Annie M. G. Schmidt

Annie M. G. Schmidt Annie M. G. Schmidt was een vrouw die met haar werk een grote en belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse cultuur. Zo schreef ze onder andere kinderboeken, musicals, versjes en liedjes. Kom meer te weten over het leven van Annie M. G. Schmidt en over enkele van haar bekende werken.

Het leven van

Annie M. G. Schmidt werd op 20 mei 1911 geboren in de provincie Zeeland. Na haar middelbare school volgde ze een cursus Steno en Typen bij Schoevers. Ook werkte ze even als au pair. Hierna werd ze secretaresse bij een bibliotheek en ze werd directeur van de Openbare Bibliotheek in Vlissingen. Hierna ging ze voor de krant Het Parool werken, waarvoor ze wekelijks een column schreef. Annie overleed op 21 mei 1995 op 84-jarige leeftijd.

Werk

In haar beginjaren scheef Annie cabaretliedjes en cabaretteksten voor onder andere Wim Kan en Wim Sonneveld. Verder schreef ze in 1965 de tekst voor de musical ‘Heerlijk duurt het langst’; nog vele musicals zouden volgen. Ook verscheen de televisieserie ‘Ja zuster, nee zuster’. Daarnaast schreef ze ook voor het toneel en vertaalde ze. Verder was Annie een meester in het schrijven van liedjes en gedichten. Ze heeft vele prijzen voor haar werk mogen ontvangen, waaronder de staatsprijs voor kinder-en jeugdliteratuur en enkele Griffels.

Bekende werken

Annie heeft veel bekende werken geschreven; hieronder worden er enkele toegelicht.

Ja zuster, nee zuster

‘Ja zuster, nee zuster’ was een populaire Nederlandse komische televisieserie welke werd uitgezonden tussen 1966 en 1968. Op www.jazusterneezuster.nl kunnen onder andere de liedjes worden beluisterd en kan beeldmateriaal worden bekeken. In 2002 is de serie verfilmd met Loes Luca in de hoofdrol. De film is ook verschenen op dvd.

Abeltje

‘Abeltje’ is een kinderboek geschreven door Annie M. G. Schmidt uit 1953. ‘Abeltje’ gaat over een jongetje genaamd Abeltje dat op het groene knopje van de lift drukt waardoor de lift kan vliegen. Zo beleeft Abeltje allerlei avonturen. In 1998 is ‘Abeltje’ verfilmd en in 2000 is deze bewerkt tot een televisieserie.

Jip en Janneke

‘Jip en Janneke’ bestaat uit een aantal kinderverhalen. Hoofdpersonen in de verhalen zijn de buurkinderen Jip en Janneke. Samen met het hondje Takkie beleven zij verschillende avonturen. Er zijn acht bundels verschenen. De tekeningen zijn gemaakt door Fiep Westendorp.

Het hele schaap Veronica

‘Het hele schaap Veronica’ bestaat uit een bundel verzen dat gaat over het dagelijks leven van het schaap Veronica, de deftige dametjes Groen en een dominee. De eerste druk was in 1951.

Minoes

‘Minoes’ is een kinderboek uit 1970. Minoes is een kat die op een dag in een mens is veranderd. Het boek ontving in 1971 een Zilveren Griffel. In 2001 is het boek verfilmd, met Carice van Houten en Theo Maassen in de hoofdrol. Door de populariteit is Minoes tegenwoordig ook een populaire naam voor katten.

Pluk van de Petteflet

‘Pluk van de Petteflet’ is eveneens een kinderboek van de hand van Annie M. G. Schmidt. Het is geschreven in 1971. Ook dit boek is voorzien van illustraties van Fiep Westendorp. De hoofdpersonen van het boek zijn Pluk, Aagje en de Stampertjes. Pluk heeft een rode kraanwagen en woont in het torentje van de Petteflet. Er is een musical van het boek gemaakt en in 2004 is het boek ook verfilmd. In 2009 kwam er een videospel van Pluk van de Petteflet uit voor de Nintendo DS.
© 2011 - 2024 Dorine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Annie M.G. Schmidt: Wie was deze vrouw?Annie M.G. Schmidt: Wie was deze vrouw?Ze was een domineesdochter, schreef gedichten, boeken voor kinderen, columns, teksten voor radioseries, teksten voor mus…
Fiep Westendorp (1916 - 2004)Iedereen in Nederland kent de karakteristieke Jip en Janneke-figuurtjes. Niet alleen uit de boeken, maar ook van de beke…
Jip en Janneke: geschiedenis, karakters en taalJip en Janneke, twee bekende figuren uit de Nederlandse kinderboekenhistorie. Jip en Janneke zijn twee buurkinderen die…
Recensie dichtbundel: 'Als je goed om je heen kijkt ...'recensieRecensie dichtbundel: 'Als je goed om je heen kijkt ...''Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is: gedichten voor kinderen van alle leeftijden' is een dichtbun…

De Heilige Sint Barbara: een universele heiligeDit artikel beschrijft de legende van een zeer intrigerende heilige: Sint Barbara van Nicomedië. Wie was ze? Waar kwam z…
Dorine (6 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.