Piraat Blackbeard, schrik van de Caraïben

Piraat Blackbeard, schrik van de Caraïben Eén van de bekendste piraten is toch wel Blackbeard (Zwartbaard). Vooral in het Caribisch gebied heeft hij menig schip aangevallen en vele schatten geroofd. Zijn grootste tegenstanders waren de Britten en de Fransen. In Amerika had hij een mooie handelspost waar hij zijn geplunderde goederen kon ruilen tegen eten en drinken. In vele series en films wordt Blackbeard wel genoemd en geroemd om zijn piraterij.

Inhoudsopgave


Edward Teach

Edward Teach werd geboren in 1680 in het Britse Bristol. In het jaar 1710 vertrok Teach per schip naar de 'nieuwe wereld' om zijn geluk elders te zoeken. Volgens menig verhaal vertrok hij uit Bristol samen met zijn beste vriend Israel Hands. Nadat ze uitgevaren waren sloten ze zich aan bij kapitein Benjamin Hornigold. Deze kapitein stond onder Engels bewind en had al vele successie-oorlogen meegemaakt. Een zeer ervaren kapitein dus. Onder leiding van deze kapitein kaapten Teach en Hands verschillende schepen. Begin 1717 kreeg Hornigold voor zijn piraterij een generaal pardon en verliet hij Teach en Hands. Omdat Teach geen werk meer had besteedde hij zijn tijd in de kroeg met drinken tot hij werd uitgedaagd door Charles Vane om zelf een bemanning te gaan zoeken en aan het werk te gaan. Met een kleine groep mannen (achttien) veroverde hij kleine vissersschepen met handelswaar voor de kust van North Carolina. Na deze veroveringen werd hij steeds brutaler en wilde steeds meer en vooral steeds grotere schepen veroveren. Zo ook het Franse fregat La Concorde.

Queen Anne's Revenge

Nadat Edward Teach La Concorde had veroverd, veranderde hij de naam van de boot in de Queen Anne's Revenge. La Concorde was van oorsprong een Brits schip dat in handen was gevallen van de Fransen. Edward Teach heroverde het schip. Als eerbetoon aan koningin Anne van Groot-Brittannië gaf hij het schip haar naam. Op het schip plaatste hij verschillende kanonnen om zo een echt piratenschip te creëren. De angst voor Teach en zijn bemanning groeide in het Caribisch gebied. Geen schip was nu nog veilig.

Blackbeard (Zwartbaard)

Edward Teach stond niet langer meer bekend onder zijn geboortenaam. Hij was nu Blackbeard. Deze naam werd hem gegeven door de mensen uit zijn omgeving. Zijn korte, maar pikzwarte, haar en zijn baard gaven hem een extra eng uiterlijk. Om de angst om zijn naam nog meer kracht bij te zetten stak hij lonten in zijn hoed zodat hij leek op een levende bom. Met zijn schip blokkeerde hij de haven Charlston. Waar hij niet eerder wegging tot hij een kist vol medicijnen had gekregen waar hij om vroeg. Ruim achttien maanden was hij de schrik van het Caribisch gebied. Om al zijn gestolen goederen te kunnen verkopen en om goederen te kunnen inslaan voor zijn schip ging Blackbeard een handelsovereenkomst aan met gouverneur Charles Eden van North-Carolina. De gouverneur van Virginia was het hier natuurlijk niet mee eens en zocht een manier om Blackbeard te vangen en te doden.

Bron: Jean Leon Gerome Ferris, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jean Leon Gerome Ferris, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De dood van Blackbeard
Eind 1718 (22 november) werd de Queen Anne's Revenge ingesloten door twee schepen. Blackbeard zou tijdens de gevechten met deze soldaten zijn gedood. De verhalen gaan dat hij de genadeslag heeft gekregen door Robert Maynard. Op het moment van de aanval waren veel van Blackbeard's bemanningsleden niet aan boord van het schip. Maynard en zijn mensen hadden een voorsprong op de piraten van één op drie. Maar zijn schip had geen kanonnen zoals die van Blackbeard. Blackbeard beschoot de schepen van Maynard met zijn kanonnen en menig soldaat op die schepen overleed ter plekke. Veel van Maynard's mannen zaten gelukkig al benedendeks te schuilen voor de aanvallen van Blackbeard. Blackbeard was ook zo slim om in ondieper water te gaan varen. Hierdoor kwam het schip van Maynard vast te liggen op een zandbank. Gestrand op de zandbank viel Blackbeard nog tweemaal aan voordat hij het schip enterde. Het leek er op dat er nog maar twee mensen levend aan boord waren.

Maar Maynard had natuurlijk zijn soldaten in het ruim nog. Blackbeard had deze soldaten niet verwacht en was daardoor sterk in de minderheid. De strijd was ongelijk en in het voordeel van Maynard. Blackbeard en Maynard kwamen tegenover elkaar te staan in een beslissend duel. Blackbeard schoot verschillende keren op Maynard maar miste doel. Maynard daarentegen raakte Blackbeard wel maar deze piraat bleef doorgaan met vechten. Blackbeard kreeg het voor elkaar om dichtbij genoeg te komen om het zwaard van Maynard te breken. Met behulp van een andere soldaat kreeg Maynard het voor elkaar om Blackbeard te verslaan. Deze soldaat sprong onverwacht op de rug van Blackbeard en verwondde hem, waarna Maynard Blackbeard onthoofdde. Maynard hing het hoofd van Blackbeard op de boeg van zijn schip zodat iedereen kon zien dat Blackbeard was verslagen.

TV en boeken

Om Blackbeard heen hangt een soort van legende. Hij was berucht en gehaat, maar wel verslagen. Vele verhalen doen over hem de ronde en hij is onderdeel van vele boeken, tv-series en films. Hieronder een overzicht.

Boeken

 • Quicksilver: Neal Stephenson
 • On Stranger Tides: Tim Powers
 • Strips van Roodbaard: verhalen zouden zijn gebaseerd op Blackbeard
 • Strip ouwe Niek en Zwartpaard: strip is gebaseerd op Blackbeard
 • Strip Jommeke: Het probleem van Jeff Claxon: gebaseerd op de schat van Blackbeard
 • De zee van monsters: Percy Jackson. Het schip Queen Anne's Revenge zou van Blackbeard worden gestolen. Blackbeard zou de zoon van de Griekse god Ares zijn.

Films en series

 • Blackbeard: stomme film uit 1911
 • Blackbeard, the pirate: film uit 1952
 • Blackbeard's ghost: film uit 1968
 • Yellowbeard: film uit 1983 die is gebaseerd op blackbeard
 • One Piece: serie over de krachtigste piraat Marshall D. Teach (Blackbeard)
 • Blackbeard: film uit 2006
 • Blackbeard: miniserie uit 2006
 • Real pirate stories: documentaire over piraten van Discovery Channel in 2006
 • Pirates of the Caribbean. On stranger tides: film uit 2011
 • Crossbones: miniserie uit 2014
 • Blach Sails: televisieserie 2014 t/m 2017
 • Pan: film uit 2015. Blachbeard komt in Neverland en vecht daar tegen Peter Pan en James Hook

Lees verder

© 2017 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Black Sails (tv-serie)recensieRecensie: Black Sails (tv-serie)Black Sails is een tv-serie over piraten in de achttiende eeuw bij New Providence Island. Dit is een plek in de Bahama’s…
Tortuga: het piratenparadijsTortuga: het piratenparadijsDe wereldwijd bekende films van Pirates of the Caribbean, Stevenson's literaire meesterwerk Treasure Island, de door mil…
Boekverslag New Moon/Nieuwe MaanBoekverslag New Moon/Nieuwe MaanNew Moon of in het nederlands Nieuwe Maan, is het tweede deel in de 5-delige Twilight-serie die geschreven is door Steph…
Boekverslag EclipseBoekverslag EclipseEclipse is het derde deel in de Twilight-serie. Het is tevens het derde deel van de schrijfster Stephenie Meyer. De vori…

Alsem (ster van de ondergang): Gebeurtenissen als verklaringAlsem (ster van de ondergang): Gebeurtenissen als verklaringHet einde der tijden. Een griezelige gedachte. In de Bijbel wordt dit einde voorspeld in de openbaring van Johannes. Eén…
De legende van Willem Tell - de appel en de pijlDe legende van Willem Tell - de appel en de pijlHeel veel schuttersverenigingen in Europa hebben de naam Willem Tell in hun schuttersnaam. Maar wie is nu eigenlijk die…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://historianet.nl/hans-henrik-fafner/tien-barbaarse-piraten-ii
 • http://www.nationalgeographic.com/pirates/bbeard.html
 • http://www.history.com/this-day-in-history/blackbeard-killed-off-north-carolina
 • http://www.thepirateking.com/bios/teach_edward.htm
 • https://www.amherst.edu/users/U/dullian08/node/20554
 • http://pirates.wikia.com/wiki/Queen_Anne's_Revenge
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartbaard
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Queen_Anne%27s_Revenge
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Maynard
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sails_(TV_series)
 • Afbeelding bron 1: Jean Leon Gerome Ferris, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.