De schilder Edgar Degas

De schilder Edgar Degas De schilder Edgar Degas wordt vaak onder de Impressionisten geschaard. Hij maakte echter meer gebruik van klassieke elementen en had een afkeer van buiten schilderen, waardoor hij een geheel eigen stijl creëerde, die wel gerelateerd is aan het impressionisme.
De dansklas / Bron: Edgar Degas, Wikimedia Commons (Publiek domein)De dansklas / Bron: Edgar Degas, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Jeugd

Degas werd in 1834 geboren in Parijs als zoon van een bankier. Hij studeerde aan de beroemde 'Ecole des Beaux-Arts'. Na zijn studie verbleef hij vijf jaar in Italië, waar hij zich bezig hield met de renaissancistische schilderijen. In 1859 keerde hij terug in Parijs waar zijn werk tentoongesteld werd in de 'Salon'.

Impressionisme

Langzaam begon de invloed van de impressionisten voelbaar te worden en Degas ging zich ook meer toeleggen op moderne thema's. In tegenstelling echter tot de impressionisten gaf hij de voorkeur aan binnen schilderen, hij deelde hun interesse in de studie van het natuurlijke licht niet. Hij maakte een schets van een plek en werkte die vervolgens in de studio uit. Zijn bewonderaar Toulouse-Lautrec had dezelfde stijl van werken. Het werk van Degas laat een voorliefde voor het theatrale zien, hij schilderde vooral theaters, cafés, boudoirs, etc. Hij schilderde veel vrouwen en probeerde zijn modellen zo spontaan en natuurlijk mogelijk weer te geven.

Degas werd heen en weer getrokken tussen de stijl van de oude meesters en de nieuwe stijl van de impressionisten. Zijn werk, dat vaak ongedwongen en spontaan lijkt, is het product van een perfectionist. Zijn composities zijn gebaseerd op de oude tradities, zijn gebruik van licht, meer opvallende kleuren en ongedwongen figuren zijn door de impressionisten beïnvloedt.

Japanse schilderingen

Degas was geboeid door Japanse prenten, zoals veel schilders in de negentiende eeuw en experimenteerde aan de hand daarvan met ongebruikelijke hoeken en asymmetrische composities.

Beeldhouwen

Degas gebruikte een veelheid van technieken en media. Toen hij ouder werd ging hij beeldhouwen en maakte pastels. Dit deed hij ook omdat zijn gezichtsvermogen achteruit ging. Bij deze technieken was hij minder afhankelijk van zijn ogen. Na zijn dood in 1917 liet Degas meer dan 2000 schilderijen na en 150 beeldhouwwerken. Tijdens zijn leven was Degas niet erg bekend, zijn roem kwam pas na zijn dood.
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilders 19e eeuw: Impressionist Edgar DegasSchilders 19e eeuw: Impressionist Edgar DegasDe schilder Edgar Degas was de zoon van rijke bankier. Hij had wel contacten met de impressionisten, maar hij was in hun…
Schilderkunst 19e eeuw: geschiedenis ImpressionismeSchilderkunst 19e eeuw: geschiedenis ImpressionismeHet en plein air (buiten) schilderen werd steeds populairder. De gladde, academische wijze van schilderen werd geleideli…
Schilderkunst: "Musique aux Tuileries" van Edouard ManetSchilderkunst: "Musique aux Tuileries" van Edouard Manet"Musique aux Tuileries" is een schilderij gemaakt door Edouard Manet in 1862. Het schilderij heeft een afmeting van 76 c…

De Schilder Paul CézanneDe Schilder Paul CézannePaul Cézanne is een schilder, die een enorme invloed heeft gehad op de twintigste eeuwse schilderkunst. Picasso werkte d…
Claude Monet - ImpressionistClaude Monet - ImpressionistClaude Monet wordt gezien als een van de grondleggers van het Impressionisme, een vernieuwende stroming in de schilderku…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Edgar Degas, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 1: Edgar Degas, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 16-10-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.