De Witte Wieven: Nederlandse legende van de witte vrouwen

De Witte Wieven: Nederlandse legende van de witte vrouwen Attractiepark de Efteling heeft de attractie 'Baron 1898' gebouwd, een dive coaster waarin het verhaal verteld wordt over mijnwerkers en Witte Wieven. De Witte Wieven komen oorspronkelijk uit de Nederlandse legendes waarin de verhalen van deze spookachtige figuren worden verteld. Witte Wieven zijn de geesten van heksen of vrouwen die geheel in het wit zijn gekleed. Zij komen vooral in de nacht tevoorschijn.

Witte Wieven

De naam 'de Witte Wieven' betekent letterlijk: witte vrouwen. Alternatieve namen zijn: 'Guede Holden', 'Olde Witte' en 'Witte Juffers'. Soms wordt ook de naam 'Dames Blanches' uit het Frans gebruikt dat waarzegster betekent. Er wordt een verband gelegd tussen de Witte Wieven met heksen, spoken en de Ierse Sidhes.

De Witte Wieven zouden waarzegsters of de geesten van heksen zijn. Ze woonden in holen en dansten voornamelijk in de nacht op de heiden, bij hunebedden of in de bossen waar ze hun schatten bewaarden. Volgens sommige verhalen 'lokten ze mensen naar zich toe. Deze mensen kwamen nooit meer terug'. Hier werd het verband gelegd dat de Witte Wieven de aankondigers van de dood zouden zijn. De mythologie die al vanaf de 7e eeuw verteld wordt geeft aan dat de Witte Wieven geesten zijn van heksen die met de aarde zijn verbonden. Zij bieden hulp aan wie zij dat nodig achten, maar vallen ook mensen aan zodra zij worden lastiggevallen. Hierdoor brachten de mensen offers aan de Witte Wieven op de heuvels waar zij 's nachts zichzelf vertonen.

Ook de mist werd vaak gezien als een verschijning van de Witte Wieven. Men vertelde dat als je heel goed kijkt in de mist, je de Witte Wieven kan zien.

De legendes

De verhalen die over de Witte Wieven worden verteld zijn soms erg uiteenlopend. De verhalen hebben allemaal een Nederlandse oorsprong want de Witte Wieven zijn immers ook gebaseerd op Nederlandse legendes.
  • In het Nederlandse plaatsje Dalfsen staat een huis genaamd 'Witte Wieven'. Dit huis hoort bij Landgoed Rechteren. Er zouden spookkamers zijn die nooit geopend zijn. In één van die kamers zou een dolle jager opgesloten zitten en op het veld achter het huis, 'het Rechterse Veld' zweven de Witte Wieven rond.
  • In Tubbergen zouden Witte Wieven gezien zijn. Deze zijn kwaadaardig en jagen op mensen.
  • In de Veluwe komen de Witte Wieven in de nacht tevoorschijn.
  • In Barchem is een Witte Wijvenkuil overgebleven. Hierin zouden drie Witte Wieven hebben gewoond.

Sidhe

De Ierse Sidhe, dat 'dood' betekent, wordt vaak in verband gebracht met de Witte Wieven. Een Sidhe is een een witte vrouw die woont in de elfenheuvels. Zij wisselt baby's om en ontvoert andere vrouwen. Ook zij valt niemand aan die haar lastig valt. Val je haar wel lastig, dan ben je in groot gevaar. De Sidhe's werden bestreden door de kerk.

Witte Wieven in de Efteling

In attractiepark de Efteling is de dive coaster Baron 1898 gebouwd. Deze attractie representeert de mijnen van 1898 waarin je als bezoeker van attractie doorheen rijdt. Je doet je voor als mijn arbeider die door de mijngangen oog in oog komt te staan met de Witte Wieven die zich als mist zich presenteren. Het symbool van de mist zou in verband staan met de Witte Wieven, omdat je, als je heel goed kijkt, de Witte Wieven in de mist zou kunnen zien. De Wieven zouden namelijk bewakers zijn van de mijnen.

De legende van de Witte Wieven is een interessant verhaal dat veel en in verschillende versies wordt verteld. Voor sommigen geldt dat er nooit meer op dezelfde manier naar de mist zal worden gekeken.
© 2015 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De witte wieven in Zwiep, een levende legendeDe witte wieven in Zwiep, een levende legendeWieven is het Oost Nederlands dialect (scheld)woord voor vrouwen. Het is de naam voor een vrouwenfiguur die in sagen en…
Attractie Baron 1898 in De EftelingAttractie Baron 1898 in De EftelingOp 1 juli 2015 opent in attractiepark De Efteling een nieuwe attractie, genaamd Baron 1898. Bijna alle attracties in de…
Witte wieven in DrentheWitte wieven in DrentheEr bestaan diverse Drentse volksverhalen over ‘witte wieven’. Een bekende sage gaat over 't Spinwiefien op de Ekelenberg…
Heksen en hekserij in DrentheHeksen en hekserij in DrentheEr bestaan veel Drentse volksverhalen over hekserij. Het beeld dat men in Drenthe had van heksen, wijkt af van veel ande…

De onderwereld in de Griekse myhologieDe onderwereld in de Griekse myhologieIn de Griekse mythologie was de onderwereld een belangrijke plaats, waar alle doden verbleven. Zielen moesten een lange…
De Trojaanse oorlogDe Trojaanse oorlogDe Trojaanse oorlog is waarschijnlijk een van de meest bekende verhalen uit de Griekse mythologie. Dit beroemde verhaal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SplitShire, Pixabay
  • http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Witte_wieven
  • http://www.klap.net/verhalen/wittewieven.html
  • http://nl.m.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADdhe
  • http://www.shee-eire.com/Magic&Mythology/Fairylore/Sidhe/page%201.htm
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 07-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.