Jack the Ripper, ‘s werelds bekendste seriemoordenaar

Jack the Ripper was in de tweede helft van 1888 actief in de Londense wijk Whitechapel. Daar vermoordde hij prostituees. Vijf slachtoffers zijn geïdentificeerd als slachtoffers van Jack the Ripper, maar vermoedelijk zijn dit er meer.

Seriemoordenaar

De seriemoordenaar (die de bijnamen: “Whitechapel Murderer” en “Leather Apron” kreeg) was actief In “the East End of London” (een gebied dat zich uitstrekt over de volgende wijken: Whitechapel, Spitalfields en Aldgate) in 1888. Hij was de eerste seriemoordenaar en daarom is hij, vermoedelijk de bekendste.

Het is niet bekend hoeveel slachtoffer Jack the Ripper heeft gemaakt. Vijf van zijn slachtoffers zijn geïdentificeerd en van hen is het zeker dat ze het slachtoffer zijn geworden van “the Ripper”.

Mary Ann Nichols

Zij was een prostituee met de bijnaam “Polly”. Ze werd vermoord op 31 augustus 1888. Volgens het autopsierapport was haar keel doorgesneden en werd ze meerdere keren in haar maag gestoken.

Annie Chapman

Een tweede slachtoffer werd vermoord op 8 september 1888. Het was het lichaam van Annie Chapman (bijnaam Dark Annie) dat werd gevonden door de politie. Bij dit slachtoffer was Jack the Ripper “terug” en verwijderde vakkundig de organen in haar onderbuik.

Elizabeth Stride

Elizabeth Stride (bijnaam Long Liz) kreeg op 30 september 1888 een bezoekje van “the Ripper”.

Catherine Eddowes

Bij Catherine Eddowes “Kate Kelly” werden op 30 september 1888 haar baarmoeder en haar linkernier verwijderd. Jack the Ripper kerfde nog een flap in haar wang. Dit leek er natuurlijk op dat Jack the Ripper bij Stride “gestoord” werd en niet zijn taak kon afmaken.

Mary Jane Kelly

Op 9 november 1888 vermoordde Jack the Ripper Mary Jane Kelly (Ginger). Volgens het autopsierapport ontbrak haar hart en had Jack the Ripper Mary Jane verminkt.

Geïdentificeerd als slachtoffers van Jack the Ripper

Deze slachtoffers werden geïdentificeerd als de slachtoffers van Jack the Ripper. De werkwijze van de Whitechappel Murderer ging als volgt: hij stond oog in oog met zijn slachtoffer. Zodra het slachtoffer haar rok optilde, greep hij haar beet en wurgde haar tot ze buiten bewustzijn, of dood was. Hij zorgde er altijd voor dat het slachtoffer tegen een muur of op de grond lag met het hoofd naar links. Daarna sneed hij hun keel door en verwijderde hun organen. The Ripper had nooit seks met zijn slachtoffers.

Er wordt vanuit gegaan dat Jack the Ripper ervaren was als chirurg of in ieder geval wist hoe hij moest omgaan met het mes. Hij beschadigde geen ingewanden die hij niet uit het lichaam haalde, maar verwijderde snelde de organen die hij wilde, zonder al te veel sporen achter te laten.

In 1894 schreef Sir Melville Wacnaghten een rapport met daarin drie verdachten. Dit rapport werd niet openbaar bekend gemaakt en geen van de verdachten bleek Jack the Ripper te zijn. Naast de vijf vermoorde vrouwen zijn vermoedelijk nog 13 vrouwen het slachtoffer geworden van Jack the Ripper.

Tot op de dag van vandaag is zijn naam niet bekend geworden en nog steeds hopen velen, na veelvuldig onderzoek, dat zijn naam alsnog bekend zal worden.
© 2008 - 2023 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jack the Ripper: Whitechapel, LondenJack the Ripper: Whitechapel, LondenJack the Ripper is één van 's werelds bekendste seriemoordenaars. Wie hij precies was is nog steeds onbekend. Alle moord…
Wie was Jack the Ripper volgens DNA onderzoek?Wie was Jack the Ripper volgens DNA onderzoek?Jack the Ripper was zijn bijnaam. Hij vermoorde in 1888 minimaal 5 vrouwen in Londen. Meer dan 125 jaar speculeerden vel…
Jack the Ripper - de geboorte van een monsterWat dreef Jack the Ripper? Waarom pleegde hij zijn bizarre misdrijven? Een seriemoordenaar begint zelden met zijn meest…
Jack the Ripper - de vrouwen van WhitechapelAlle slachtoffers van Jack waren vrouwen, en ook nog prostituees. Vrouwen die een gemakkelijk doelwit vormden, kwetsbare…

De heksenvervolging in SalemDe heksenvervolging in SalemHeksenvervolging vond plaats tussen 1430 en 1793. Tussen 1610 en 1630 waren het aantal heksenvervolgingen het hoogst. De…
Over geschiedschrijving: haar rol en belangVeel mensen vragen zich af waarom ze geschiedenis moeten studeren. In het dagelijkse leven ben je ook zeer weinig actief…
Bronnen en referenties
  • www.casebook.org
Edwin666 (79 artikelen)
Laatste update: 04-05-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.