Mondriaanhuis deel van CultuurLint Amersfoort

Het Mondriaanhuis is een museum voor Constructieve en Concrete Kunst. Het museum is te vinden in het geboortehuis van Piet Mondriaan aan de Kortegracht 11 te Amersfoort. In het gebouw bevond zich ooit ook de christelijke lagere school waar de vader van Piet Mondriaan hoofdonderwijzer was. Tijdens een restauratie zijn het woonhuis en de school samengevoegd en sinds 2001 bevindt zich in het pand het enige Museum voor Constructieve en Concrete Kunst in Nederland.

Doelstelling van museum Mondriaanhuis

De doelstelling van het museum Mondriaanhuis is: “Om voor zoveel mogelijk bezoekers, jong en oud, het werk van Piet Mondriaan toegankelijk te maken en te plaatsen in de geschiedenis van de kunst en zijn artistieke invloed tot op de dag van vandaag duidelijk te maken”. Dit doel wordt nagestreefd door de bezoekers via een permanente expositie te informeren over het leven en werken van Piet Mondriaan en de invloed van Piet Mondriaan op andere kunstenaars aan te tonen door steeds wisselende exposities.

Geometrisch-abstracte kunst

Mondriaan is vooral bekend geworden als één van de grondleggers van een typische kunstvorm van de twintigste eeuw de geometrisch-abstracte kunst. Het museum heeft voor de collectievorming het geometrisch-abstracte werk van Mondriaan als uitgangspunt gekozen en een deel van het museum gewijd aan de schilder en zijn werken. Zijn schilderijen kenmerken zich door de primaire kleuren rood, geel en blauw waarmee hij horizontaal en verticaal zwart omrande vlakken inkleurt. Veel kunstenaars hebben zich door zijn stijl laten inspireren. Naast de werken van Mondriaan organiseert het Mondriaanhuis regelmatig tentoonstellingen met werken van andere kunstenaars die constructief of concreet werk maken.

Authentieke Mondriaans in bruikleen

Het Mondriaanhuis beschikt over zeven kamers met een gemiddelde oppervlakte van 50 m2 alsmede een ruimte waar lezingen en bijeenkomsten kunnen worden gehouden en een bescheiden museumbibliotheek. In een van de ruimten is het Parijse atelier gereconstrueerd zoals Mondriaan daar gewoond en gewerkt heeft. Het Mondriaanhuis kan via bruikleen van andere musea authentieke werken van Mondriaan tentoonstellen waarbij vooral werken van de jonge schilder worden getoond. Die authentieke Mondriaans worden tentoongesteld in de zogenaamde Schatkamer.

Ik was hier

Bij de wisselende tentoonstellingen komen ook hedendaagse kunstenaars aan bod die zich geïnspireerd voelen door Piet Mondriaan. De wisselende werken krijgen telkens een plek op de bovenverdieping van het museum met als motto: Ik was hier. Daarnaast worden in enkele kamers wisselende tentoonstellingen ingericht met werken uit de twee grote collecties die het Mondriaanhuis langdurig in bruikleen heeft. De eerste collectie bestaat uit 115 objecten van geometrisch-abstracte kunst die in bruikleen zijn van het Instituut Collectie Nederland te Rijswijk. De tweede collectie bevat 269 in bruikleen verkregen werken van internationaal werkende kunstenaars van constructief concrete kunst.

Alle Amersfoortse basisschoolleerlingen

Binnen het beleid van het Mondriaanhuis heeft educatie een zeer belangrijke plaats en is het de bedoeling dat alle leerlingen van de basisscholen in Amersfoort het Mondriaanhuis hebben bezocht voordat ze de basisschool verlaten. Dit komt neer op ongeveer 2000 leerlingen per jaar die uiteindelijk geïnformeerd zullen zijn over het leven en werken van Mondriaan en weten wat figuratieve en abstracte kunst is.

CultuurLint Amersfoort

Een dagje Amersfoortse cultuur kan bestaan uit een CultuurLint Amersfoort dat bestaat uit een bezoek aan vier musea waar een speciaal Combiticket voor kan worden aangeschaft dat toegang verleent aan alle vier de musea. Tot die musea behoren het Mondriaanhuis, Armando Museum Bureau, Museum Flehite en KAde Kunsthal. Ook zijn er op afspraak rondleidingen in het Mondriaanhuis mogelijk.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CultuurLint Amersfoort voor dagje uitAmersfoort is een stad met een rijke cultuurhistorie. Eenmaal de gracht overgestoken naar de oude binnenstad levert enke…
Abstracte kunst met beroemde kunstenaarsAbstracte kunst met beroemde kunstenaarsAbstracte kunst is een kunstrichting waarin objecten zodanig worden weergegeven dat ze niet de reële werkelijkheid voors…
Piet Mondriaan (1872-1944)Mondriaan is een van de beroemdste schilders die Nederland heeft voortgebracht. Hij werd vooral beroemd vanwege zijn abs…
Mondriaanjaar 2017 - Jaar van Mondriaan tot Dutch DesignMondriaanjaar 2017 - Jaar van Mondriaan tot Dutch DesignHet jaar 2017 is uitgeroepen tot Mondriaanjaar. Het is dan 100 jaar geleden dat De Stijl in Leiden werd opgericht, de in…

Gift van honderd miljoen aan Frans Hals MuseumElf schilderijen met een totale waarde van meer dan honderd miljoen Euro. Dat is het cadeau dat het Elisabeth van Thürin…
Uitgelicht: twee schilderijen van Andrea del SartoUitgelicht: twee schilderijen van Andrea del SartoAndrea del Sarto is onder velen een nog onbekende schilder. Hij leefde in Florence aan het eind van de Renaissance en st…
Bronnen en referenties
  • Bron www.mondriaanhuis.nl
  • Foto’s www.andredierick.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.