Wie was Jack the Ripper volgens DNA onderzoek?

Wie was Jack the Ripper volgens DNA onderzoek? Jack the Ripper was zijn bijnaam. Hij vermoorde in 1888 minimaal 5 vrouwen in Londen. Meer dan 125 jaar speculeerden velen over de ware identiteit van de beruchte seriemoordenaar. Niemand dacht dat men er ooit nog achter zou kunnen komen wie de moordenaar geweest was. Maar in 2014 bleek uit DNA wat op een sjaal van een van de slachtoffers zat, een match op te leveren. Jack the Ripper was Aaron Kosminski, een immigrant uit Polen. Een sjaal die van Catherine Eddowes was, een van de slachtoffers van Jack the Ripper, leverde in 2014 het bewijs dat Aaron Kosminsk de seriemoordenaar was die in 1888 in korte tijd 5 vrouwen vermoordde. Dit wordt beweerd door o.a. Russel Edwards, een Britse zakenman. Hij kocht op een veiling een sjaal waarvan men beweerde dat deze had toebehoord aan Catherine Eddowes, het vierde slachtoffers van Jack de Ripper. Op de sjaal zat nog steeds haar bloed. Niemand was blijkbaar ooit op het idee gekomen om te onderzoeken of er bruikbaar DNA op de sjaal zat. De sjaal was volgens de verhalen in 1888 meegenomen door een politieman, die destijds betrokken was bij het onderzoek naar de moorden. Hij nam de sjaal die hij bij het lijk van Catherine Eddowes gevonden had nota bene mee naar huis als cadeau voor zijn vrouw. Zij vrouw heeft de sjaal waarschijnlijk nooit gedragen, want de stof blijkt nooit gewassen.

DNA onderzoek op de sjaal

Russel Edwards, die de sjaal in 2007 op een veiling kocht, was gefascineerd door de geschiedenis van de Londense seriemoordenaar sinds hij de film 'From Hell' (2001) met Johnny Depp in de hoofdrol, gezien had. De sjaal was na 126 jaar echter in slechte conditie. De stof is dun en op verschillende plaatsen versleten. Edwards stuurde het kledingstuk op naar een expert in oud genetisch materiaal, Jari Louhelainen. Deze voerde speciaal DNA onderzoek uit door met een speciale vloeistof DNA van de sjaal te scheiden. Door nakomelingen van de slachtoffers in het onderzoek te betrekken kwam men tot de conclusie dan er DNA van de vermoorde prostituee Catherine Eddowes op zat, en dat de sjaal dus inderdaad van haar geweest moest zijn. Ook werd DNA aangetroffen van Aaron Kosminski, een van de verdachten die in 1888 al bij de politie bekend was, maar die toentertijd net als andere verdachten wegens gebrek aan bewijs was vrijgelaten. Kosminski was een schizofreen. Hij werkte als kapper in Londen. De joodse Kosminski was met zijn familie uit Polen gevlucht voor de Russen, omdat de Russen joden slecht behandelden. Het DNA van een van Kosmisnki's afstammelingen, een dochter van Kosminski's zuster, die in 2014 DNA afstond voor het onderzoek, gaf uiteindelijk de doorslag dat Aaron Kosminski inderdaad de moordenaar van Catherine Eddowes is geweest. De sjaal bevatte het DNA van zijn sperma.

Aaron Kosminski

Kosminski was een Pool. Hij was schizofreen en paranoïde. Hij leed aan hallucinaties en hoorde zeer waarschijnlijk stemmen. In 1888 was er geen goede behandeling voor dergelijke wanen en geestesziektes. Kominski was een van drie hoofdverdachten in de totaal
zes verdachten in de vijf moordzaken. In die tijd bestond DNA onderzoek uiteraard nog niet. Kort na de vijf moorden in Whitechappel werd hij gevangengezet in een gesticht vanwege zijn geestelijke toestand. Daarna werden er geen prostituees meer vermoord in Whitechappel. Kominski stierf op 53-jarige leeftijd in het gesticht.

Slachtoffers van Jack the Ripper

Vaststaat dat Jack the Ripper in elk geval vijf vrouwen heeft vermoord. In het jaar 1888 leefden Londenaren in angst voor de seriemoordenaar die in korte tijd vijf jonge prostituees afslachtte. De moorden vonden plaats in het oostelijke deel van Londen.

Mary Ann Nicols

31 augustus 1888: Mary Ann Nicols' wordt dood gevonden in Buck's Row, Whitechapel. Net als de meeste prostituees had ze een bijnaam. Ze werd 'Polly' genoemd. Ze had in de nacht van 31 augustus geen geld om in een pension te overnachten en was daarom rond 2.30 uur 's nachts de straat op gegaan, mogelijk ook met de bedoeling klanten op te pikken en wat te verdienen. Ze is nog in leven gesignaleerd rond 5.30 uur 's morgens. Ze stond toen op de hoek van Whitechapel Road en Osborn street. Ruim een uur later, om 10 over half 7 werd ze dood op straat aangetroffen. Haar keel was doorgesneden. Ook was ze verschillende keren in haar buik gestoken met een lang mes.

Annie Chapman

8 september 1888: Annie Chapman wordt dood gevonden in de tuin van Hanbury Street 29, Whitechapel. haar bijnaam was 'Dark Annie.' Ze was op verschrikkelijke wijze verminkt door The Ripper. Haar baarmoeder was uit haar buik gesneden. Men dacht dat de baarmoeder verwijderd was door iemand die kennis van anatomie moest hebben.

Elizabeth Stride

30 september 1888: Elizabeth Stride, een Zweedse van oorsprong, die de bijnaam 'Long Liz' gekregen had, werd op 30 september 1888 vermoord. Ze werd gevonden in Dutfield's Yard, bij Berner Street. Haar keel was doorgesneden.

Catherine Eddowes

30 september 1888: Catherine Eddowes werd vermoord, eveneens op 30 september 1888, in Mitre Square in de City. Waarschijnlijk had The Ripper zijn 'werk' niet af kunnen maken toen hij eerder die nacht Elizabeth Stride vermoordde, waardoor hij die nacht dus nog een tweede slachtoffer maakte. Jack the Ripper sneed haar buik open en verwijderde haar baarmoeder en een nier. Hij sneed ook haar gezicht open. Haar beide wangen sneed hij los. De sjaal die later bij haar lijk gevonden werd, heeft uiteindelijk tot de DNA match in 2014 geleid.

Mary Jane Kelly

9 november 1888: Mary Jane Kelly was het laatste slachtoffer van The Ripper. Bij elke moord werden de verminkingen ernstiger en gruwelijker. Mary noemde zichzelf 'Mary Jane Kelly' of soms ook 'Kate Kelly,'' waarschijnlijk omdat ze ongehuwd samenleefde met haar partner John Kelly. In de wereld van de prostitutie werd ze 'Ginger,' 'Fair Emma' en soms ook 'Black Maria' genoemd. Ze zou rossig haar gehad hebben, hoewel anderen haar omschreven als een blondine of brunette. Ze was waarschijnlijk 25 jaar toen ze vermoord werd. Ze was zeer arm maar huurde een kleine woonruimte aan Miller's Court 13, waar ze ook haar klanten ontving. Daar heeft ze haar moordenaar mee naartoe genomen. Jack the Ripper vermoorde haar op verschrikkelijke wijze waarna hij haar lichaam totaal verminkte. Omdat ze een forse huurachterstand had besloot haar huisbaas de volgende dag haar woning binnen te gaan, waar hij de overblijfselen van haar verwoeste lichaam aantrof.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jack the Ripper, s werelds bekendste seriemoordenaarJack the Ripper was in de tweede helft van 1888 actief in de Londense wijk Whitechapel. Daar vermoordde hij prostituees.…
Jack the Ripper: Whitechapel, LondenJack the Ripper: Whitechapel, LondenJack the Ripper is één van 's werelds bekendste seriemoordenaars. Wie hij precies was is nog steeds onbekend. Alle moord…
De verschillende soorten moordenaarsDe verschillende soorten moordenaarsEen moordenaar is iemand die een ander opzettelijk om het leven brengt. Vaak wordt dit gedaan met voorbedacht rade. Het…
Jack the Ripper - de geboorte van een monsterWat dreef Jack the Ripper? Waarom pleegde hij zijn bizarre misdrijven? Een seriemoordenaar begint zelden met zijn meest…
Schutterijen vanaf middeleeuwen tot nuSchutterijen vanaf middeleeuwen tot nuIn de Middeleeuwen werd gevochten met simpele wapens. In de veertiende eeuw leidde de invoer van de pijl en boog tot de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben124., Flickr (CC BY-SA)
  • http://nos.nl/artikel/695703-identiteit-jack-the-ripper-ontdekt.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jack_the_Ripper
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 25-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.