InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > De kolonieconcerten in het koloniekerkje van Wilhelminaoord

De kolonieconcerten in het koloniekerkje van Wilhelminaoord

De kolonieconcerten in het koloniekerkje van Wilhelminaoord De kolonieconcerten van Wilhelminaoord, georganiseerd door de Stichting Kolonieconcerten, zijn klassieke concerten die tijdens de herfst- en wintermaanden worden uitgevoerd. Vanaf het begin zijn de concerten gehouden in het voormalige koloniekerkje van de Maatschappij van Weldadigheid. De musici komen overal vandaan en hebben ervaring opgedaan in binnen- en buitenland. In de loop der jaren hebben veel bekende namen in het koloniekerkje opgetreden.

Stichting Kolonieconcerten

Tijdens de herfst- en wintermaanden organiseert de Stichting Kolonieconcerten op zondagmiddag kamermuziekconcerten voor de klassieke muziekliefhebber, de kolonieconcerten. Deze concerten worden vanaf 2002 uitgevoerd en trekken veel belangstelling, het gebeurt regelmatig dat ze volledig zijn uitverkocht.

De kolonieconcerten worden uitgevoerd in het voormalige koloniekerkje van de Maatschappij van Weldadigheid in Wilhelminaoord, Drenthe. De concertreeks van een heel seizoen bestaat uit vijf gewone concerten en één kerstconcert.

Bron: Cornelis Kruseman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Cornelis Kruseman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De Maatschappij van Weldadigheid

De Maatschappij van Weldadigheid is in 1818 door generaal van den Bosch opgericht om de armoede na de Franse bezetting te bestrijden. Arme gezinnen uit de grote steden kregen de gelegenheid om een nieuw bestaan op te bouwen als boer, hiervoor kregen ze een koloniehuisje met wat grond toegewezen, de zogenaamde armenkoloniën. Om dit project te realiseren kocht Van den Bosch zand- en heidegrond in onder andere Frederiksoord en Wilhelminaoord waarop, na de ontginning van het land, de koloniehuisjes voor de gezinnen werden gebouwd. Met de opbrengsten van het land konden de kolonisten koloniegeld verdienen om boodschappen te doen in de koloniewinkel. Overigens lukte het lang niet iedereen om zich staande te houden op het Drentse platteland, sommige mensen gingen maar al te graag weer terug naar hun geboorteplaats.

Het koloniekerkje van Wilhelminaoord

Het koloniekerkje is in 1851 gebouwd in de zogenaamde "waterstaat-stijl" met een eenvoudig exterieur en interieur zonder tierelantijnen. De kerk is een driezijdige gesloten neoclassicistische zaalkerk met een gepleisterde voorgevel en een geveltoren met ingesnoerde naaldspits. Het monumentale orgel stamt uit 1904. Sinds de vaste, harde kerkbanken in 2014 zijn vervangen door comfortabele stoelen is het kerkje nog beter toegankelijk geworden en ook voor meer doeleinden geschikt. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt als trouw- en rouwlocatie en leent het zich heel goed om er lezingen te houden.

De kolonieconcerten

De concerten beginnen om 15.00 uur, entree vanaf 14.15 uur. Musici treden graag op in het kerkje, het publiek is altijd enthousiast en de akoestiek is prima. Elk concert duurt ongeveer twee uur, maar het gebeurt regelmatig dat er een korte toegift wordt gegeven.
De concerten hebben een informeel karakter, het publiek hoeft zich niet speciaal te kleden voor het concertbezoek en tijdens de pauze wordt er koffie en thee uitgedeeld. Zelfs het koekje ontbreekt niet. Doordat de optredende musici op hun geheel eigen wijze vertellen over de achtergrond van de te spelen muziekwerken krijgen de optredens een persoonlijk tintje.

Lisa Jacobs / Bron: Ronald Knapp, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Lisa Jacobs / Bron: Ronald Knapp, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Optredende musici in het koloniekerkje

De musici die optreden in het koloniekerkje zijn beslist niet de minsten. Bekende musici die hebben opgetreden of die nog steeds optreden zijn de broers Lucas en Arthur Jussen: twee jonge pianotalenten die al een flinke ervaring hebben opgebouwd in binnen- en buitenland, het Bennewitz Quartet: Tsjechische musici die al vaker in het kerkje hebben gespeeld, de violiste Lisa Jacobs die het grote publiek kent van het Grachtenfestival en de countertenor Sytse Buwalda. Ook de zeer bekende pianist en componist Daniel Wayenberg en de jonge pianist Martin Oei traden in het kerkje op.

Concertkaartjes

Kaartjes voor een concert kunnen online worden besteld of via het secretariaat. Het is mogelijk om een abonnement te nemen op de concerten. De prijs voor een los kaartje voor seizoen 2019-2020 is 21 euro en een seizoensabonnement voor alle vijf concerten bedraagt 90 euro, hierbij is het kerstconcert niet inbegrepen. Meer informatie: www.kolonieconcerten.nl of stuur een mailtje naar: info@kolonieconcerten.nl
Het adres van het kerkje: Koningin Wilhelminalaan 53, 8384 GG Wilhelminaoord.

Programmaoverzicht kolonieconcerten 2019-2020

 • zondag 6 oktober 2019: Trio Khaldei, pianotrio
 • zondag 10 november 2019: Saint George Quintet
 • zondag 15 december 2019: Eleonore Pameijer, fluit, Irene Maessen, sopraan en Ralph Rousseau, viola da gamba - kerstconcert
 • zondag 19 januari 2020: Hermitage Kwartet
 • zondag 23 februari 2020: Jelmer de Moed, klarinet, Tim Brackman, viool, Pieter de Koe, cello, en Rik Kuppen, piano
 • zondag 29 maart 2020: Hannes Minnaar, piano
© 2015 - 2019 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Pauperparadijs: theatervoorstelling in VeenhuizenHet Pauperparadijs: theatervoorstelling in VeenhuizenHet Pauperparadijs is een theatervoorstelling over arm en rijk gebaseerd op de gelijknamige roman van Suzanna Jansen. In…
Bedelaarskolonie de OmmerschansBedelaarskolonie de OmmerschansIn 1818 richtte generaal Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Hij wilde de armoede bestrijden doo…
Leven in de strafkolonie Veenhuizen (1823-1859)Leven in de strafkolonie Veenhuizen (1823-1859)In 1818 richtte generaal Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Hij wilde in de geest van de Verlic…
Antonio Vivaldi: leven, werk en muziekstijl van de componistAntonio Vivaldi: leven, werk en muziekstijl van de componistVele mensen zullen Antonio Lucio Vivaldi in één woord noemen met klassieke muziek. De rode priester zoals zijn bijnaam l…
Het openluchttheater in Valkenburg is een belevenisHet openluchttheater in Valkenburg is een belevenisHet openluchttheater in Valkenburg (Zuid-Limburg) kent niet iedereen, maar het is een prachtige, sprookjesachtige plaats…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gouwenaar, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.kolonieconcerten.nl/index.html
 • http://home.kpn.nl/fabianfeijen/nhkerk.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Maatschappij_van_Weldadigheid#Desperado-kolonies
 • Eigen ervaringen
 • Afbeelding bron 1: Cornelis Kruseman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Ronald Knapp, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Reageer op het artikel "De kolonieconcerten in het koloniekerkje van Wilhelminaoord"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 30-07-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!