Midgard, de wereld van de mensen

Midgard, de wereld van de mensen Midgard is de middelste van de negen werelden in de Noorse mythologie. Al deze werelden zijn verbonden door de levensboom Yggdrasill. Midgard is de wereld van de mensen, hoewel hier ook dwergen, elfen en zelfs reuzen leven. Ook veel goden brengen regelmatig tijd door in Midgard. Volgens de Noorse mythologie ligt rond Midgard een muur van bergen, en een zee met daarin de wereldslang Jörmungandr. Deze veroorzaakt aardbevingen, en zal volgens de Noorse mythologie op een dag de wereld vernietigen.

Namen

Midgard, of in het Oud Noorse Miðgarðr, betekend letterlijk het Middenrijk. Vaak wordt het vertaald als ‘Midden Aarde’. In het oud-Hoogduits heet deze wereld Mittilagart, in het Gotisch Midjungards en in het oud Engels Middangeard, later of Mittelerde. In het Deens en Zweeds heet het Midgård' of Midgaard.

De wereldboom

de levensboom Yggdrasill / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)de levensboom Yggdrasill / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In de Noorse mythologie bestaan negen werelden. Deze zijn verbonden door de levensboom, genaamd Yggdrasill. De werelden zijn:

Locatie in de levensboom

Midgard ligt volgens de Noorse mythologie in het middelpunt van de levensboom. Het ligt recht tussen Asgaard en Niflheim en het is centraal gelegen tussen de andere middenwerelden.

Uiterlijk

Midgard is de wereld waarin de mensen leven. Het was wat de gelovige iedere dag om zich heen zagen. Er waren echter een paar dingen aan toegevoegd. Om Midgard zou een muur van bergen liggen, de Midgard-muur, gemaakt uit de wenkbrauwen van de reus Ymir. Deze moest de mensen beschermen tegen de reuzen. In sommige geschriften wordt niet de wereld Midgard genoemd, maar de muur. Verder is Midgard omgeven door een oeroceaan. Hierin woont de wereldslang, een kind van Loki. Hij ligt in een cirkel om Midgard, en kan dan in zijn eigen staart bijten.

Wie wonen er?

Midgard is de wereld van de mensen in de Noorse mythologie. Behalve de mensen, komen de goden hier ook regelmatig. Volgens de verhalen zou Odin zijn zoon Heimdall in een menselijk lichaam in Midgard hebben laten leven. Verder leven er verschillende reuzen, elfen en dwergen die zich hier beter thuis voelen dan op hun eigen wereld.

Ondergang van Midgard

Volgens de verhalen uit de Noorse mythologie zal Midgard vernietigd worden tijdens de Ragnarok, het einde van alles wat we kennen. Dan zal de wereldslang Jörmungandr aanvallen en de zee met zijn gif doordringen. Hierdoor raakt de zee aan de kook en overspoelt hij het land. In dezelfde oorlog komen er zielen uit Helheim, die al het leven vernietigen.
Thor en de Midgardslang / Bron: Emil Doepler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Thor en de Midgardslang / Bron: Emil Doepler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Jörmungandr

Jörmungandr, of de Midgardslang of de wereldslang, is de oerslang die de wereld gaat vernietigen. Tot die tijd ligt hij in een cirkel rondom de wereld, in de oeroceaan. Het is een kind van de vuurgod Loki en de rijpreus Angrboða. Wanneer hij boos is, schudt hij van woede en veroorzaakt hij aardbevingen. Hij is eens bijna gevangen door de god Thor, maar toen de metgezel van Tor, de reus Hymir, bang werd kon Thor Jörmungandr niet meer doden.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muspelheim, de wereld van de ThurzenMuspelheim is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasill. Musp…
Alfheim, de wereld van de alvenAlfheim, de wereld van de alvenAlfheim is de tweede wereld uit de Noorse Mythologie. Hierin wonen de alven (ook wle álfr of lichtelfen), met hun heerse…
Nidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Svartalfen (zwarte, of donkere/duistere elfen)…
Thor of Donar, dondergod uit de Noorse mythologieThor of Donar, dondergod uit de Noorse mythologieThor, Thonger of Donar is een belangrijke god in de Noorse mythologie. Hij is de zoon van Odin en Jörd en staat vooral b…

Niflheim, het rijk der nevelenNiflheim, het rijk der nevelenNiflheim of Nifleheim is in de Noorse mythologie één van de negen werelden verbonden door de levensboom Yggdrasill. Soms…
Helheim, het land van de oneervol overledenenHelheim of Helgard is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasi…
Bronnen en referenties
  • www.cybersamurai.net www.pantheon.org www.timelessmyths.com www.northernshamanism.org www.wikipedia.org De encyclopedie van de wereld mythologie, hoofdredactie A. Cotterell, diverse auteurs
  • Afbeelding bron 1: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Emil Doepler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 12-08-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.