Helden uit de Griekse Mythologie

Helden uit de Griekse Mythologie De Griekse Mythologie kent vele helden. Natuurlijk Hercules, maar er waren er meer. Denk aan Achilles - waar zelfs een lichaamsdeel naar vernoemd is, Atalanta, Odysseus en Perseus.

Achilles

Een Griekse held waarvan een deel van ons lichaam naar vernoemd is: de Achillespees. Deze pees staat voor het zwakste deel van het lichaam van Achilles. Achilles was een van de strijders in de strijd om Troje. Na een ruzie met Agamemnon trok hij zich echter terug uit de strijd. Toen zijn beste vriend werd vermoord, besloot hij weer mee te vechten. Hij doodde de moordenaar van zijn vriend, Hector, en bond zijn lijk vast op een wagen. Achilles was onsterfelijk, maar werd vermoord doordat Paris zijn enigste zwakke plek raakte: zijn hiel. Het verhaal gaat dat zijn moeder hem in de Onderwereldrivier de Styx dompelde, waarbij ze hem vasthield aan zijn hiel.

Brad Pitt speelde de rol van Achilles in de film "Troy."

Atalanta

Atalanta was geen held, maar een heldin. Het was namelijk een vrouw. Als baby werd ze te vondeling gelegd, ze groeide op bij een beer. Later deed zij mee aan de Calydonische jacht en de Argonautentocht, waarna haar vader zo trots op haar was dat hij haar erkende als zijn dochter. Zijn doel was om Atalanta zo snel mogelijk uit te huwelijken, uiteraard was Atalanta hier niet blij mee. Zij wilde alleen trouwen met de man die haar versloeg in het hardlopen. Verliezers werden zonder pardon door haar vermoord. Melanion riep de hulp in van Aphrodite, die gaf hem drie gouden appels. Tijdens de hardloopwedstrijd liet Melanion de appels over de grond rollen. Atalanta pakte de appels op waardoor Melanion van haar kon winnen, waarna ze trouwden.

Bellerophon

Bellerophon was een Korinthiër die gevaarlijke opdrachten ondernam samen met zijn vliegende paard Pegasus. Hij probeerde op de heilige berg Olympus te komen, maar hij werd ontdekt door de oppergod Zeus. Zeus kende geen genade en gooide Bellerophon van de berg, waarna hij hem strafte met levenslange waanzin.

Herakles/Hercules

Herakles, bij velen beter bekend onder zijn Romeinse naam Hercules, was de belangrijkste Griekse held. Hij had dan ook een belangrijke vader: oppergod Zeus. Zijn moeder was een mens. Al als baby was hij sterk, zo vermoordde hij twee slangen die Hera, de vrouw van Zeus op hem had afgestuurd. Hera bedacht echter een list en maakte hem waanzinnig. Hierdoor doodde hij zijn kinderen en als straf moest hij twaalf werken volbrengen, wat hem lukte.

Odysseus

Oddysseus was de koning van Ithaka. Hij is bekend geworden door zijn list om Troje te overwinnen: het paard van Troje. Na de overwinning trof hij echter een volgend probleem aan: de mannen aasden allemaal op zijn aantrekkelijke vrouw Penelope. Daarom bedacht hij een wedstrijd, de winnaar mocht met Penelope trouwen. De opdracht bestond uit het spannen van Odysseus' boog en het schieten van een pijl door twaalf ringen. Het lukte niemand en uiteindelijk besloot hij om het dan zelf maar te doen.

Perseus

Perseus was de zoon van oppergod Zeus, zijn moeder van Danaë. Door de vader van Danaë werd hij samen met zijn moeder opgesloten in een kist en in zee gegooid. Uiteindelijk spoelden ze aan op Seriphus, de koning aldaar besloot hen te adopteren. De koning werd echter verliefd op Danaë, en wilde Perseus weghebben. Daarom gaf hij Perseus de opdracht om het hoofd van de Gorgoon Medusa te halen. Godin Athene hielp hem daarbij. Ze gaf Perseus een spiegelend schild, waardoor hij Medusa niet aan hoefde te kijken. Gebeurd dit wel, dan wordt je versteend. Toen Medusa sliep, hakte Perseus snel haar hoofd af en gaf het aan de koning. Perseus stichtte later de stad Mycene.

Theseus

Theseus werd bekend omdat hij de beruchte Minotaurus doodde. Elk jaar werden er 7 meisjes en 7 jongens geofferd in het labyrint waar deze half stier, half mens woonde. Een daarvan werd Theseus, die echter de Minotaurus doodde. Zijn geliefde Ariadne hielp hem terug te komen uit het labyrint door een rode draad vast te houden. Hier komt ook het gezegde "de rode draad" vandaan.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologieMythen en Sagen - Daedalus en Icarus | Griekse mythologieIn de Griekse mythologie bestaan talloze mythen en sagen. Heel bekend is het verhaal van Icarus, die met houten veren di…
Griekse mythologie, door Annemarie van den BrinkrecensieGriekse mythologie, door Annemarie van den BrinkEen informatie boek voor de jeugd, geschreven door Annemarie van den Brink, over de Griekse mythologie. Mythen zijn verh…
Mythen en Sagen - Theseus en de MinotaurusMythen en Sagen - Theseus en de MinotaurusDe minotaurus was een verschrikkelijk, moorddadig beest uit de Griekse Mythologie: hij was half mens en half stier. Hij…
De boog van HadrianusDe boog van HadrianusDe boog van Hadrianus, ookwel 'poort van Hadrianus' genoemd, bevindt zich in Athene, aan de Amalias Laan. Het is een int…

Mythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenMythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenHerakles was een held uit de Griekse Mythologie, het meest bekend werd hij door de uitvoering van de onmogelijk geachte…
Mytische figuur: De minotaurusIedereen heeft ooit al wel eens gehoord van de minotaurus, maar kent iedereen het volledige verhaal en de belangrijkste…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.