Davy Jones – de man zonder hart

In de Pirates of the Caribbean-films speelt de slechte Davy Jones een grote en belangrijke rol. Maar het personage Davy Jones is gebaseerd op een oude zeemanslegende, die mogelijk echt bestaan heeft.

Sterven op zee

Het verhaal over Davy Jones was geliefd onder zeelieden en werd verteld om elkaar bang te maken. Kort komt het erop neer dat de legende inhoudt dat als je destijds op zee stierf, je ziel in het bezit zou komen van de beruchte Davy Jones.Zoals de zielen van slechte mensen naar de hel zouden gaan, gingen de zielen van hen die op zee stierven naar Davy Jones. Zeelieden waren dan ook als de dood dat ze hun thuishaven nooit meer terug zouden zien, waardoor ze beter hun best deden onderweg.

Piraat

Volgens de verhalen zou Davy Jones de baas van een bar geweest zijn die bepaalde klanten dronken voerde en opsloot, om hun bewusteloze lichaam dan later in het ruim van een schip op te sluiten. Nadat zijn bar failliet ging, besloot Davy Jones een schip te stelen en piraat te worden. Zo heeft hij de Atlantische Oceaan afgestruind om schepen te kapen. Hij onthoofde of kielhaalde de bemanning of liet hen opsluiten om ze samen met het schip ten onder zou gegaan. Later zou Davy Jones onder mysterieuze omstandigheden zijn ziel aan de duivel hebben verkocht. Na zijn dood zou zijn geest zijn opgenomen door de zee, waardoor veel zeelieden Davy Jones als de zee zagen.

Dead man’s chest

In de films van Pirate of the Caribbean speelt Davy Jones een grote rol, als kapitein van de Vliegende Hollander. Hij wordt in de film neergezet als een man die is opgenomen en aangetast door de zee. Zo heeft hij de kop van een octopus en een enorme schaar als arm. Ook is Davy Jones in de films de baas van het monster de Kraken.

Onder zijn baard heeft hij een sleutel zitten die toegang geeft tot een kistje, de dead man’s chest. Daarin heeft hij lang geleden zijn hart gestopt, nadat zijn grote liefde hun relatie stopte. Volgens de legende heeft degene die het hart van Davy Jones in handen heeft, volledige controle over de zee.

Schateiland

Hoewel Davy Jones niet verzonnen is door Disney, is hij nu al vrijwel niet meer los te zien van Pirates of the Caribbean. Toch is er al eerder een verwijzing geweest naar Davy Jones en wel in het boek Schateiland, geschreven tot Robert Louis Stevenson.
© 2009 - 2020 Paulsmiezen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Willem van der Decken, de Nederlandse Davy JonesIn de films Pirate of the Carribbean is een grote rol weggelegd voor de enge Davy Jones, de man met de baard van tentake…
Disneyland Parijs; Overnachten in Davy Crockett RanchVoor een bezoek van meerdere dagen aan Disneyland Parijs zijn er talloze overnachtingsmogelijkheden. Eén daarvan is Dins…
Terneuzen en de Vliegende HollanderTerneuzen en de Vliegende HollanderDe Vliegende Hollander, ook wel bekend als kapitein Willem van der Decken kwam volgens verschillende verhalen, ergens va…

Manna: hars, korstmos of  kevercocons?Manna: hars, korstmos of kevercocons?In Exodus 16 staat beschreven hoe de Joden na hun vlucht uit hun verbanningsoord Egypte terechtkwamen in de woestijn Sin…
Het liefdesleven van CleopatraTussen 69 en 30 voor Christus was Cleopatra koningin over Egypte. Ze heerste met harde hand over Egypte en kreeg onder a…

Reageer op het artikel "Davy Jones – de man zonder hart"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulsmiezen
Laatste update: 08-04-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Schrijf mee!