belangstelling had voor de schilderijen van Constable en Turner.

In 1874 werd de eerste impressionistische tentoonstelling gehouden en Pissarro nam daar aan deel. Hij nam deel aan alle acht impressionistische tentoonstellingen. Hieruit blijkt zijn betrokkenheid bij de groep. Hij was tevens leraar van veel impressionisten.

Paul Cézanne

Van 1872 tot 1874 werkte Pissarro nauw samen met Cézanne. De twee hadden een positieve invloed op elkaar. Ook Paul Gauguin vroeg hem om advies.

Aan het eind van de jaren zeventig kreeg Pissarro meer bekendheid en eindelijk waren zijn financiële zorgen voorbij. Hij kocht een huis in Osny, waar hij veel schilderde. Zijn landschappen ontwikkelden zich verder naar stukken waar ook mensen in voorkwamen.

Seurat en het pointillisme

Voor korte tijd had de schilder Seurat veel invloed op Pissarro. Hij ging over op een nieuwe stijl, het pointillisme. In 1890, na een reis naar Engeland en Nederland keerde hij echter terug naar het impressionisme.

Laatste werken

Opnieuw verkeerde hij in financiële problemen en hij verhoogde zijn productie. Hij ging ook een ander soort schilderijen schilderen, met meer metropole voorstellingen. Deze verandering in stijl hing samen met zijn ogen, die minder goed werden en ook de vraag naar meer schilderijen. Het buiten schilderen moest hij opgeven en hij werkte vanaf dat moment in zijn studio in Parijs. Op 13 november 1903 overleed hij.
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Schilder Paul CézanneDe Schilder Paul CézannePaul Cézanne is een schilder, die een enorme invloed heeft gehad op de twintigste eeuwse schilderkunst. Picasso werkte d…
Schilderkunst 19e eeuw: de schilders van het pointillismeSchilderkunst 19e eeuw: de schilders van het pointillismeEind negentiende eeuw treedt er een opmerkelijk vernieuwing op in de schilderkunst. De pointillisten mengen de verf niet…
Neo-impressionisme: een omwenteling in de schilderkunstNeo-impressionisme: een omwenteling in de schilderkunstDe term neo-impressionisme werd voor het eerst gebruikt door de criticus Félix Fénéon in 1886. Hij doelde daarmee op een…
Claude Monet - ImpressionistClaude Monet - ImpressionistClaude Monet wordt gezien als een van de grondleggers van het Impressionisme, een vernieuwende stroming in de schilderku…

Paul Gauguin Post-impressionistDe carrière van Paul Gauguin was een zeer ongebruikelijke. Aanvankelijk was hij een effectenmakelaar, maar zijn passie v…
Edouard Manet - SchilderEdouard Manet maakte deel uit van de impressionisten en was een controversiële schilder in zijn tijd. Hij probeerde de t…
Bronnen en referenties
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 20-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.