Kunststijlen bij schilderijen
In de Oudheid zijn er vele schilderijen geschilderd; denk hierbij bijvoorbeeld aan Caravaggio met elke keer een rode doek op zijn schilderijen, de vieze voetjes en de kont naar de kijker. Vele schilderijen verwijzen dan ook naar de mythologie. Zou jij een schilderij willen plaatsen bij een kunststijl? Zoek dan niet verder!
Renaissance (1400 – 1520)
De Renaissance, letterlijk ‘de wedergeboorte’, is een overgangsperiode in Europa tussen de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd van 1400 tot 1520. Mensen ontdekten de schoonheid van de wereld en van het menselijk lichaam. De invloed van de kerken werd steeds minder groot, waardoor de mens zelf centraal kwam te staan. Bij de schilderkunst in de Renaissance zijn er geen afsnijdingen en staan de mensen in een denkbeeldige driehoek- of ovaalcompositie, vaak ook symmetrie zichtbaar. Er is voorkeur voor een schoonheidsideaal, serene uitdrukking, individualisme en architecturale elementen, waardoor de achtergrond heel verfijnd geschilderd is. Er is sprake van een lineair perspectief. Ook rust en verwijzing en idealisatie van de klassieke oudheid is kenmerkend voor de schilderkunst uit de Renaissance.
Barok (1600 – 1720)
Barok, ook wel ‘onregelmatig gevormde parel’, is een stijlperiode van 1600 tot 1720, die vanuit Italië heel Europa binnendrong. De schilderijen uit de tijd van Barok zijn vaak erg druk en extreem realistisch, met gebruik van veel pracht en praal. Er is sprake van actie en de schilderijen zijn vaak diagonaal en asymmetrisch. Mensen werden vaak met veel emotie en drama afgebeeld. Er zit veel beweging in en er wordt gebruik gemaakt van diepe volle kleuren en licht/donker contrasten voor een dramatisch effect. De mensen op het schilderij zijn vaak diagonaal afgebeeld, waardoor het hele schilderij vaak helemaal vol staat en er wel afsnijdingen zichtbaar zijn. Ook is er gebruik gemaakt van veel diepte en soms zijn er zelfs 3D effecten afgebeeld.
Maniërisme (overgangsfase Renaissance – Barok (1525 – 1600)
In het maniërisme is er voorkeur voor bewegende figuren, het liefst slangvormige figuren, die zich niet binnen geometrische cirkels of vierhoeken bevinden, wat inhoudt dat er over werkelijk het hele schilderij beweging zichtbaar is. Het perspectief komt niet overeen met de werkelijkheid, waardoor de weergave niet natuurgetrouw is. De personen op het schilderij hebben vaak langgerekte lichamen en verhoudingen die niet kloppen. In het maniërisme wordt er veel gebruik gemaakt van licht/donker contrasten en scherpe en bijtende kleuren. Ook wordt de schilderkunst gekenmerkt als oververfijnd.
Rococo (1720 – 1760)
Bij Rococo, een Europese stijlperiode uit 1720 tot 1760, zijn er veel zachte tinten, voornamelijk pastel, gebruikt in de schilderkunst. Mensen worden speels, met losse vormen, elegant en met vrolijkheid afgebeeld. Er is sprake van asymmetrie en er wordt veel met licht en donker gewerkt, met sterke kleurcontrasten. De gebeurtenissen worden zachter en vrolijker uitgedrukt dan ze daadwerkelijk zijn.
Neoclassicisme (1750 – 1825)
De schilderkunst van het Neoclassicisme, een kunststroming rond 1750 tot 1825, was vaak wat tekenachtig van opzet. Er werden koele kleuren gebruikt en de mens had de perfecte vorm. Er werd gebruik gemaakt van veel lichtinval. De schilderijen geven je een rustige indruk en waren historisch van aard, wat betekent dat de schilder goed gekend was bij de klassieke oudheid.
© 2012 - 2024 X-laau, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van kunststijlenAls je op vakantie bent ga je wel eens een stadje bezoeken. Iedere keer weer is het dat ene gebouw dat zorgt voor het ch…
Rococo-stijl 1720 - 1775Rococo is een Europese stijlperiode rond 1720 - 1775 Rococo begon in Frankrijk, via Nederland verspreidde de stijl zich…
Neoclassicisme 1760 - 1840Het neoclassicisme (1760 - 1840) was een reactie op de frivole en overvloedige vormentaal die tot uiting kwam in de roco…