De schilder Edgar Degas

De schilder Edgar Degas De schilder Edgar Degas wordt vaak onder de Impressionisten geschaard. Hij maakte echter meer gebruik van klassieke elementen en had een afkeer van buiten schilderen, waardoor hij een geheel eigen stijl creëerde, die wel gerelateerd is aan het impressionisme.
De dansklas / Bron: Edgar Degas, Wikimedia Commons (Publiek domein)De dansklas / Bron: Edgar Degas, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Jeugd

Degas werd in 1834 geboren in Parijs als zoon van een bankier. Hij studeerde aan de beroemde 'Ecole des Beaux-Arts'. Na zijn studie verbleef hij vijf jaar in Italië, waar hij zich bezig hield met de renaissancistische schilderijen. In 1859 keerde hij terug in Parijs waar zijn werk tentoongesteld werd in de 'Salon'.

Impressionisme

Langzaam begon de invloed van de impressionisten voelbaar te worden en Degas ging zich ook meer toeleggen op moderne thema's. In tegenstelling echter tot de impressionisten gaf hij de voorkeur aan binnen schilderen, hij deelde hun interesse in de studie van het natuurlijke licht niet. Hij maakte een schets van een plek en werkte die vervolgens in de studio uit. Zijn bewonderaar Toulouse-Lautrec had dezelfde stijl van werken. Het werk van Degas laat een voorliefde voor het theatrale zien, hij schilderde vooral theaters, cafés, boudoirs, etc. Hij schilderde veel vrouwen en probeerde zijn modellen zo spontaan en natuurlijk mogelijk weer te geven.

Degas werd heen en weer getrokken tussen de stijl van de oude meesters en de nieuwe stijl van de impressionisten. Zijn werk, dat vaak ongedwongen en spontaan lijkt, is het product van een perfectionist. Zijn composities zijn gebaseerd op de oude tradities, zijn gebruik van licht, meer opvallende kleuren en ongedwongen figuren zijn door de impressionisten beïnvloedt.

Japanse schilderingen

Degas was geboeid door Japanse prenten, zoals veel schilders in de negentiende eeuw en experimenteerde aan de hand daarvan met ongebruikelijke hoeken en asymmetrische composities.

Beeldhouwen

Degas gebruikte een veelheid van technieken en media. Toen hij ouder werd ging hij beeldhouwen en maakte pastels. Dit deed hij ook omdat zijn gezichtsvermogen achteruit ging. Bij deze technieken was hij minder afhankelijk van zijn ogen. Na zijn dood in 1917 liet Degas meer dan 2000 schilderijen na en 150 beeldhouwwerken. Tijdens zijn leven was Degas niet erg bekend, zijn roem kwam pas na zijn dood.

Lees verder

© 2007 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Impressionist: Edgar Degas, schilder en beeldhouwerImpressionist: Edgar Degas, schilder en beeldhouwerDe schilder Edgar Degas was de zoon van rijke bankier. Hij had wel contacten met de impressionisten, maar hij was in hun…
De geschiedenis van het Franse impressionismeDe geschiedenis van het Franse impressionismeHet en plein air (buiten) schilderen werd steeds populairder. De gladde, academische wijze van schilderen werd geleideli…
Schilderkunst: "Musique aux Tuileries" van Edouard ManetSchilderkunst: "Musique aux Tuileries" van Edouard Manet"Musique aux Tuileries" is een schilderij gemaakt door Edouard Manet in 1862. Het schilderij heeft een afmeting van 76 c…

De Schilder Paul CézanneDe Schilder Paul CézannePaul Cézanne is een schilder, die een enorme invloed heeft gehad op de twintigste eeuwse schilderkunst. Picasso werkte d…
Claude Monet - ImpressionistClaude Monet - ImpressionistClaude Monet wordt gezien als een van de grondleggers van het Impressionisme, een vernieuwende stroming in de schilderku…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Edgar Degas, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 1: Edgar Degas, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "De schilder Edgar Degas"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 16-10-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Special: Beroemde Schilders
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!