Koningin Mary I van Schotland

Koningin Mary I van Schotland In 1542 verslaat Hendrik VIII van Engeland de Schotten bij Solway Moss. De koning van Schotland, James V sterft enkele weken na deze slag. Zijn één week oude dochtertje Mary, geboren 7 december 1542, komt dan officieel op de troon.

Mary koningin

In 1542 verslaat Hendrik VIII van Engeland de Schotten bij Solway Moss. De koning van Schotland, James V sterft enkele weken na deze slag. Zijn één week oude dochtertje Mary, geboren 7 december 1542, komt dan officieel op de troon. Zij wordt gekroond op 9 september 1543. Zij was familie van Hendrik VIII en dus de eerste troonopvolgster voor de Engelse troon, na de kinderen van Hendrik VIII. Hendrik VIII probeert haar direct te koppelen aan zijn 5 jaar oude zoontje Edward. Dit om de heerschappij over Schotland te krijgen. Het lukt hem echter niet. In 1544 begint hij Schotland aan te vallen. Schotland roept de hulp van Frankrijk in.

Haar huwelijken

Francois II de Valois

In 1548 vertrekt Mary, pas 6 jaar oud, naar Frankrijk. Wanneer zij zeventien jaar oud is treedt zij op 24 april 1558 in de Notre Dame te Parijs, in het huwelijk met de Franse kroonprins. Haar moeder, Marie de Guise treedt op als haar regent. Ze keert pas in 1561 terug in Schotland, wanneer haar echtgenoot, Francois II de Valois, is overleden. Zij is één jaar koningin van Frankrijk geweest.

Lord Darnley

Haar tweede huwelijk op 19 juli 1565 in Edingburgh, met de katholieke Lord Darnley, heeft niet lang stand gehouden. Zij baarde hem James VI op 19 juni 1566. Wanneer zij twee jaar getrouwd is, wordt de ambitieuze koning gewurgd gevonden.

Graaf van Bothwell

Tot groot ongenoegen van de Schotse adel treedt Mary voor de derde keer in het huwelijk. Dit keer met de Graaf van Bothwell, op 15 mei 1567 in Edingburgh, werd het huwelijk met protestants ceremonieel voltrokken, wat tot een opstand binnen de adel leidt. Mary krijgt in juli van het volgende jaar een tweeling, die dezelfde maand overlijden. Mary trekt ten strijde, wordt gevangen genomen en gedwongen af te treden ten gunste van haar zoon James VI die dan pas 13 maanden oud is.

Mary´s vlucht

Mary vlucht naar Engeland, naar haar nicht Elisabeth I. Zij is de dochter uit het tweede huwelijk van Hendrik VIII met Anna Boleyn. Zij heeft niet lang daarvoor haar zuster uit het eerste huwelijk van haar vader opgevolgd. Mary hoopt in Engeland bescherming te vinden, maar Elisabeth ziet haar als een bedreiging, omdat Mary jarenlang de troon van Engeland voor zichzelf heeft opgeëist en zet haar gevangen in de Tower van Londen. Al met al zit Mary 18 jaar gevangen.

Mary smeedt een plan om Elisabeth te (laten) vermoorden om zo alsnog de troon te krijgen. Dit wordt door een dubbel spion gelekt en Elisabeth laat Mary straffen door haar te laten onthoofden op 8 februari 1587. Het verhaal gaat dat haar hondje, een Toy Spaniel waar Mary hevig aan verknocht was, zich onder haar rokken had verstopt toen zijn bazinnetje werd onthoofd.

Het lot van Schotland

In 1603 sterft Elisabeth I kinderloos. Haar neef James VI van Schotland erft de troon en accepteert het koningschap over Engeland, ondanks wat zijn moeder jaren eerder in de Tower van Londen is overkomen. Hiermee kwam voorgoed een einde aan de onafhankelijkheid van Schotland. Vanaf het moment dat hij koning wordt van Engeland, besluit hij Schotland te gaan regeren vanuit Londen. Schotland echter blijft een apart koninkrijk tot 1707.
© 2006 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Tower of LondonThe Tower of LondonKoning Willem I had niet veel vertrouwen in zijn onderdanen en bouwde een vesting. Als locatie had hij een stuk grond aa…
Lady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerdeLady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerdeLady Jane Grey is in Engeland ook wel bekend als de 'Nine Days' Queen', wat staat voor de negen dagen die Jane Grey koni…
Hendrik VIII en zijn 6e vrouw Katharine ParrHendrik VIII en zijn 6e vrouw Katharine ParrDe zesde en laatste echtgenote van Hendrik VIII was Katharine Parr. Zij is de enige die een huwelijk met hem overleefd h…
Hendrik VIII en zijn 3e vrouw Jane SeymourHendrik VIII en zijn 3e vrouw Jane SeymourHendrik VIII heeft altijd beweerd het meest te hebben gehouden van zijn 3e vrouw Jane Seymour. Op zijn sterfbed heeft hi…

Hendrik VIII, BlauwbaardHendrik VIII, BlauwbaardIn totaal heeft hij zes vrouwen gehuwd. Twee daarvan heeft hij laten vermoorden (onthoofden), van twee heeft hij zich la…
Het leven van Willem BilderdijkHet leven van Willem BilderdijkWillem Bilderdijk werd geboren op 7 september 1756 aan de Westermarkt te Amsterdam. Hij had veel moeilijke periodes in z…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.