De kolonieconcerten in het koloniekerkje van Wilhelminaoord

De kolonieconcerten in het koloniekerkje van Wilhelminaoord De kolonieconcerten van Wilhelminaoord, georganiseerd door de Stichting Kolonieconcerten, zijn klassieke concerten die tijdens de herfst- en wintermaanden worden uitgevoerd. Vanaf het begin zijn de concerten gehouden in het voormalige koloniekerkje van de Maatschappij van Weldadigheid. De musici komen overal vandaan en hebben ervaring opgedaan in binnen- en buitenland. In de loop der jaren hebben veel bekende namen in het koloniekerkje opgetreden.

Stichting Kolonieconcerten

Tijdens de herfst- en wintermaanden organiseert de Stichting Kolonieconcerten op zondagmiddag kamermuziekconcerten voor de klassieke muziekliefhebber, de kolonieconcerten. Deze concerten worden vanaf 2002 uitgevoerd en trekken veel belangstelling, het gebeurt regelmatig dat ze volledig zijn uitverkocht.

De kolonieconcerten worden uitgevoerd in het voormalige koloniekerkje van de Maatschappij van Weldadigheid in Wilhelminaoord, Drenthe. De concertreeks van een heel seizoen bestaat uit zes concerten.

Bron: Cornelis Kruseman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Cornelis Kruseman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De Maatschappij van Weldadigheid

De Maatschappij van Weldadigheid is in 1818 door generaal van den Bosch opgericht om de armoede na de Franse bezetting te bestrijden. Arme gezinnen uit de grote steden kregen de gelegenheid om een nieuw bestaan op te bouwen als boer, hiervoor kregen ze een koloniehuisje met wat grond toegewezen, de zogenaamde armenkoloniën. Om dit project te realiseren kocht Van den Bosch zand- en heidegrond in onder andere Frederiksoord en Wilhelminaoord waarop, na de ontginning van het land, de koloniehuisjes voor de gezinnen werden gebouwd. Met de opbrengsten van het land konden de kolonisten koloniegeld verdienen om boodschappen te doen in de koloniewinkel. Overigens lukte het lang niet iedereen om zich staande te houden op het Drentse platteland, sommige mensen gingen maar al te graag weer terug naar hun geboorteplaats.

Het koloniekerkje van Wilhelminaoord

Het koloniekerkje is in 1851 gebouwd in de zogenaamde "waterstaat-stijl" met een eenvoudig exterieur en interieur zonder tierelantijnen. De kerk is een driezijdige gesloten neoclassicistische zaalkerk met een gepleisterde voorgevel en een geveltoren met ingesnoerde naaldspits. Het monumentale orgel stamt uit 1904. Sinds de vaste, harde kerkbanken in 2014 zijn vervangen door comfortabele stoelen is het kerkje nog beter toegankelijk geworden en ook voor meer doeleinden geschikt. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt als trouw- en rouwlocatie en leent het zich heel goed om er lezingen te houden.

De kolonieconcerten

De concerten beginnen om 15.00 uur, entree vanaf 14.15 uur. Musici treden graag op in het kerkje, het publiek is altijd enthousiast en de akoestiek is prima. Elk concert duurt ongeveer twee uur, maar het gebeurt regelmatig dat er een korte toegift wordt gegeven.
De concerten hebben een informeel karakter, het publiek hoeft zich niet speciaal te kleden voor het concertbezoek en tijdens de pauze wordt er koffie en thee uitgedeeld. Zelfs het koekje ontbreekt niet. Doordat de optredende musici op hun geheel eigen wijze vertellen over de achtergrond van de te spelen muziekwerken krijgen de optredens een persoonlijk tintje.

Lisa Jacobs / Bron: Ronald Knapp, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Lisa Jacobs / Bron: Ronald Knapp, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Optredende musici in het koloniekerkje

De musici die optreden in het koloniekerkje zijn beslist niet de minsten. Bekende musici die hebben opgetreden of die nog steeds optreden zijn de broers Lucas en Arthur Jussen: twee jonge pianotalenten die al een flinke ervaring hebben opgebouwd in binnen- en buitenland, het Bennewitz Quartet: Tsjechische musici die al vaker in het kerkje hebben gespeeld, de violiste Lisa Jacobs die het grote publiek kent van het Grachtenfestival en de countertenor Sytse Buwalda. Ook de zeer bekende pianist en componist Daniel Wayenberg en de jonge pianist Martin Oei traden in het kerkje op.

Concertkaartjes

Kaartjes voor een concert kunnen online worden besteld of via het secretariaat. Voor het seizoen 2023/2024 kosten losse kaarten
22,50 en voor de 6 concerten betaalt u 120. Meer informatie: www.kolonieconcerten.nl of telefonisch Jan Pranger 06-50290719.
Het adres van het kerkje: Koningin Wilhelminalaan 53, 8384 GG Wilhelminaoord.

Programmaoverzicht kolonieconcerten 2023/2024

 • zondag 15 oktober 2023: Ramon van Engelenhoven (piano)
 • zondag 5 november 2023: Brisk kwartet (blokfluit)
 • zondag 10 december 2023: Skazka Kwartet (strijkers)
 • zondag 21 januari 2024: Daniel Rowland viool en Maja Bogdanovic cello
 • zondag 18 februari 2024: Chimaera Trio
 • zondag 31 maart 2024: Berlage Saxofoon Quartet
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Pauperparadijs: theatervoorstelling in VeenhuizenHet Pauperparadijs: theatervoorstelling in VeenhuizenHet Pauperparadijs is een theatervoorstelling over arm en rijk gebaseerd op de gelijknamige roman van Suzanna Jansen. In…
Bedelaarskolonie de OmmerschansBedelaarskolonie de OmmerschansIn 1818 richtte generaal Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Hij wilde de armoede bestrijden doo…
Leven in de strafkolonie Veenhuizen (1823-1859)Leven in de strafkolonie Veenhuizen (1823-1859)In 1818 richtte generaal Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Hij wilde in de geest van de Verlic…
Antonio Vivaldi: leven, werk en muziekstijl van de componistAntonio Vivaldi: leven, werk en muziekstijl van de componistVele mensen zullen Antonio Lucio Vivaldi in één woord noemen met klassieke muziek. De rode priester zoals zijn bijnaam l…

De 'late' Rembrandt: de laatste twintig jaar van zijn levenDe 'late' Rembrandt: de laatste twintig jaar van zijn levenVan 12 februari 2015 tot en met 17 mei 2015 was in het Rijksmuseum in Amsterdam een bijzondere expositie te zien met de…
Kunstgeschiedenis: de RomeinenDe Romeinen zijn van groot belang geweest voor onze huidige cultuur. Het is niet voor niets dat personen zoals Julius Ca…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gouwenaar, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.kolonieconcerten.nl/index.html
 • http://home.kpn.nl/fabianfeijen/nhkerk.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Maatschappij_van_Weldadigheid#Desperado-kolonies
 • Eigen ervaringen
 • Afbeelding bron 1: Cornelis Kruseman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Ronald Knapp, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 12-10-2023
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.