InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Mythologie > Helden uit de Griekse Mythologie

Helden uit de Griekse Mythologie

De Disneyfilm Hercules zit vol figuren uit de Griekse Mythologie. Zo komen Zeus, Hades, Hydra en een Satyr voor in de film. Dit artikel gaat over Griekse Helden, waarvan Hercules de grootste was.

Achilles

Een Griekse held waarvan een deel van ons lichaam naar vernoemd is: de Achillespees. Deze pees staat voor het zwakste deel van het lichaam van Achilles. Achilles was een van de strijders in de strijd om Troje. Na een ruzie met Agamemnon trok hij zich echter terug uit de strijd. Toen zijn beste vriend werd vermoord, besloot hij weer mee te vechten. Hij doodde de moordenaar van zijn vriend, Hector, en bond zijn lijk vast op een wagen. Achilles was onsterfelijk, maar werd vermoord doordat Paris zijn enigste zwakke plek raakte: zijn hiel. Het verhaal gaat dat zijn moeder hem in de Onderwereldrivier de Styx dompelde, waarbij ze hem vasthield aan zijn hiel.

Brad Pitt speelde de rol van Achilles in de film "Troy."

Atalanta

Atalanta was geen held, maar een heldin. Het was namelijk een vrouw. Als baby werd ze te vondeling gelegd, ze groeide op bij een beer. Later deed zij mee aan de Calydonische jacht en de Argonautentocht, waarna haar vader zo trots op haar was dat hij haar erkende als zijn dochter. Zijn doel was om Atalanta zo snel mogelijk uit te huwelijken, uiteraard was Atalanta hier niet blij mee. Zij wilde alleen trouwen met de man die haar versloeg in het hardlopen. Verliezers werden zonder pardon door haar vermoord. Melanion riep de hulp in van Aphrodite, die gaf hem drie gouden appels. Tijdens de hardloopwedstrijd liet Melanion de appels over de grond rollen. Atalanta pakte de appels op waardoor Melanion van haar kon winnen, waarna ze trouwden.

Bellerophon

Bellerophon was een Korinthiër die gevaarlijke opdrachten ondernam samen met zijn vliegende paard Pegasus. Hij probeerde op de heilige berg Olympus te komen, maar hij werd ontdekt door de oppergod Zeus. Zeus kende geen genade en gooide Bellerophon van de berg, waarna hij hem strafte met levenslange waanzin.

Herakles/Hercules

Herakles, bij velen beter bekend onder zijn Romeinse naam Hercules, was de belangrijkste Griekse held. Hij had dan ook een belangrijke vader: oppergod Zeus. Zijn moeder was een mens. Al als baby was hij sterk, zo vermoordde hij twee slangen die Hera, de vrouw van Zeus op hem had afgestuurd. Hera bedacht echter een list en maakte hem waanzinnig. Hierdoor doodde hij zijn kinderen en als straf moest hij twaalf werken volbrengen, wat hem lukte.

Odysseus

Oddysseus was de koning van Ithaka. Hij is bekend geworden door zijn list om Troje te overwinnen: het paard van Troje. Na de overwinning trof hij echter een volgend probleem aan: de mannen aasden allemaal op zijn aantrekkelijke vrouw Penelope. Daarom bedacht hij een wedstrijd, de winnaar mocht met Penelope trouwen. De opdracht bestond uit het spannen van Odysseus' boog en het schieten van een pijl door twaalf ringen. Het lukte niemand en uiteindelijk besloot hij om het dan zelf maar te doen.

Perseus

Perseus was de zoon van oppergod Zeus, zijn moeder van Danaë. Door de vader van Danaë werd hij samen met zijn moeder opgesloten in een kist en in zee gegooid. Uiteindelijk spoelden ze aan op Seriphus, de koning aldaar besloot hen te adopteren. De koning werd echter verliefd op Danaë, en wilde Perseus weghebben. Daarom gaf hij Perseus de opdracht om het hoofd van de Gorgoon Medusa te halen. Godin Athene hielp hem daarbij. Ze gaf Perseus een spiegelend schild, waardoor hij Medusa niet aan hoefde te kijken. Gebeurd dit wel, dan wordt je versteend. Toen Medusa sliep, hakte Perseus snel haar hoofd af en gaf het aan de koning. Perseus stichtte later de stad Mycene.

Theseus

Theseus werd bekend omdat hij de beruchte Minotaurus doodde. Elk jaar werden er 7 meisjes en 7 jongens geofferd in het labyrint waar deze half stier, half mens woonde. Een daarvan werd Theseus, die echter de Minotaurus doodde. Zijn geliefde Ariadne hielp hem terug te komen uit het labyrint door een rode draad vast te houden. Hier komt ook het gezegde "de rode draad" vandaan.

Lees verder

© 2007 - 2019 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is Griekse mythologie?Wat is Griekse mythologie?De Griekse mythologie kan omschreven worden als het geheel van verhalen over de Griekse godenwereld. Zelfs na de ruim tw…
Griekse mythologie, wat is een mytheDe Griekse mythologie bevat verhalen over de goden, godinnen, magie en monsters uit een tijd van duizenden jaren terug.…
De Grieks-Romeinse godenwereldDe Grieks-Romeinse godenwereldDe Griekse en Romeinse godenwereld zijn in het begin zeer verschillend van elkaar. Toch zijn ze nauw met elkaar verbonde…
Begrippen en uitdrukkingen uit de Griekse MythologieDe Griekse Mythologie kent vele mythen, sagen en andere verhalen. Uit deze verhalen zijn veel woorden, uitdrukkingen en…
Griekse mythologie, godin HestiaMisschien wel de meest bescheiden en onbekende godheid vanuit de Griekse mythologie is Hestia. Zij bemoeide zich niet me…

Reageer op het artikel "Helden uit de Griekse Mythologie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Gepubliceerd: 06-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Special: Griekse Mythologie
Schrijf mee!