Constance van Antiochië

Constance van Antiochië Constance van Antiochië werd geboren in 1127 als dochter van Bohemund II van Antiochië en Alice, prinses van Jeruzalem. Bij haar geboorte wist ze gelukkig nog niet wat haar in haar leven allemaal te wachten zou staan. Een vermoorde vader, een nare moeder, een ongelukkig huwelijk, een criminele tweede man en uiteindelijk ballingschap. Haar leven leest als een roman.

De dood van haar vader

Haar leven veranderd dramatisch als in de winter van 1130 (Constance was toen 4 jaar) haar vader in een hinderlaag van de Saracenen valt. Hij werd onthoofd. Haar moeder probeerde haar uit te huwelijken aan Manuel I Komnenos dit om haar positie als regentes te versterken, echter Constance's opa Boudewijn II van Jeruzalem zag dit als verraad van zijn dochter. Hij voorkwam de trouwerij en verbande zijn dochter naar de havenstad Latakia. Hij nam haar regentschap over Antiochië over en liet Constance aan zijn hof verblijven. Helaas overleed haar opa in 1131 en Alice maakte van de gelegenheid gebruik door terug te keren.

Constance was 6 jaar oud toen haar moeder haar opnieuw aanbood aan Manuel I Komnenos als huwelijkskandidate. Inmiddels was in Jeruzalem een nieuwe koning opgestaan namelijk Fulco van Jeruzalem, hij veroverde Antiochië en verbande Alice opnieuw naar de havenstad Latakia. Weer werden de trouwplannen verijdeld en Constance vertrok naar het Engelse hof waar haar opvoeding verder zou plaatsvinden.

In 1136 is Alice weer teruggekeerd aan het hof en drie maal is scheepsrecht. Opnieuw wou ze een huwelijk tussen haar dochter en Manuel I Komnenos. Fulco van Jeruzalem vond Raymond van Poitiers een jongere zoon van Willem IX een geschiktere kandidaat maar de 10-jarige Constance zat opgesloten in het paleis, onbereikbaar voor anderen dan haar moeder. Fulco gaat een geheime overeenkomst aan met Raymond van Poitiers waarna Raymond verkleed als pelgrim om de Scouts van de Noormannen te misleiden van Jeruzalem naar Antiochië reist. Daar maakte hij Alice het hof en liet haar in de waan dat hij met haar ging trouwen, dit alles om Constance te kunnen bereiken. Uiteindelijk lukte het hem haar te ontvoeren uit het paleis en er werd haastig getrouwd. Alice was hierdoor dermate vernederd dat ze opnieuw naar Latakia vertrok. Dit maal vrijwillig.

Eerste huwelijk

De eerste huwelijksjaren van Constance en Raymond waren politiek turbulent omdat er een voortdurende strijd was met Boudewijn II van Jeruzalem. Raymond zag zich hierdoor genoodzaakt een politieke verbintenis aan te gaan met Johannes II Komnenos. Dit eindigde in een langdurig conflict wat eerst in het voordeel van Raymond maar later in zijn nadeel werd beslist. Raymond werd hierdoor in 1142 verplicht tot een vernederend bezoek aan Constantinopel om de keizer trouw te zweren.

Als Constance 17 is wordt de eerste van hun vier kinderen geboren: Bohemund III van Antiochië, hierop volgden in rap tempo, Boudewijn, Maria van Antiochië en Filippa van Antioch.

Dit wil niet zeggen dat het huwelijk gelukkig was. Eleonora van Aquitanie, een nicht van Raymond verbleef vanaf 1144 enige jaren in Antiochië. De mooie Eleonora had in haar jeugd reeds een seksuele relatie met haar oom gehad en deze werd in Antiochië voortgezet, ondanks de beide echtgenoten. Uiteindelijk heeft dit voor Eleonora van Aquitanië geleid tot echtscheiding van haar eerste echtgenoot. In 1149 werd Raymond in de slag bij Inab gedood. De kalief plaatste hierna Raymonds hoofd op een staak naast de stadspoort van Bagdad.

Tweede huwelijk

Constance werd al snel geadviseerd een nieuw huwelijk aan te gaan, vele dingen naar haar hand maar Constance wijst allen af. In 1152 tijdens het beleg van Askalon reiste Constance (25 jaar) af naar koning Boudewijn III. Zij vroeg toestemming om te trouwen met de relatief onbelangrijke Reynald (Reinaud) de Châtillon. Leden van de hofhouding van de koning maakten bezwaar, maar de Tempeliers drongen aan op toestemming. De Tempeliers kenden Reynald als een dapper en enthousiast krijgsman. Uiteindelijk gaf Boudewijn III toestemming waarna het huwelijk in 1153 plaats vond. Nog geen jaar later werd er een dochter Agnes van Antiochië geboren. Hierna volgde Alice van Chatillon, Boudewijn van Chatillon, Reinoud van Chatillon en Jeanne van Chatillon.

In 1159 huwde de 39-jarige Byzantijnse keizer Manuel I met Constanceís 14 jarige dochter Maria. Ja, ja, dezelfde Manuel waaraan haar moeder haar drie maal probeerde uit te huwelijken trouwde met haar dochter.

De parvenu Reynauld, haar echtgenoot, heeft zich de afgelopen jaren zeer berucht gemaakt door zijn rooftochten op de middellandse zee. In 1160 werd hij gevangen genomen door de stadhouder van Aleppo. Een gevangenis waar hij 16 jaar zou verblijven.

Laatste jaren

Daarna brak er een vete uit tussen Constance en haar zoon Bohemund. Ze had inmiddels het regentschap moeten neerleggen en Antiochië aan haar zoon over moeten laten maar ze kon het niet laten zich overal mee te bemoeien waardoor de sfeer steeds grimmiger werd. Uiteindelijk werd Constance uit Antiochië gezet en overleed ze in 1163 op 36-jarige leeftijd in ballingschap.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Constance van Frankrijk (1078-1126)Constance van Frankrijk (1078-1126)Constance van Frankrijk wordt in 1078 in Reims (Frankrijk) geboren als oudste dochter van koning Filips I van Frankrijk…
Maria van AntiochiëMaria van AntiochiëMaria wordt geboren in 1145 als dochter van Raymond van Poitiers en Constance van Antiochië. Zij zou later trouwen met k…
Oscar Wilde (1854-1900)Oscar Wilde werd vooral beroemd door twee toneelstukken en een roman. Daarnaast is hij vooral ook bekend omdat hij openl…

Dagobert I, koning der Franken (603-639)Dagobert I, koning der Franken (603-639)Het is niet duidelijk wanneer Dagobert precies geboren is maar ik houd het op het jaar 603. Hij was de zoon van Chlothar…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.