Hendrik VIII en zijn 6e vrouw Katharine Parr

Hendrik VIII en zijn 6e vrouw Katharine Parr De zesde en laatste echtgenote van Hendrik VIII was Katharine Parr. Zij is de enige die een huwelijk met hem overleefd heeft, simpel en alleen omdat Hendrik zelf overleed. Wel was zij degene die wist met zijn buien om te gaan.

Algemeen

Ze was geen knap jong ding of een politieke pion, ze werd gewoon de 6e wettige vrouw in het leven van Hendrik VIII. Ze was vriendelijk, aardig en levendig. Ze is de niet de enige vrouw die Hendrik heeft overleefd, wel de enige die het huwelijk met hem overleefde.

De jonge Katharine

Dat haar naam anders wordt geschreven dan haar voorgangsters, heeft niet te maken met het feit dat ze geen Engelse was, maar met de tijd. Toen Katharine koningin werd, schreef men haar naam gewoon op deze wijze.

Ze is geboren, waarschijnlijk, in 1512 als dochter van Sir Thomas Parr uit Kendal en Maud Green. Ze had nog een jongere broer (William) en zuster (Anne). Ze kwam ter wereld in een Normandisch kasteel dat overigens niet meer bestaat. Toen Katharine werd geboren was haar toekomstige echtgenoot reeds 3 jaar koning.

Toen Katherine 5 jaar oud was overleed haar vader en werd ze samen met haar broer en zus opgevoed door haar moeder. Ze werd religieus en onder strenge discipline opgevoed, kon lezen en schrijven, de naald hanteren, een huishouden runnen en zoals gebruikelijk voor dames van stand, dansen en musiceren.

Op 15 jarige leeftijd, in 1526, trouwt zij met Edward de Burgh, Lord Borough II. Edward was op dat moment 63 jaar oud (Katharine had ongeveer de leeftijd van zijn kleinkinderen). Het huwelijk heeft maar 2 jaar geduurd, toen overleed Lord Borough. In 1529 of 1530 trouwt Katharine opnieuw, nu met Lord Latimer (deze man was ook al twee keer weduwnaar) en gaan wonen in het Snape Kasteel in Yorkshire, vanwaar zij diverse trips maken naar Londen. Wanneer de gezondheid van haar man in 1542 erg slecht wordt, had koning Hendrik zijn oog al op haar laten vallen. In maart 1543 sterft Lord Latimer.

Katharine en Hendrik

Katharine´s grote liefde is Thomas Seymour, de broer van de 3e koningin Jane. Voordat Thomas haar een aanzoek kan doen wordt hij door de koning naar Brussel gestuurd als ambassadeur. Op deze manier zet hij de man buiten spel en kan zijn avances maken.

In juli doet hij haar een aanzoek, omdat zij weinig keus heeft voelt Katharine zich verplicht deze aan te nemen. Op 12 juli 1543 trouwt het stel in een besloten viering in Hampton Court. Ze was een vrouw die wist hoe met Hendrik en zijn buien om te gaan, die steeds prikkelbaarder werden.

Ze werd een grote vriendin en stiefmoeder voor zijn drie kinderen, Mary, Elisabeth en Edward. Ze bemoeide zich met hun opleiding en dankzij haar inspanning werden de beide dochters van Hendrik weer in ere hersteld, zij mochten zich voortaan weer prinses noemen.

In het najaar van 1546 wordt de gezondheid van Hendrik slechter en zijn einde nadert met rasse schreden. Katharine verpleegt hem met alle kalmte, rust en alle kennis die ze in huis heeft. In december stelt hij zijn testament op, waarbij hij zijn zoon Edward tot erfgenaam benoemt, Katharine krijgt een enorme som geld en enkele bezittingen. Zoals hij al aangaf toen koningin Jane stierf, wil hij naast Jane begraven worden in de graftombe in Windsor.

Katharine de weduwe

Op 28 januari 1547 is Katharine weduwe, ze is de enige van de 6 vrouwen van Hendrik die een huwelijk met hem heeft overleefd.

Aangezien ze nog steeds warme gevoelens heeft voor haar grote liefde Thomas, Lord Seymour of Sudenly, vroeg het stel toestemming aan de nieuwe koning om te kunnen trouwen. Deze stemde hiermee in en trouwde Katharine en Thomas in het geheim in april 1547. De koning hoorde dit pas in mei van hetzelfde jaar.

Tijdens haar 4e huwelijk raakt Katharine dan eindelijk zwanger. Op 30 augustus 1548 bevalt zij van een dochter die zij Mary noemt, naar de dochter van Hendrik VIII. Het meisje heeft helaas maar een paar dagen geleefd, zij stierf al op 5 september. Dezelfde dag sterft ook Katharine aan een infectie aan de baarmoeder, een ziekte die veel bij kraamvrouwen in die tijd voor kwam. Ze is begraven in Chelsea. Op haar graftombe staat de inscriptie:

Here Lyeth Quene Katheryn wife to Henry VIII

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerdeLady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerdeLady Jane Grey is in Engeland ook wel bekend als de 'Nine Days' Queen', wat staat voor de negen dagen die Jane Grey koni…
Hendrik VIII, BlauwbaardHendrik VIII, BlauwbaardIn totaal heeft hij zes vrouwen gehuwd. Twee daarvan heeft hij laten vermoorden (onthoofden), van twee heeft hij zich la…
Koningin Mary I van SchotlandKoningin Mary I van SchotlandIn 1542 verslaat Hendrik VIII van Engeland de Schotten bij Solway Moss. De koning van Schotland, James V sterft enkele w…
Koningin Mary I van EngelandKoningin Mary I van EngelandDe door haar vader Hendrik VIII verstoten Mary, wordt dan uiteindelijk toch nog koningin van Engeland. Pas nadat haar hu…
Koningin Elizabeth I van EngelandKoningin Elizabeth I van EngelandNadat haar voorgangster, koningin Mary I van Engeland zovaak de brandstapel liet roken dat zij de bijnaam Bloody Mary kr…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 17-02-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.