Treed in de wereld van de symboliek: de dageraad

Treed in de wereld van de symboliek: de dageraad De dageraad speelt in vele religies een belangrijke rol. Verwar de dageraad niet met zonsopkomst. De dageraad is namelijk de periode van schemering die direct vooraf gaat aan de zonsopkomst. De dageraad als symbool. Wat zijn de achtergronden van de dageraad en wat is de betekenis? Bekend is het boek Vleugels van de dageraad van Cindy Woodsmall, actueel is ook elk jaar het verbijsterend mooie poollicht.

De dageraad als symbool voor de hoop en opkomend licht

De dageraad is een symbool van de hoop en van alle mogelijkheden. De dageraad komt vóór het daglicht tot volle kracht. De duur van de dageraad wordt bepaald door de ligging op aarde: hoe dichter bij de polen, hoe langer de dageraad duurt. Vele godsdiensten kennen goden of godinnen van de dageraad. Vele godsdiensten kennen aan de dageraad een belangrijke waarde toe.

Godin van de dageraad

Er is ook een godin van de dageraad. De godin van de dageraad zien we in vele godsdiensten. Zo kennen we binnen het hindoeïsme godin Usha, de Griekse godin Eos en de Romeins godin Aurora. Aurora wordt ook regelmatig als meisjesnaam gekozen.

Enkele voorbeelden binnen religies

Binnen het jodendom kan de rituele slachting pas vanaf de dageraad plaatsvinden. Niet eerder. Binnen de islam wordt voor het begin van de dageraad het fajr-gebed gebeden. En tijdens de vastenmaand ramadan geldt het gebod om te vasten vanaf het eerste moment van de dageraad. In het christendom is de dageraad het embleem van wedergeboorte en geestelijke verlichting.

Hermetisme

De dageraad is in de hermetische traditie één van de belangrijkste figuren en staat daar symbool voor wijsheid. Twee belangrijke praktijken in hermetisme zijn de astrologie en de scheikunde. Via het hermetisme speelt de dageraad een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Europese cultuur en vooral de Renaissance. Een belangrijke wetenschappers als Isaac Newton was aanhanger van het hermetisme.

Aurora Borealis of Aurora Australis?

Het poollicht is fascinerend. Het heet Aurora Borealis op het noordelijk halfrond en of Aurora Australis op het zuidelijk halfrond. Dit poollicht of noorderlicht kan soms ook in Nederland en België worden waargenomen. Bij een zonnewind of zonnestorm die vanuit de zon op de aarde is gericht, kunnen deeltjes onze magnetosfeer bereiken en binnendringen. Door het magnetisme van de aarde worden deze deeltjes afgebogen naar de polen van de aarde en vervormen zo het licht dat we op aarde zien. Prachtige en mysterieuze kleuren ontstaan en lijken vervolgens te vervliegen in een milde wind.

Kunst

Aurora is vaak geschilderd. Vaak als godin die de overwinning van het zonlicht op de nachtelijke duisternis symboliseert, als brenger als voorspoed en licht. Je vindt haar zelfs terug in uitingen van de vrijmetselarij en de kaballah. Kortom een mer à boire aan kunstuitingen die alle de moeite waard zijn.

Vleugels van de dageraad van Cindy Woodsmall

De bestseller Vleugels van de dageraad is een aangrijpend boek over de Amish gemeenschap van Cindy Woodsmall. Ook andere auteurs kozen deze titel voor hun boek zoals Orestes Lorenzo, Kate Johnson en Murray Pura. De dageraad spreekt tot de verbeelding, elke dag weer.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van het Rider-Waite-Smith tarotdeckDe geschiedenis van het Rider-Waite-Smith tarotdeckAls u bekend bent met het lezen van tarot, bent u waarschijnlijk bekend met de beelden van het Rider-Waite tarotspel. He…
Het imago van een organisatie sturen met de CI-mixHet imago van een organisatie sturen met de CI-mixVoor een sterk imago van een organisatie moet eerst de identiteit van de organisatie op orde zijn. Dit is wat de corpora…
De wereld van de symboliek: de staart-eterDe wereld van de symboliek: de staart-eterOuroboros, de staart-eter, symboliseert de eeuwigheid, de kringloop van het licht en de continuïteit van het leven. Het…
De wereld van de symboliek: de ladderDe wereld van de symboliek: de ladderEen ladder is veel meer dan alleen het bekende hulpmiddel van de timmerman om iets te beklimmen. De ladder is ook met gr…

De wereld van de symboliek: de GelegenheidDe wereld van de symboliek: de GelegenheidDe Gelegenheid is de personificatie van het ‘vluchtige moment’ in het leven, het moment waarop je je kans gewoon moet gr…
Mount Rushmore National MemorialMount Rushmore National MemorialVier presidenten bij elkaar en ze houden allemaal hun mond, wat een bijzonderheid. Wat nog specialer is, het zijn allema…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.